У холодні місяці оселедець смакує найбільше. Це корисна і водночас бюджетна риба. Її можна засолити самостійно. Але дуже важливо при виборі риби звертати увагу на її розмір, а також ніс, спину та черевце, очі, особливо, якщо хочете вибрати продукт з ікрою. Є кілька моментів, як швидко визначити "на око", в якому оселедці є корисна ікра.
Розмір
Існує думка, що найкращий оселедець – той, що довжиною до 17 см. Він начебто має оптимальну кількість м'яса, а велика риба накопичує велику кількість шкідливих речовин.
Ніс
Самці оселедця мають вузький та витягнутий ніс. У самок він кругліший і помітно коротший. Самці мають масивну, злегка округлену спину і пряме черевце. Якщо є така можливість – доторкніться до черевця, воно повинно бути м'яким. У самок рівна і тонка спина, а черевце щільне і об'ємніший живіт – саме там знаходиться ікра.
Шкіра
Якщо при виборі риби ви помітили, що шкіра відійшла від філе, це може означати, що риба жирна.
Поганий і зіпсований оселедець матиме специфічний запах і колір, а також каламутні очі.
Якщо боїтеся купити пересолену рибу – вибирайте більші за розміром риби. Їх практично неможливо пересолити.