Прихований кофеїн є у продуктах, які ми даємо дітям: Терміново перегляньте раціон

Каву не рекомендують давати дітям, оскільки напій містить у собі досить багато "небажаного" малюкам кофеїну. Однак кофеїн - це природний стимулятор, який міститься в багатьох продуктах. І не завжди ми про такий прихований кофеїн знаємо, пригощаючи дитини, передають Патріоти України.

Чому кава шкідлива для дітей та на які продукти харчування слід звернути увагу, лікар-педіатр Андрій Шиманський розповів у своєму Instagram.

Які продукти містять прихований кофеїн:

  • Чорний чай (250 мл) - 25-50 мг
  • Зелений чай - 25-28 мг
  • Кава - 95-150 мг
  • Гарячий шоколад - 5-10 мг
  • Кола / Пепсі (330 мл) - 34-40 мг
  • Чорний шоколад (30 г) - 20-30 мг
  • Молочний шоколад (30 г) - 4-10 мг. ⠀

Кофеїн має такі ефекти:

  • стимулює нервову систему
  • у деяких підвищує серцебиття і тиск
  • підвищує моторику кишечника
  • збільшує виділення сечі
  • підвищує метаболізм, тобто впливає на зниження ваги.

У дітей кофеїн може викликати:

  • надмірне збудження, тремор
  • порушення сну, концентрації
  • дискомфорт у животі, діарею
  • тахікардію, аритмію, підвищення тиску
  • головний біль.

Американська академія педіатрії не рекомендує вживати продукти з кофеїном дітям до 4 років, а з 4 до 12 років радить обмежувати кількість кофеїну до 45 мг на добу, вже з 12 до 18 років краще обмежити вживання кофеїну до 100 мг на добу

Дорослим радять не перевищувати дозу 300 мг кофеїну на добу (максимальна не токсична доза 400 мг)

Для вагітних доза - не більше 200 мг кофеїну

Для годуючих мам - доза кофеїну не повинна перевищувати 100-200 мг

"Пам'ятайте, кофеїн проникає через грудне молоко і може бути причиною занепокоєння і порушення сну малюка. Тому слід контролювати реакцію малюка на вживання кави", - звертає увагу лікар.

Є секрет! Скільки хвилин варити яйця і навіщо додавати оцет

п’ятниця, 31 січень 2025, 11:28

Яйця – дуже смачний та цінний продукт, який має бути у раціоні кожного. Яйця найкраще їсти у вареному вигляді, але варити їх потрібно так, щоб жовток був рідким, це близько 3-4 хвилин варіння, передають Патріоти України. Редакція FoodOboz ділиться пора...

Ви будете здивовані! Чому в СРСР заборонили кетчуп

п’ятниця, 31 січень 2025, 9:32

На полицях магазинів бувшого Радянського союзу можна було знайти багато різноманітних соусів. Проте кетчупу серед них не було, передають Патріоти України. Більше того, кетчуп був навіть під забороною, а його назви забрані з усіх кулінарних книг. Чому с...