Популярний посуд вкрай небезпечний? Лікарі розповіли про те, що таке тефлоновий грип і як його уникнути

Сковорідки з антипригарним покриттям є популярним посудом, використовуваним в усьому світі, через легкість його миття і готування в ньому. Однак лікарі та вчені стверджують, що у цих переваг є прихований і небезпечний зворотний бік, передають Патріоти України.

Як пише The Washington Post, приховані небезпеки звичайних кухонних інструментів часто залишаються непоміченими, проте нещодавні повідомлення привернули увагу лікарів до ризику для здоров'я, пов'язаного з повсякденним посудом. Явище, відоме як лихоманка полімерних випарів або тефлоновий грип, за останні двадцять років непомітно вразило тисячі людей. Лікарі розповіли що це таке, наскільки це серйозно і як визначити потенційно небезпечні джерела, інформує UAINFO.org з посиланням на "Фокус".

За останні два десятиліття центри моніторингу отруєнь США зареєстрували понад 3600 випадків лихоманки полімерних випарів — грипоподібного захворювання, пов'язаного з хімічним складом деяких сковорідок з антипригарним покриттям. Це захворювання, часто зване тефлоновим грипом, пов'язане з політетрафторетиленом (ПТФЕ), компонентом багатьох антипригарних сковорідок і частиною ширшого класу речовин, відомих як PFAS (пер- і поліфторалкільні речовини).

У 2023 році було зареєстровано 267 випадків підозри на це захворювання, що є одним із найвищих річних показників із 2000 року, згідно з даними Американських центрів моніторингу отруєнь. ПТФЕ вважається безпечним для приготування їжі при правильному використанні. Однак якщо сковороди з антипригарним покриттям нагріваються вище 260 градусів Цельсія, покриття може руйнуватися і виділяти потенційно шкідливі випаровування. Ці випаровування можуть спричинити полімерну лихоманку, що характеризується підвищенням температури, ознобом і головним болем, яку можна прийняти за звичайну вірусну інфекцію.

Експерти в галузі охорони здоров'я, такі як Джулі Вебер, директорка Центру моніторингу отруєнь штату Міссурі, наголошують на важливості використання сковорідок з антипригарним покриттям відповідно до інструкцій, щоб уникнути перегріву. Дослідження показують, що сковорідки з антипригарним покриттям, якщо вони використовуються в рекомендованих температурних діапазонах, не становлять значного ризику для здоров'я. Однак імовірність завдання шкоди зростає, коли сковороди залишаються без нагляду на сильному вогні.

Наприклад, у 2012 році в журналі BMJ було описано випадок 29-річного чоловіка з Японії, у якого розвинулися важкі респіраторні симптоми після того, як він заснув, кип'ятячи воду в каструлі з тефлоновим покриттям протягом кількох годин.

Власники птахів мають бути особливо обережними з каструлями з антипригарним покриттям, оскільки випаровування можуть бути смертельно небезпечними для пернатих улюбленців. Виробники радять тримати птахів подалі від кухні, якщо ви готуєте на сковородах з антипригарним покриттям.

Щоб мінімізувати ризики, слід уникати попереднього розігрівання порожніх сковорідок, використовувати їх на середньому або слабкому вогні та забезпечувати належну вентиляцію під час приготування їжі. Експерти Джеймі ДеВітт з Університету штату Орегон і Ден Джонс з Університету штату Мічиган наголошують, що хоча посуд з антипригарним покриттям може сприяти впливу PFAS, він є незначним джерелом порівняно із забрудненою водою та продуктами харчування. Вони вважають, що акуратне використання і дотримання правил безпеки можуть знизити потенційні ризики.

Незважаючи на це, багато експертів вважають за краще використовувати у своїх будинках сковорідки з антипригарним покриттям, обираючи такі матеріали, як чавун, нержавіюча сталь або кераміка, які не містять PFAS. Сковорідки з антипригарним покриттям, які відшаровуються або подряпані, можуть вказувати на те, що їх пора замінити, оскільки пошкоджене покриття може виділяти частинки ПТФЕ в їжу. Однак проковтування цих частинок зазвичай вважається менш шкідливим, ніж вдихання парів від перегрітих сковорідок.

Дослідники, серед яких Ян Кузінс зі Стокгольмського університету і Лорел Шайдер з Інституту безмовної весни, наголошують на важливості мінімізації хронічного впливу PFAS для зниження ризику для здоров'я з плином часу. Для споживачів, які шукають посуд без PFAS, є бренди, які пропонують керамічні сковорідки, що не містять цих речовин. Деякі компанії зовсім відмовилися від використання PFAS у своїх антипригарних покриттях. Покупцям слід шукати етикетки, що вказують на відсутність усіх PFAS або фторованих сполук, щоб зробити вибір на користь безпечнішого посуду, вважають експерти.

Що буде з організмом, якшо їсти яблука кожен день

неділя, 18 травень 2025, 19:08

Якщо їсти яблука щодня, це загалом позитивно впливає на організм, але є й деякі моменти, на які варто звернути увагу, передають Патріоти України. 1–2 яблука на день — цілком безпечна й корисна звичка для більшості людей. Хочеш — можу порівняти яблука з...

Господиням на замітку! Як запобігти усадці тканини під час прання

неділя, 18 травень 2025, 11:22

Усадка тканини, особливо бавовни, — найпоширеніша помилка під час догляду за одягом. Але гарна новина — цього можна уникнути. Навіть якщо шкода вже заподіяна, є способи її виправити. Видання Real Simple розповіло, як попередити усадку тканини, врятуват...