Проблеми з травленням? Змініть свій вечерю - і сон стане спокійним

Осінь - час, коли наш організм стає більш чутливим. Імунітет падає, самопочуття змінюється, а травна система особливо реагує на вечірній раціон. Часто неприємні симптоми - здуття, печія чи біль у шлунку - розбуджують нас посеред ночі, порушуючи відпочинок, передають Патріоти України.

Що робити? Перш за все, зверніть увагу на те, що ви їсте на вечерю.

Чому травлення вночі дає збій восени?

З настанням коротших днів і прохолоднішими ночами організм виробляє менше гормонів, які регулюють апетит і травлення. Температурні коливання уповільнюють обмін речовин, через що важкі страви переварюються гірше. Осінній раціон часто включає кремові супи, смажене м’ясо та десерти, що важко засвоюються. Також змінюється мікробіом кишечника через меншу кількість свіжих овочів і фруктів.

Чого не варто їсти на вечерю

Щоб уникнути нічного дискомфорту, відмовтесь від:

  • жирного та важкого — смажене м’ясо, фастфуд, страви з великою кількістю масла чи вершків;
  • гострого — чилі, перцеві соуси, прянощі;
  • солодощів — шоколад, тістечка, кремові десерти;
  • стимуляторів та газованих напоїв — кава, міцний чай, енергетики, кола;
  • деяких молочних продуктів — жирні сири, вершки;
  • червоного та жирного м’яса — свинина, яловичина, копченості.

Що їсти ввечері для спокійного сну

Краще обирати варені, запечені або тушковані страви невеликими порціями за 2–3 години до сну. Натуральні трав’яні настої (ромашка, м’ята, меліса) допоможуть травленню. Наприклад:

  • тушковані овочі — морква, гарбуз, петрушка;
  • варена або запечена риба — тріска, минтай, щука;
  • пісне м’ясо — куряча чи індичка;
  • крупи — гречка, пшоно, рис;
  • легкі овочеві супи або креми без додавання жирних вершків;
  • ферментовані продукти — натуральний йогурт, кефір, пахта.

Такі прості зміни у вечірньому раціоні допоможуть вам прокидатися свіжими, спати спокійно і не відчувати тяжкості в шлунку.

Це така смакота! Пончики з курячої печінки

понеділок, 10 листопад 2025, 9:45

Пончики бувають не лише солодкі, а й із сочевиці та навіть із курячої печінки. Печінкові пончики - це так смачно! А готувати їх дуже просто та легко. Напевно, такої смакоти ви ніколи не куштували. І це тим більше привід їх приготувати, передають Патріо...

Це така смакота! Домашня квашена капуста - рецепт хрусткої закуски

понеділок, 10 листопад 2025, 8:45

Кисла капуста - класика українського осіннього столу: проста, корисна, вітамінна та головне, приготувати її може кожен, навіть без кулінарних дипломів. На сторінці fermerka.ua поділилися перевіреним способом, який передається, здається, від покоління д...