
Зазвичай напоями, корисними для здоров'я, дієтологи називають різні чаї, які, в тому числі, позитивно впливають на серце, кишківник та допомагають запобігати різноманітним запаленням, передають Патріоти України.
Втім, є результати дослідження, які показали, що підтриманню здоров'я серця допомогає й кава. Так, видання newsweek.com пише про невелике дослідження в якому взяла участь 31 людина із вовчаком — захворюванням сполучної тканини, що проявляється ураженням низки органів та систем.
Протягом тижня вони заповнювали харчові анкети. З’ясувалося, що у тих, хто споживав кофеїн, судини були в кращому стані.
Зазначається, що у таких людей клітини, що вистилають кровоносні судини, часто пошкоджені та повільно відновлюються, що призводить до накопичення бляшок, закупорки кровоносних судин і, зрештою, до серцево-судинних захворювань. А лабораторні результати, отримані в Університеті Сапієнца в Римі (Італія), свідчать про те, що кофеїн, що міститься в каві, чаї та какао, може активно сприяти зростанню клітин, які допомагають регенерувати оболонці кровоносних судин.
Також автори дослідження зазначали, що кофеїн, який є стимулятором, ще має й протизапальні властивості. Попередні дослідження продемонстрували зв'язок між помірним споживанням кофеїну та нижчим ризиком кардіометаболічних захворювань, а також загальним кращим здоров'ям серця.
«Це дослідження — спроба надати пацієнтам інформацію про можливу роль дієти у контролі захворювання, — заявила провідна авторка останнього дослідження Фульвія Чеккареллі. — Результати варто підтвердити за допомогою поздовжнього дослідження, спрямованого на оцінку реального впливу споживання кави на перебіг захворювання».
Варто зазначити, що йдеться про чорну каву або каву з невеликим додаванням молока. Адже велика кількість цукру та вершків зведе позитивний ефект нанівець. Також не варто перевищувати дозу — не більше 3−4 невеликих чашок на день.
Як приготувати ідеальний компот із сухофруктів, передають Патріоти України. Компот із сухофруктів не потребує багатогодинного кип’ятіння – достатньо замочування та 15–20 хвилин варіння, після чого потрібно дати йому настоятися. Результат – ароматний, н...