Рецепт осетинського пирога з картоплею і сиром - всі будуть у захваті

Картопля в якості начинки для різної випічки використовується дуже давно. А в кризові 90-ті, коли вона була у числі доступних продуктів, для багатьох вона стала справжнім порятунком, передають Патріоти України.

З вареної картоплі місили тісто, а сиру закладали як начинку. Існує безліч способів приготувати смачний пиріг з картоплею і сиром. Він може стати ситним доповненням до обіду або вечері або цим стравою на святковому столі і вражати своїм відмінним смаком і незрівнянним ароматом.

Пиріг з картоплею і сиром. Рецепт осетинського пирога з картоплею і сиром

Деякі секрети і принципи приготування

Закриті, відкриті, напівзакриті – їх можна зробити будь-по смаку господині. Коли це відкритий пиріг з картоплею і сиром, він нагадує таку популярну сьогодні піцу. Для закритого пирога потрібно на дві частини розділити тісто, прокласти між розкатаними пластами начинку і защипнути краю. Напівзакритий пиріг зазвичай зверху прикрашений сіточкою з тіста або візерунками з джгутів. Для такого пирога використовують будь-який вид тесту. Хтось спрощує процес і використовує лаваш. Вам навіть не доведеться місити тісто. В будь-якому супермаркеті ви можете купити свіжіше або заморожене.

Варіанти начинок

Для начинки використовують картопля сирої у вигляді тонких пластинок, відварений, натертий, нарізаний шматочками або у вигляді пюре. А сир, в залежності від рецепту, можна додати у фарш, посипати шарами або додати в заливку.

Пиріг з картоплею і сиром. Рецепт осетинського пирога з картоплею і сиром

Хтось використовує м'які сири типу сулугуні, а хто-то віддає перевагу тверді. Але ви можете скористатися будь-яким, який знайдеться у вашому холодильнику. Закритий, напівзакритий пиріг з картоплею і сиром, перед тим як відправити в духовку, зазвичай змащують яйцем. А ось для відкритого ви можете скористатися іншим способом. Якщо ви змажете пиріг сметаною, а зверху трохи присыплете содою, то ви дістанете з духовки надзвичайно красиве кулінарний виріб. Пиріг випікається при 180-200 С в протягом години з сирої начинкою і півгодини з відвареною картоплею.

Простий пиріг

Для тіста дріжджі вам не потрібні, а потрібні масло, сметана і яйце. Масло з борошном розітріть в крихту. Станете ви його рубати ножем або руками перетирати - не важливо. Головне, щоб вийшла в результаті жирна крихта.

Пиріг з картоплею і сиром. Рецепт осетинського пирога з картоплею і сиром

Яйце необхідно збити зі сметаною, посолити, і в цій суміші погасити соду. А тепер все змішуєте і робите тісто. Воно обов'язково має постояти в холоді половину години. Тепер з нього розкачати два пласта, форма яких залежить від листа. На першу коржик покласти картопляну начинку двома шарами, між якими натираєте сир. Для даного рецепту досить ста грамів, але всяка господиня сиром розпоряджається виключно на свій смак, хтось кладе менше, а хтось більше. Другий корж кладете зверху і защипываете краю. Не забудьте зробити надрізи зверху і змастити пиріг. А тепер відправляєте пиріг з картоплею і з сиром в розігріту духовку і хвилин через 20 ніжне розсипчасте частування виявиться на вашому столі.

Уточнення до рецептом № 1

Для тіста господині знадобиться: півсклянки сметани, масла 100 г, дві склянки борошна, соди – половину чайної ложки яйце. Сметану, масло, яйце і соду - все ретельно перемішати, щоб не було грудок. Додати борошно і вимісити еластичне тісто. Розкачати у один пласт.

Пиріг з картоплею і сиром. Рецепт осетинського пирога з картоплею і сиром

Начинку зробите з відвареної картоплі (4 картоплини достатньо), порізаної кубиками, підсоленій і змішаної з рубаною зеленню. До речі, можна і теркою скористатися при бажанні.

Рецепт осетинського пирога з картоплею і сиром

Це тільки один з безлічі рецептів. Існує багато суперечок, яким повинен бути правильний осетинський пиріг з картоплею і сиром. Багато господинь, називають його своїм фірмовим блюдом, використовують власні і такі різні рецепти. Але майже у всіх одне спільне – дріжджове тісто, з яким працюють виключно руками. У хорошої господині кількість тіста і начинки рівне, а пиріг, готовий до випікання, не повинен бути товще сантиметри.

Робите дріжджове тісто. Половину борошна, дріжджі і цукор перемішайте з кефіром - і тепло на годинку. Замість кефіру ви можете скористатися молоком чи кисляком. Тісто незмінно вийде м'яким і податливим. І тепер можна додати борошно, яйце, масло і воду і замісити тісто.

Пиріг з картоплею і сиром. Рецепт осетинського пирога з картоплею і сиром

Всяка сільська бабуся вам скаже, що найкраще дріжджове тісто виходить, якщо його місити у дерев'яній діжці і тільки руками. Кажуть, що м'яти його потрібно не менше ста разів. Але зараз інший час. І мало хто стане обтяжувати себе подібним, коли є хлібопічки і інші побутові прилади, які зроблять це за вас. Але це відступ, а ви готове тісто розділіть на три частини і під рушником залишите відпочивати. А в цей час приготуйте начинку.

Наступний етап приготування

Через півгодини з кожним шаром тіста робите наступне. Разминаете кулю в коло середнього розміру і в центр викладіть третину начинки. Збираєте тісто в шарикообразный вузлик, перекладаєте його в круглу форму і починаєте акуратно розминати руками в плоский тонкий диск. І обов'язково залиште маленький отвір у центрі. Не забудьте змастити пироги. Випікайте в сильно розігрітій духовці до золотистого кольору, особливо не засмажуючи, не більше 15 хвилин. Три пирога, складені один на одного, виглядають як торт. Саме в такому вигляді подавайте їх на стіл.

Такі пироги і в холодному вигляді залишаються дуже смачними. Спробуйте цей рецепт осетинського пирога з картоплею і сиром і переконайтеся, що саме він - один з кращих.

Пиріг з картоплею і сиром. Рецепт осетинського пирога з картоплею і сиром

Уточнення до рецептом № 2

Для тіста: 250 мл кефіру, 20 г свіжих або 7 г сухих дріжджів, олії півтори столові ложки, півсклянки води, яйце, чайна ложка цукру, півкіло борошна. Зробіть начинку з картопляного пюре (400 г картоплі), обсмажених на соняшниковій олії грибів (100 г) і натертого сулугуні (300 г). Про грибах. Тут підійдуть будь-які: печериці із сусіднього супермаркету або лісові, краще свіжі. Коли обсмажуєте гриби, додайте трохи вершкового масла.

Листковий пиріг з картоплею і сиром

Це відкритий пиріг, так що краще змастити його сметаною. Ви можете легко скористатися замороженим бездріжджовим листковим тестом з магазину. Для начинки обсмажте півкіло грибів, не забудьте додати трохи вершкового масла і посолити. Тонко нарізану картоплю потрібно покласти в каструлю з молоком і вершками, доведеними до кипіння. Додайте туди розчавленого часнику. Поваріть на повільному вогні хвилин п'ятнадцять. Зніміть з вогню і додайте солі і перчика, якщо є мускатний горіх, він смаку не зіпсує.

Пиріг з картоплею і сиром. Рецепт осетинського пирога з картоплею і сиром

Тісто викладіть в низьку, змащену маслом форму так, щоб утворилися бортики. Спочатку перекладіть картоплю, зверху гриби, і на них тертий сир, а сметана – лише за вашим бажанням. Запікайте пиріг з картоплею і сиром в духовці близько півгодини. Зазвичай цей їдять пиріг теплим. Саме так він особливо смачний. А до грибів можна додати обсмажений фарш. Для начинки: півкіло грибів, склянка молока і 2/3 склянки вершків (20%), 350 г картоплі. Приємного апетиту! І нехай ваші кулінарні шедеври не перестають радувати і дивувати домочадців. Картопля в якості начинки для різної випічки використовується дуже давно. А в кризові 90-ті, коли вона була у числі доступних продуктів, для багатьох вона стала справжнім порятунком. З вареної картоплі місили тісто, а сиру закладали як начинку. Існує безліч способів приготувати смачний пиріг з картоплею і сиром. Він може стати ситним доповненням до обіду або вечері або цим стравою на святковому столі і вражати своїм відмінним смаком і незрівнянним ароматом.

Пиріг з картоплею і сиром. Рецепт осетинського пирога з картоплею і сиром

Деякі секрети і принципи приготування

Закриті, відкриті, напівзакриті – їх можна зробити будь-по смаку господині. Коли це відкритий пиріг з картоплею і сиром, він нагадує таку популярну сьогодні піцу. Для закритого пирога потрібно на дві частини розділити тісто, прокласти між розкатаними пластами начинку і защипнути краю. Напівзакритий пиріг зазвичай зверху прикрашений сіточкою з тіста або візерунками з джгутів. Для такого пирога використовують будь-який вид тесту. Хтось спрощує процес і використовує лаваш. Вам навіть не доведеться місити тісто. В будь-якому супермаркеті ви можете купити свіжіше або заморожене.

Варіанти начинок

Для начинки використовують картопля сирої у вигляді тонких пластинок, відварений, натертий, нарізаний шматочками або у вигляді пюре. А сир, в залежності від рецепту, можна додати у фарш, посипати шарами або додати в заливку.

Пиріг з картоплею і сиром. Рецепт осетинського пирога з картоплею і сиром

Хтось використовує м'які сири типу сулугуні, а хто-то віддає перевагу тверді. Але ви можете скористатися будь-яким, який знайдеться у вашому холодильнику. Закритий, напівзакритий пиріг з картоплею і сиром, перед тим як відправити в духовку, зазвичай змащують яйцем. А ось для відкритого ви можете скористатися іншим способом. Якщо ви змажете пиріг сметаною, а зверху трохи присыплете содою, то ви дістанете з духовки надзвичайно красиве кулінарний виріб. Пиріг випікається при 180-200 С в протягом години з сирої начинкою і півгодини з відвареною картоплею.

Простий пиріг

Для тіста дріжджі вам не потрібні, а потрібні масло, сметана і яйце. Масло з борошном розітріть в крихту. Станете ви його рубати ножем або руками перетирати - не важливо. Головне, щоб вийшла в результаті жирна крихта.

Пиріг з картоплею і сиром. Рецепт осетинського пирога з картоплею і сиром

Яйце необхідно збити зі сметаною, посолити, і в цій суміші погасити соду. А тепер все змішуєте і робите тісто. Воно обов'язково має постояти в холоді половину години. Тепер з нього розкачати два пласта, форма яких залежить від листа. На першу коржик покласти картопляну начинку двома шарами, між якими натираєте сир. Для даного рецепту досить ста грамів, але всяка господиня сиром розпоряджається виключно на свій смак, хтось кладе менше, а хтось більше. Другий корж кладете зверху і защипываете краю. Не забудьте зробити надрізи зверху і змастити пиріг. А тепер відправляєте пиріг з картоплею і з сиром в розігріту духовку і хвилин через 20 ніжне розсипчасте частування виявиться на вашому столі.

Уточнення до рецептом № 1

Для тіста господині знадобиться: півсклянки сметани, масла 100 г, дві склянки борошна, соди – половину чайної ложки яйце. Сметану, масло, яйце і соду - все ретельно перемішати, щоб не було грудок. Додати борошно і вимісити еластичне тісто. Розкачати у один пласт.

Пиріг з картоплею і сиром. Рецепт осетинського пирога з картоплею і сиром

Начинку зробите з відвареної картоплі (4 картоплини достатньо), порізаної кубиками, підсоленій і змішаної з рубаною зеленню. До речі, можна і теркою скористатися при бажанні.

Рецепт осетинського пирога з картоплею і сиром

Це тільки один з безлічі рецептів. Існує багато суперечок, яким повинен бути правильний осетинський пиріг з картоплею і сиром. Багато господинь, називають його своїм фірмовим блюдом, використовують власні і такі різні рецепти. Але майже у всіх одне спільне – дріжджове тісто, з яким працюють виключно руками. У хорошої господині кількість тіста і начинки рівне, а пиріг, готовий до випікання, не повинен бути товще сантиметри.

Робите дріжджове тісто. Половину борошна, дріжджі і цукор перемішайте з кефіром - і тепло на годинку. Замість кефіру ви можете скористатися молоком чи кисляком. Тісто незмінно вийде м'яким і податливим. І тепер можна додати борошно, яйце, масло і воду і замісити тісто.

Пиріг з картоплею і сиром. Рецепт осетинського пирога з картоплею і сиром

Всяка сільська бабуся вам скаже, що найкраще дріжджове тісто виходить, якщо його місити у дерев'яній діжці і тільки руками. Кажуть, що м'яти його потрібно не менше ста разів. Але зараз інший час. І мало хто стане обтяжувати себе подібним, коли є хлібопічки і інші побутові прилади, які зроблять це за вас. Але це відступ, а ви готове тісто розділіть на три частини і під рушником залишите відпочивати. А в цей час приготуйте начинку.

Наступний етап приготування

Через півгодини з кожним шаром тіста робите наступне. Разминаете кулю в коло середнього розміру і в центр викладіть третину начинки. Збираєте тісто в шарикообразный вузлик, перекладаєте його в круглу форму і починаєте акуратно розминати руками в плоский тонкий диск. І обов'язково залиште маленький отвір у центрі. Не забудьте змастити пироги. Випікайте в сильно розігрітій духовці до золотистого кольору, особливо не засмажуючи, не більше 15 хвилин. Три пирога, складені один на одного, виглядають як торт. Саме в такому вигляді подавайте їх на стіл.

Такі пироги і в холодному вигляді залишаються дуже смачними. Спробуйте цей рецепт осетинського пирога з картоплею і сиром і переконайтеся, що саме він - один з кращих.

Пиріг з картоплею і сиром. Рецепт осетинського пирога з картоплею і сиром

Уточнення до рецептом № 2

Для тіста: 250 мл кефіру, 20 г свіжих або 7 г сухих дріжджів, олії півтори столові ложки, півсклянки води, яйце, чайна ложка цукру, півкіло борошна. Зробіть начинку з картопляного пюре (400 г картоплі), обсмажених на соняшниковій олії грибів (100 г) і натертого сулугуні (300 г). Про грибах. Тут підійдуть будь-які: печериці із сусіднього супермаркету або лісові, краще свіжі. Коли обсмажуєте гриби, додайте трохи вершкового масла.

Листковий пиріг з картоплею і сиром

Це відкритий пиріг, так що краще змастити його сметаною. Ви можете легко скористатися замороженим бездріжджовим листковим тестом з магазину. Для начинки обсмажте півкіло грибів, не забудьте додати трохи вершкового масла і посолити. Тонко нарізану картоплю потрібно покласти в каструлю з молоком і вершками, доведеними до кипіння. Додайте туди розчавленого часнику. Поваріть на повільному вогні хвилин п'ятнадцять. Зніміть з вогню і додайте солі і перчика, якщо є мускатний горіх, він смаку не зіпсує.

Пиріг з картоплею і сиром. Рецепт осетинського пирога з картоплею і сиром

Тісто викладіть в низьку, змащену маслом форму так, щоб утворилися бортики. Спочатку перекладіть картоплю, зверху гриби, і на них тертий сир, а сметана – лише за вашим бажанням. Запікайте пиріг з картоплею і сиром в духовці близько півгодини. Зазвичай цей їдять пиріг теплим. Саме так він особливо смачний. А до грибів можна додати обсмажений фарш. Для начинки: півкіло грибів, склянка молока і 2/3 склянки вершків (20%), 350 г картоплі. Приємного апетиту! І нехай ваші кулінарні шедеври не перестають радувати і дивувати домочадців.

А ви це знали? Чому досвідчені городники саджають редиску тільки восени

п’ятниця, 22 листопад 2024, 13:00

Осіння посадка редиски має безліч переваг, які принесуть гарний урожай та міцні рослини. Як саме треба правильно саджати редиску під зиму та які нюанси треба знати? РБК-Україна (проект Styler) пояснює, чому посадка редиски восени може стати ідеальним в...

А ви це знали? Кому не можна їсти буряк

п’ятниця, 22 листопад 2024, 11:27

Червоний буряк – корисний та смачний овоч. Однак, поряд з корисними властивостями буряк має серйозні протипоказання, може завдати шкоди людям з певними проблемами зі здоров’ям, передають Патріоти України. Кому не можна їсти буряк . - Людям із сечокам...