Природний процес? Чому взимку хочеться їсти сильніше та як це контролювати

Якщо взимку ви відчуваєте сильніший голод і постійно хочете макаронів, хліба чи шоколаду, не дивуйтеся. Це не забаганка, а природний сигнал вашого тіла. Організму потрібне додаткове паливо, щоб зігрітися в холодну погоду. Про це пише Daily Express, передають Патріоти України.

Британська дієтологиня Карін Патель пояснила, що взимку тіло витрачає більше енергії на збереження тепла. Це провокує відчуття голоду та спонукає до споживання їжі, яка дає швидку енергію, зокрема вуглеводів.

Потяг до вуглеводів взимку пояснюється зниженням рівня серотоніну (гормон, який називають «гормоном щастя» — Ред.), який ми намагаємося підняти за допомогою хліба чи солодощів. Також у холодну пору року зростає рівень гормону греліну, що підвищує відчуття голоду і є природним механізмом накопичення запасів енергії.

Підвищення рівня цього гормону може спричинити хибне почуття голоду, навіть тоді, коли ви нещодавно поїли. Це також означає, що ви можете бути схильні до частих перекусів взимку. Проте є способи, як можна це контролювати.

За словами Карін, необхідно включити до свого раціону деякі продукти, а саме:

  • теплі супи з високим вмістом білка;
  • грецький йогурт з ягодами та корицею;
  • сир.

Водночас щоб зменшити тягу до їжі, варто замінити холодні напої на зігріваючі трав’яні чаї. «Теплі напої допомагають вам регулярно підтримувати водний баланс, зменшуючи відчуття голоду, та заспокоювати», — зазначила дієтологиня.

Одягаєте це вдруге без прання? Ви самі створюєте розсадник бактерій

середа, 17 грудень 2025, 8:15

Ми щодня носимо одяг, який здається цілком безпечним. Проте деякі речі можуть містити значно більше "життя", ніж нам хотілося б. Мікробіологи попереджають: один популярний предмет гардероба створює ідеальні умови для розмноження бактерій і грибків, що ...

Науковці були здивовані: Названо вітамін, який покращує стан шкіри

середа, 17 грудень 2025, 8:07

Згідно з висновками нещодавнього дослідження, рівень вітаміну С у шкірі тісно пов'язаний з рівнем цього вітаміну в крові, а підвищити його можна завдяки щоденному споживанню продуктів, багатих на цей вітамін - зокрема ківі. Результати опублікували 28 ж...