Помилка може дорого коштувати! Які страви не можна готувати в алюмінієвому посуді

Не всі каструлі підходять для приготування їжі. Обираючи ємність, важливо враховувати матеріал, з якого він виготовлений. Це стосується зокрема алюмінієвого посуду, який все ще часто використовується на кухнях завдяки своїй довговічності та зручності. Втім, є певні обмеження щодо використання такого посуду для приготування окремих страв, передають Патріоти України.

Редакція FoodOboz розповість, що не можна готувати в алюмінієвому посуді. Причини досить суттєві.

Ніколи не готуйте ці страви в алюмінієвому посуді: розповідаємо, що може статись

Алюмінієвий посуд має кілька переваг:

1. Міцність – він довго служить навіть за активного використання.

2. Хороша теплопровідність – їжа в такій каструлі швидко прогрівається.

Однак, є й недоліки:

Ніколи не готуйте ці страви в алюмінієвому посуді: розповідаємо, що може статись

1. При нагріванні алюміній вступає в хімічні реакції з деякими продуктами, що може вплинути на смак страв і навіть бути шкідливим.

2. Під дією високих температур алюміній взаємодіє з киснем, а також із сіркою, фосфором, азотом, йодом і вуглецем.

3. Кислі продукти можуть спричинити потемніння посуду, що вплине на зовнішній вигляд і якість страви.

Які страви не можна готувати в алюмінієвих каструлях

Ніколи не готуйте ці страви в алюмінієвому посуді: розповідаємо, що може статись

Кислі продукти найбільше взаємодіють з алюмінієм, тому для них краще обирати інший посуд.

Уникайте готувати:

  • супи з кислими інгредієнтами (наприклад, томатний суп або борщ)
  • страви з помідорами, лимонами, оцтом чи щавлем;солону рибу
  • страви з буряком
  • компоти та варення
  • молоко
  • маринади.

Ніколи не готуйте ці страви в алюмінієвому посуді: розповідаємо, що може статись

Такі страви можуть набувати неприємного присмаку та втрачати якість, а посуд – темніти й втрачати свій вигляд.

Що можна готувати в алюмінієвих каструлях

Якщо страва не містить кислих інгредієнтів, алюмінієві каструлі безпечні для використання.

Наприклад:

  • бульйони з м’яса чи риби
  • пельмені
  • макарони
  • картопля
  • кабачки
  • баклажани
  • варені яйця (вони не містять кислот)

Все просто! Як повернути до життя черствий хліб

вівторок, 1 квітень 2025, 16:48

Наприклад, змочіть булку водою і поставте її в розігріту до 180 градусів духовку на 5 хвилин — скоринка знову стане хрусткою, а м’якуш — ніжним і м’яким, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Є ще простіший варіант: обгорніть хліб у вологу се...

Смартфони не крадуть увагу людей? Учені прокоментували поширений міф і розповіли про результат експерименту

вівторок, 1 квітень 2025, 11:44

Смартфони часто звинувачують у тому, що вони заважають зосередитися, проте нове дослідження, опубліковане у Frontiers in Computer Science, доводить, що люди відвертають увагу незалежно від наявності телефону поруч, передають Патріоти України. Експериме...