Регулюють тиск і не тільки! Ось як банани впливають на здоров’я

Банани є найпопулярнішими свіжими фруктами у світі. Цей фрукт, який виростає на найбільшій трав’янистій рослині, забезпечує організм цілим спектром корисних властивостей, передають Патріоти України.

Серед них вітаміни групи B: B1, В2 і В6, вітамін Ста РР, залізо, кальцій і калій, фтор і фосфор. Видання eatthis.com опублікувало основні факти про банани, які розкривають їхній вміст і показують, як вони можуть позитивно вплинути на ваше здоров’я.

Банани багаті корисними речовинами

Хоча ягоди та цитрусові часто вважають зірками у світі харчування, всередині середнього банана приховані 110 калорій, 30 грамів вуглеводів і 3 грами ситної клітковини.

Окрім цього, банани є чудовим джерелом вітаміну B6, забезпечуючи чверть добової норми. Вони також надають близько 10% від рекомендованої добової кількості калію, вітаміну C та марганцю. Банани природно не містять жиру, холестерину та натрію, що робить їх прекрасним доповненням до здорового раціону.

Згідно з дослідженнями, опублікованими в журналі Food Quality and Safety, банани містять низку біологічно активних речовин, включаючи каротиноїди та флавоноїди, які позитивно впливають на зір, а також знижують ризик серцевих захворювань і певних типів раку.

Банани підтримують дієту

Завдяки клітковині банани уповільнюють процес травлення, допомагаючи довше зберігати відчуття ситості та зменшувати тягу до їжі. Окрім того, банани містять стійкий крохмаль – особливий тип вуглеводів, який сприяє поліпшенню травлення та контролю ваги. Чим зеленіший банан, тим більше в ньому цього крохмалю.

Дослідження доводять, що стійкий крохмаль сприяє стабілізації рівня глюкози у крові, підвищенню гормонів ситості та знижує ризик розвитку хронічних захворювань.

Більше того, дослідження Чиказького дослідницького фонду запахів і смаків показало, що запах певних продуктів може вплинути на мозок так, що він відчує ситість ще до їжі. Банани є одним із таких продуктів. Тому, наступного разу, коли ви голодні, просто понюхайте банан – це може допомогти знизити апетит.

Банани регулюють тиск

Як багате джерело калію, банан містить близько 422 міліграмів цього важливого мінералу, при цьому не має натрію. Американська кардіологічна асоціація рекомендує вживати продукти, багаті на калій, такі як банани, для нормалізації артеріального тиску. Високе співвідношення калію до натрію допомагає знижувати підвищений тиск, викликаний надлишком солі.

Дослідження показують, що дієти, збагачені калієм, знижують ймовірність розвитку гіпертонії та ризику інсульту. Дорослим необхідно споживати близько 4700 міліграмів калію на день, і один банан може забезпечити приблизно 10% цієї потреби.

Протимікробні та противірусні властивості бананів

Дослідження показують, що цей фрукт містить білки, які мають антимікробні та противірусні властивості. Серед біологічно активних речовин, які є у бананах, відзначають ферулову кислоту, лупеол і лептин, що сприяють боротьбі з мікроорганізмами.

В історичній медицині банани використовували для лікування різних інфекцій, включаючи віспу, кір та діарею. Окрім цього, банани є чудовим джерелом вітаміну B6, який підтримує імунітет. Тому один банан на день стане хорошим варіантом для покращення захисту організму.

Банани покращують настрій

Банани містять речовини, які можуть підняти настрій. Вітамін B6, що є у цьому фрукті, сприяє підвищенню рівня серотоніну та дофаміну – гормонів щастя. Крім того, банани є природним джерелом триптофану – попередника серотоніну. Дослідження, опубліковане в журналі Psychotherapy and Psychosomatics, пов’язує низький рівень вітаміну B6 з ризиком депресії. Оскільки багато людей не отримують достатньої кількості цього вітаміну, щоденне споживання бананів може сприяти покращенню настрою та загального самопочуття.

А ви це знали? ТОП-5 причин, чому обов'язково треба їсти сливи

субота, 31 серпень 2024, 0:10

Сливи — кісточкові плоди середнього розміру. Найпопулярніший сорт має темну лілово-червону шкірку з жовтою м’якоттю всередині, але ви також можете знайти сливи зеленувато-жовтого кольору. У всіх сортів в центрі плоду є кісточка, яка не їстівна. У висуш...

Це уповільнює метаболізм! Що не можна їсти з хлібом, якщо ви хочете схуднути

п’ятниця, 30 серпень 2024, 23:10

Які страви ідеально поєднуються з хлібом, такий тандем продуктів пришвидшує обмін речовин, передають Патріоти України. Дехто їсть із хлібом практично всі страви і не бачить у цьому жодних проблем. Однак лікарі закликали переглянути таку харчову звичку,...