Помилка може дорого коштувати! Ви псуєте свою ранкову каву цими добавками - ось чому

Кава може бути корисною для здоров’я, але лише за умови, що ви не перетворюєте її на "десерт у чашці". Дієтолог Маккензі Берджесс, RDN, нагадує: деякі популярні добавки знижують усі переваги цього напою, передають Патріоти України.

Що слід виключити з кави

  • Вершки. У більшості вершкових добавок — цукор, ароматизатори та навіть гідрогенізовані олії. Якщо зовсім відмовитися важко, обмежтеся однією ложкою.
  • Цукор. Надлишок цукру у каві підвищує ризик діабету та серцевих хвороб. Почніть із скорочення до 1 чайної ложки, а з часом переходьте на чорну каву.
  • Штучні підсолоджувачі. Аспартам чи сукралоза — не кращий вибір, адже їхній вплив на здоров’я лишається суперечливим. Краще замінити їх на стевію чи монах-фрукт.

Чим замінити шкідливі добавки

  • Колаген — зробить каву еліксиром для шкіри, волосся й суглобів.
  • Спеції (кориця, кардамон, мускатний горіх) — додадуть аромату й протизапальних властивостей.
  • Кокосова олія — надає кремовості й підтримує травлення.
  • Фініковий сироп — натуральна альтернатива цукру.
  • Протеїновий порошок — перетворить каву на ситний напій без зайвих калорій.

Висновок

Щоб щоденна кава залишалася корисною й смачною, варто відмовитися від вершків, цукру та штучних підсолоджувачів. Здорові альтернативи допоможуть зберегти смак і навіть зроблять напій поживнішим.

Є простий секрет! Як зупинити нічну тягу до їжі

субота, 1 листопад 2025, 9:49

Час спати, а все, про що ви можете думати, це чипси та печиво у вашій кухонній шафці. Хоча немає нічого поганого в тому, щоб перекусити солодким або солоним, вживання їжі перед сном може сприяти кислотному рефлюксу або розладу шлунка. А нічна тяга або ...

Шкірка не трісне! Як правильно зварити картоплю "в мундирі"

субота, 1 листопад 2025, 7:44

Страви з картоплі дуже популярні в українців. У багатьох салатах часто використовують картоплю, зварену "в мундирах", передають Патріоти України. Відомо, що така картопля корисніша за очищену. Але не у всіх виходить його зварити так, щоб шкірка не тріс...