Непередбачувана літня погода ускладнює життя багатьом дачникам, які вклали чимало сил у вирощування помідорів. Якщо літо дощове або спекотні дні змінюються холодними ночами, є ризик так і не дочекатися дозрівання плодів, передають Патріоти України.
Більш того, рослини можуть захворіти і загинути. Щоб уникнути неприємних наслідків, досвідчені городники "кваплять" томати з дозріванням. Є кілька ефективних способів прискорити достигання помідорів на грядці.
Що ж робити, якщо не зріють помідори? Перший спосіб застосовують ще під час цвітіння рослини. У першій половині дня потрібно постукати по кущу паличкою. Пилок потрапляє на рильця маточок, і таким чином ви допоможете квіткам запилюватися. Зав'язі після такої процедури утворюються швидше, а плоди томатів дозріють раніше приблизно на тиждень. Відповідно й урожай буде більше.
Другий спосіб прискорити дозрівання помідорів у домашніх умовах застосовується, коли на кущах вже висять зелені плоди, але дозрівати не поспішають. Таке трапляється в прохолодне літо або в кінці сезону, коли температура повітря знижується. В цьому випадку потрібно надірвати коріння рослини. Для цього візьміть кущ за головне стебло якомога ближче до ґрунту й акуратно потягніть його вгору. Корінці надірвуться, в результаті рослина почне активно перенаправляти поживні речовини в плоди, і помідори почервоніють швидше.
Якщо літо посушливе, то для прискорення дозрівання плодів потрібно надрізати головне стебло. Вертикальний розріз по центру завдовжки у близько 10 см потрібно зробити на відстані в 3-5 см від землі та вставити в нього дерев'яні палички-розпірки. Таким чином, рослина направить всі свої сили з коріння не в бадилля, а в плоди. Цей спосіб не можна застосовувати, якщо погода сира і дощова, інакше в рану може потрапити інфекція.
Ще один незвичайний спосіб прискорення дозрівання плодів - це підгодівля томатів горілкою. Щоби помідори почервоніли, рослина повинна виділяти етилен, і якраз уколи горілкою посприяють цьому процесу. Цим способом найкраще користуватися в кінці сезону, коли наближаються холоди та потрібно терміново домогтися дозрівання томатів. До слова, смак помідорів після такої процедури не зміниться.
Наберіть в одноразовий шприц звичайну горілку або етиловий спирт і уколіть кожен зелений плід. Норма - 0,5 мл на один помідор. Вже за 10 днів зелені помідори почнуть червоніти - спочатку в місці уколу, а потім і по всьому плоду.
Багато українців все ще обігрівають свої оселі дровами в холодну пору року. Для опалення найчастіше використовують три типи порід дерев: твердолистяні, хвойні та м’яколистяні. Про те, які дрова найдешевші у жовтні 2025 року та чи варто їх купувати, са...
Навіть найдорожча кава може втратити свій смак, якщо під час заварювання допустити кілька базових помилок. Неправильна температура води, неточні пропорції або неякісний помел роблять напій плоским, водянистим або занадто гірким. Багато людей не звертаю...