Помилка може дорого коштувати! Які страви не можна готувати в алюмінієвому посуді

Не всі каструлі підходять для приготування їжі. Обираючи ємність, важливо враховувати матеріал, з якого він виготовлений. Це стосується зокрема алюмінієвого посуду, який все ще часто використовується на кухнях завдяки своїй довговічності та зручності. Втім, є певні обмеження щодо використання такого посуду для приготування окремих страв, передають Патріоти України.

Редакція FoodOboz розповість, що не можна готувати в алюмінієвому посуді. Причини досить суттєві.

Ніколи не готуйте ці страви в алюмінієвому посуді: розповідаємо, що може статись

Алюмінієвий посуд має кілька переваг:

1. Міцність – він довго служить навіть за активного використання.

2. Хороша теплопровідність – їжа в такій каструлі швидко прогрівається.

Однак, є й недоліки:

Ніколи не готуйте ці страви в алюмінієвому посуді: розповідаємо, що може статись

1. При нагріванні алюміній вступає в хімічні реакції з деякими продуктами, що може вплинути на смак страв і навіть бути шкідливим.

2. Під дією високих температур алюміній взаємодіє з киснем, а також із сіркою, фосфором, азотом, йодом і вуглецем.

3. Кислі продукти можуть спричинити потемніння посуду, що вплине на зовнішній вигляд і якість страви.

Які страви не можна готувати в алюмінієвих каструлях

Ніколи не готуйте ці страви в алюмінієвому посуді: розповідаємо, що може статись

Кислі продукти найбільше взаємодіють з алюмінієм, тому для них краще обирати інший посуд.

Уникайте готувати:

  • супи з кислими інгредієнтами (наприклад, томатний суп або борщ)
  • страви з помідорами, лимонами, оцтом чи щавлем;солону рибу
  • страви з буряком
  • компоти та варення
  • молоко
  • маринади.

Ніколи не готуйте ці страви в алюмінієвому посуді: розповідаємо, що може статись

Такі страви можуть набувати неприємного присмаку та втрачати якість, а посуд – темніти й втрачати свій вигляд.

Що можна готувати в алюмінієвих каструлях

Якщо страва не містить кислих інгредієнтів, алюмінієві каструлі безпечні для використання.

Наприклад:

  • бульйони з м’яса чи риби
  • пельмені
  • макарони
  • картопля
  • кабачки
  • баклажани
  • варені яйця (вони не містять кислот)

Водіям на замітку! Що робити, коли забули ключі всередині автомобіля

понеділок, 19 травень 2025, 17:37

Чимало водіїв стикалися з ситуацією, коли ключі від авто залишилися замкненими всередині. Фахівці закликали не розбивати вікно, натомість є декілька кращих способів. Про це пише АВТОПІЛОТ, передають Патріоти України. 1. Перевірте всі двері. Насамперед,...

Це може здивувати! Чому старі рушники краще вбирають вологу, ніж нові

понеділок, 19 травень 2025, 16:44

Старі рушники справді поглинають вологу краще, ніж нові – і це не відчуття, а науковий факт. Вони позбавляються заводських покриттів, їхні волокна розпушуються, і з часом тканина "працює" так, як і має, передають Патріоти України. Проте важливо не допу...