Помилка може дорого коштувати! Які страви не можна готувати в алюмінієвому посуді

Не всі каструлі підходять для приготування їжі. Обираючи ємність, важливо враховувати матеріал, з якого він виготовлений. Це стосується зокрема алюмінієвого посуду, який все ще часто використовується на кухнях завдяки своїй довговічності та зручності. Втім, є певні обмеження щодо використання такого посуду для приготування окремих страв, передають Патріоти України.

Редакція FoodOboz розповість, що не можна готувати в алюмінієвому посуді. Причини досить суттєві.

Ніколи не готуйте ці страви в алюмінієвому посуді: розповідаємо, що може статись

Алюмінієвий посуд має кілька переваг:

1. Міцність – він довго служить навіть за активного використання.

2. Хороша теплопровідність – їжа в такій каструлі швидко прогрівається.

Однак, є й недоліки:

Ніколи не готуйте ці страви в алюмінієвому посуді: розповідаємо, що може статись

1. При нагріванні алюміній вступає в хімічні реакції з деякими продуктами, що може вплинути на смак страв і навіть бути шкідливим.

2. Під дією високих температур алюміній взаємодіє з киснем, а також із сіркою, фосфором, азотом, йодом і вуглецем.

3. Кислі продукти можуть спричинити потемніння посуду, що вплине на зовнішній вигляд і якість страви.

Які страви не можна готувати в алюмінієвих каструлях

Ніколи не готуйте ці страви в алюмінієвому посуді: розповідаємо, що може статись

Кислі продукти найбільше взаємодіють з алюмінієм, тому для них краще обирати інший посуд.

Уникайте готувати:

  • супи з кислими інгредієнтами (наприклад, томатний суп або борщ)
  • страви з помідорами, лимонами, оцтом чи щавлем;солону рибу
  • страви з буряком
  • компоти та варення
  • молоко
  • маринади.

Ніколи не готуйте ці страви в алюмінієвому посуді: розповідаємо, що може статись

Такі страви можуть набувати неприємного присмаку та втрачати якість, а посуд – темніти й втрачати свій вигляд.

Що можна готувати в алюмінієвих каструлях

Якщо страва не містить кислих інгредієнтів, алюмінієві каструлі безпечні для використання.

Наприклад:

  • бульйони з м’яса чи риби
  • пельмені
  • макарони
  • картопля
  • кабачки
  • баклажани
  • варені яйця (вони не містять кислот)

Відчуваєте втому? Вам може не вистачати цього важливого мінералу

субота, 9 серпень 2025, 18:10

Постійна втома може бути спричинена багатьма чинниками - поганим сном, стресом чи навіть доглядом за активною дитиною. Але є ще одна менш очевидна причина, про яку багато хто не здогадується — дефіцит магнію, передають Патріоти України. Магній — це жит...

Стрес зникне, якщо ви зробите цю одну просту річ вдома

субота, 9 серпень 2025, 13:05

Ви коли-небудь помічали, що коли вас щось турбує, хочеться прибрати чи навести порядок у домі? Здається, це просто спосіб відволіктися, але насправді за цим стоїть наукове пояснення, передають Патріоти України. Відомий психолог Ітан Кросс, Ph.D., розпо...