Ремонт у спальні: про що важливо пам'ятати

Вирішили зробити у спальні ремонт і не знаєте, на які деталі першочергово необхідно звернути увагу? Ми допоможемо розібратись і запропонуємо план дій, який заощадить вам нерви, час та гроші

Ремонт майже завжди вимагає суттєвих фінансових витрат та довготривалих зусиль. До того ж це ще й досить морально важка справа. Знайома ситуація: почали ремонтувати щось, потім процес зупинився, потім виросли ціни, або концепція змінилась, або довелось переробляти. Щоб мінімізувати ці складнощі, варто завчасно розпланувати все: від кошторису і термінів, до дрібних деталей.

В спальні людина відпочиває від насиченого трудового дня, а тому вкрай суттєво те, яким буде ремонт у цій кімнаті. Що робити, аби в спальні було тепло, як придбати ліжко недорого, як оздобити стіни — ці та інші питання займають голови господарів.

Багато хто у такій ситуації потребує порад, аби заощадити гроші, зберегти нерви та не дати себе обдурити майстрам-шахраям. Ця стаття допоможе вам розібратися у тонкощах ремонту, зокрема, у спальні.

Етапи робіт

Бажаючи зробити капітальний ремонт, перш за все підготуйте план послідовності виконання робіт. Він включатиме безпосередньо написання самого проєкту, підготовчі дії, власне ремонтні роботи і наприкінці — заповнення кімнати меблями, предметами інтер'єру.

Дотримуйтесь наступної черговості задач:

  1. Проєкт ремонту (включно з дизайн-проєктом).
  2. Підготовка кімнати до ремонтних робіт. Демонтаж всіх покриттів та електричних ланцюжків (у разі потреби).
  3. Чорнова обробка. Вирівнювання стін та підлоги.
  4. Монтаж електропроводки.
  5. Оздоблення приміщення. Підключення настінного та стельового освітлення.
  6. Оформлення стелі.
  7. Оздоблення стін.
  8. Покриття підлоги.
  9. Розміщення меблів та предметів інтер'єру.

Коротко пройдемося основними етапами ремонтної діяльності, аби з'ясувати, які важливі нюанси слід враховувати господарям.

План дій та дизайн-проєкт

Передусім виникає питання: робити все власноруч чи делегувати це робітникам? Цю проблему кожен вирішує відповідно до своїх фізичних та фінансових можливостей. Проте, якщо говорити саме про дизайн, то краще звертатися до фахівця. Саме він підкаже вам багато речей. Зокрема:

  • які матеріали підібрати для оформлення стелі;
  • як визначитися зі шпалерами в кімнату;
  • що придбати для покриття підлоги;
  • яку кольорову гаму бажано використовувати.

Також на цьому етапі людина визначається із:

  • типом освітлення кімнати (традиційне, бра, світлодіодні стрічки);
  • дизайном стелі (натяжна, нависна чи звичайна);
  • видом підлоги (паркет, лінолеум, з підігрівом);
  • декором стін (шпалери, комбіновані панелі або тинькування).

Багато чого залежить від розмірів самої спальні. Якщо вона маленька, то більш вигідно буде вибрати для неї мінімалістичне оформлення. Це можуть бути такі стилі: біоніка, онто-арт, баухаус. Якщо апартаменти дозволяють, доцільно впроваджувати класику, арабський шик, бароко. Тут діє закономірність: що більше простір спальні, то більше в ній може вміститися елементів дизайну та розкішних аксесуарів.

Враховуйте і часові рамки, необхідні для досягнення мети. Поспішати не слід, оптимально 1-2 тижні витратити на складання проєкту, ще стільки ж часу приділити безпосередньо самому процесу. Це — термін для однієї кімнати.

Оздоблення стелі, стін і підлоги

Підготовчі роботи виконані, перші етапи процесу здійснені. А далі потрібно працювати над оформленням тих квадратних метрів, які утворюють ваш домашній простір.

Стеля

Можете вибрати простий варіант у вигляді білої та чистої стелі без надмірностей. Коли ж душа бажає експериментів, то виберіть певне дизайнерське рішення: наприклад, підвісна стеля чи натяжна. Можна обійтися фарбуванням на вирівняну попередньо стелю, яку шпаклювали, поклеїти шпалери, зробити оздоблення з декоративних панелей. Головне, аби це рішення вписалось в загальну концепцію дизайну та гармонійно виглядало разом з іншими елементами.

Стіни

Оздоблювати стіни доцільно різними матеріалами, використовувати звичайне фарбування, поклеїти шпалери, або ж вдатися до більш сміливих рішень. Наприклад, викласти стіни камінням. Тут політ фантазії майже необмежений, і хоча в спальні рекомендуються більш спокійні кольори світлої гами, можете експериментувати. Коли хочеться якось прикрасити простір, а застосовувати дорогі натуральні матеріали немає змоги, вихід є у вигляді практичних фотошпалер.

Вони додають естетики, можуть бути повноцінним декоративним елементом, створюють настрій. Тим паче коли мова йде про спальну кімнату, де люди відпочивають після роботи. Важливо, аби вона виглядала затишно, тому можете вдатися до такого способу. Різноманіття шпалер дає змогу знайти свій оптимальний товар.

Підлога

Що стосується підлоги, то тут простір для маневрування не менший. Є змога вибрати покриття у вигляді лінолеуму чи паркету, або вкрити ковроліном всю площу, зробити дощату підлогу. Кожен із варіантів має як плюси, так і мінуси, треба відштовхуватися від загальної ідеї дизайну. Якщо кімната світла, то підлогу робіть темнішою для контрасту.

Розміщення меблів та предметів інтер’єру

Коли ремонтні дії в основному завершились, треба заповнити кімнату меблями та іншими складовими інтер’єру. Вибирати меблі рекомендується відповідно до загального стилю та дизайнерської ідеї. Вони не повинні захаращувати простір, їх доцільність та кількість відповідає функції самої спальні. Пам’ятайте, що спальня — місце, де людина релаксує, а не відчуває хаос. Матеріали меблів повинні бути безпечними та екологічними, і тут потрібно знаходити баланс між ціною та ефективністю.

Важливо купувати практичні речі, які довго слугуватимуть власникам. Доволі часто зустрічаються комплекти меблів: туди входять шафа, комод, тумби. Вони утворюють єдиний ансамбль з ліжком — центральним елементом спальні. Вибрати такий гарнітур значно вигідніше, ніж окремо купувати всі елементи.

Встановлення систем кондиціонування, опалення та вентиляції

Ще один етап ремонтного процесу, не менш суттєвий, ніж вище перераховані. Важливість таких систем важко переоцінити, оскільки вони забезпечують потрібний мікроклімат. Тож не варто нехтувати подібними речами, щоб потім не шкодувати і не мати проблем зі здоров’ям.

Так, доречно буде придбати побутові вентилятори або провітрювачі, які компенсують вам нестачу свіжого повітря, якщо відкрите вікно не впорається з цим завданням. Що стосується опалення, то слідкуйте, аби в приміщенні завжди трималась оптимальна температура. Підтримувати її зручно, якщо придбати прилад для обігріву. Обігрівач рятує восени, коли централізоване опалення ще не ввімкнули, а також навесні, коли його вже вимкнули, але в домі прохолодно.

І нарешті система кондиціонування. Вона може працювати як на охолодження, так і на обігрів. Надійний кондиціонер забезпечить вам затишок та гарне самопочуття будь-якої пори, попри погоду за вікном.

Що ще треба знати

Наведемо ще декілька порад, про які варто знати, коли планується ремонт.

Матеріали

Ретельно подбайте про те, з чого ви будете робити ремонт. Вибирайте якомога більш безпечні товари, нехай навіть вони коштуватимуть дорожче. Якість та тривалий термін придатності — у пріоритеті, якщо не хочете переробляти все через рік. Водоемульсійна фарба стане гарним вибором під час робіт. Шпалери вибирайте на ваш розсуд, проте зважайте на те, що паперові швидше втратять колір, текстильні — вбирають пил, а вінілові — досить дорогі.

Звукоізоляція

Гарна звукоізоляція має бути на етапі капітального ремонту. Маскувати шуми килимками або ще якимось способом — не дуже ефективне рішення.

Освітлення

Подумайте заздалегідь, як регулювати надходження денного світла в спальню та ховатися від допитливих очей. Варто скористатися практичними фіранками або навіть жалюзі, кому як зручніше. Що до штучного освітлення, то раціонально основне джерело розташувати зверху під стелею, а інші, більш дрібні, − на стіні і тумбах біля ліжка. Одночасно не забувайте, що у спальні недоречно використовувати величезні люстри. Хай краще це буде лаконічний варіант, спокійний для очей та психіки.

Висновки

Проведення ремонту якісно та швидко, та ще й вигідно — ціла наука, яку, здебільшого опановують лише на практиці. Але теорія теж не завадить, щоб добре завчасно підготуватися. Для цього не потрібно багато зусиль або часу, треба лише мати бажання та зосередженість. Не соромтеся запитувати про те, що незрозуміло, у фахівців, так ви уникнете помилок і втрат грошей під час робіт.

Важливим етапом такого процесу є придбання меблів. Адже багато в чому саме від них залежить комфорт і нормальне життя вдома. Аби не мізкувати над питанням пошуку потрібних речей, завітайте до магазину «Світ Матраців», і вибирайте потрібне. Це найбільша мережа магазинів товарів для сну в Україні та одна з найбільших у Європі. Тут ви знайдете не лише матраци, але й предмети інтер’єру для квартири. На сайті вигідно замовляти дивани, ліжка, крісла, чисельні аксесуари, дзеркала. Все це — відмінної якості з гарантією від виробників. Ознайомитися із каталогом та зробити замовлення можна на сайті:https://svit-matrasiv.com.ua/ua/. Професійні консультанти дадуть відповіді на питання та допоможуть зорієнтуватися у різноманітті пропозицій. Магазин має власну службу доставки, яка здійснює оперативно та зручно відправку замовлень у будь-який куточок України.

ТОП-10 продуктів, які не варто їсти на сніданок

субота, 8 червень 2024, 21:30

Сьогодні на нашому столі з’явилося багато нових продуктів і відповідно страв. Ранковий прийом їжі – це найважливіша частина дня. Але після сну можна вживати не всі продукти. Цитрусові плоди. Так, свіжі апельсинові і грейпфрутові соки корисні, але тільк...

Кисле на смак вино можна врятувати: Що додати в напій

субота, 8 червень 2024, 21:13

Магазинне вино буває невдалим. Точніше вибір його може бути невдалим. Так іноді трапляється, але не треба хвилюватися. Навіть дуже кисле на смак вино можна скоригувати. А роблять це за допомогою соди. В силах соди знизити кислотність напою. Цей секрет ...