Помилка може дорого коштувати! Як не звести нанівець ефект від вживання ліків

У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, яких помилок припускаються пацієнти при вживанні різних препаратів. У відомстві зазначили, ці похибки можуть зіпсувати ефект від лікування, передають Патріоти України

Ігнорування впливу їжі на ліки

У МОЗ закликають уважно читати інструкцію, яку додають до лікарського засобу. У ній може йтися про заборону вживати препарати з певними продуктами чи напоями.

"Наприклад, антикоагулянти (препарат, який "гальмує" процес згортання крові – ред.), антидепресанти, регулятори тиску й ритму серцебиття, протиінфекційні та деякі інші препарати не можна вживати з грейпфрутовим соком — він здатний знижувати або підвищувати абсорбцію (процес всмоктування препарату людськими клітинами – ред.) ліків.

Якщо ви не впевнені щодо будь-яких взаємодій — проконсультуйтеся з фармацевтом в аптеці або вашим лікарем", – радять у міністерстві.

Неправильне зберігання ліків

Як правильно зберігати той чи інший аптечний препарат – виробник вказує в інструкції. При недотриманні цих правил препарат може зіпсутися та не бути дієвим.

У МОЗ радять не зберігати аптечку у ванній кімнаті – там підвищена вологість та перепади температури.

Неправильне дозування

Оптимальну дозу препаратів призначає лікар на основі обстежень та різних досліджень. Тож не варто її змінювати самостійно – це може спровокувати виникнення побічних ефектів або призвести до того, що лікування не принесе бажаного результату.

Нерегулярне вживання ліків

Недотримання режиму вживання ліків призводить до неправильної концентрації препарату в організмі. Внаслідок цього вони не будуть ефективними.

Окрім того, якщо ви пропустили попередній прийом ліків, то не варто наступного разу вживати відразу подвійну дозу. Це небезпечно.

Недотримання правил вживання

У Міністерстві охорони здоров’я наголошують, важливо вживати препарат лише згідно з інструкцією – перед, під час чи після їди. Якщо порушити це правило, то це може вплинути на процес поглинання препарату людським організмом.

Фахівці радять запам’ятати:

  • якщо препарат потрібно вжити натщесерце, то найкраще це зробити за 20-40 хвилин до першого прийому їжі;
  • якщо перед їдою – за 20-30 хвилин до споживання їжі;
  • під час або відразу після їди – наприкінці споживання або безпосередньо після нього;
  • після їди – за 30-40 хвилин після того, як ви закінчили їсти.

Це справді працює! Учені назвали дієту, що знижує стрес

субота, 31 серпень 2024, 19:05

Нещодавні дослідження показують, що дотримання середземноморської дієти може допомогти знизити рівень стресу, передають Патріоти України. На відміну від західного раціону, який часто асоціюється з підвищеним стресом, середземноморська дієта, багата на ...

Помилка може дорого коштувати! Як не звести нанівець ефект від вживання ліків

субота, 31 серпень 2024, 18:06

У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, яких помилок припускаються пацієнти при вживанні різних препаратів. У відомстві зазначили, ці похибки можуть зіпсувати ефект від лікування, передають Патріоти України. У МОЗ закликають уважно читати інструкцію...