У Міністерстві охорони здоров’я розповіли, яких помилок припускаються пацієнти при вживанні різних препаратів. У відомстві зазначили, ці похибки можуть зіпсувати ефект від лікування, передають Патріоти України
У МОЗ закликають уважно читати інструкцію, яку додають до лікарського засобу. У ній може йтися про заборону вживати препарати з певними продуктами чи напоями.
"Наприклад, антикоагулянти (препарат, який "гальмує" процес згортання крові – ред.), антидепресанти, регулятори тиску й ритму серцебиття, протиінфекційні та деякі інші препарати не можна вживати з грейпфрутовим соком — він здатний знижувати або підвищувати абсорбцію (процес всмоктування препарату людськими клітинами – ред.) ліків.
Якщо ви не впевнені щодо будь-яких взаємодій — проконсультуйтеся з фармацевтом в аптеці або вашим лікарем", – радять у міністерстві.
Як правильно зберігати той чи інший аптечний препарат – виробник вказує в інструкції. При недотриманні цих правил препарат може зіпсутися та не бути дієвим.
У МОЗ радять не зберігати аптечку у ванній кімнаті – там підвищена вологість та перепади температури.
Оптимальну дозу препаратів призначає лікар на основі обстежень та різних досліджень. Тож не варто її змінювати самостійно – це може спровокувати виникнення побічних ефектів або призвести до того, що лікування не принесе бажаного результату.
Недотримання режиму вживання ліків призводить до неправильної концентрації препарату в організмі. Внаслідок цього вони не будуть ефективними.
Окрім того, якщо ви пропустили попередній прийом ліків, то не варто наступного разу вживати відразу подвійну дозу. Це небезпечно.
У Міністерстві охорони здоров’я наголошують, важливо вживати препарат лише згідно з інструкцією – перед, під час чи після їди. Якщо порушити це правило, то це може вплинути на процес поглинання препарату людським організмом.
Пошук простих рішень — характерна ознака сьогодення. Мінімум часу, зрозумілий склад, чіткий результат. Саме у такий логіці сформувався сучасний ритуал першого прийому їжі. І серед варіантів, які найбільше відповідають новим запитам, вирізняється гранол...
Багато людей вважають, що всі ультраоброблені продукти (УОП) шкідливі, але нове дослідження показало, що деякі з них навпаки можуть бути корисними, передають Патріоти України. Виявлено, що заморожені овочі, консервовані помідори, цільнозерновий хліб та...