Різдвяний настрій готується з літа: Секрет приготування наливки "Різдвяник"

Для приготування смачної і п'янкої наливочки треба мати терпець.

Аби приготувати цю сливово-ягідну наливочку треба мати терпець, щоб дочекатися дозрівання усієї смакоти, інформують Патріоти України. Можна, звісно, й розтягнути процес приготування на кілька тижнів. І, якщо не шкода грошей, – просто купити все на місцевому ринку в бабусь. Магазинні ягоди й фрукти не мають потрібного аромату і не завжди є свіжими.

Готується наливка від початку літа, а подається до столу аж на Різдво.

Секрет приготування наливки "Різдвяник"

Для найпишнішого букету ароматів та смаків "Різдвяника" якраз варто брати дари природи просто з саду, достиглі, не зіпсовані та бажано видаляти кісточки. Якщо ж хочете зберегти кісточковий після-смак, тоді залишайте для міксу кісточки в усіх ягодах. Щоправда, тут можна варіювати за власним вподобанням.

Можна побавитися і з кольором напою, адже залежно від того яке забарвлення матимуть ягоди - такою і вийде святковий напій, що має нагадати смак літа взимку.

Інгредієнти для наливки

Особливістю "Різдвяника" є невизначена кількість ягід, проте - треба зберігати пропорції. Знадобляться:

  • полуниця;
  • суниця;
  • смородина;
  • порічки;
  • аґрус;
  • черешня;
  • чорниця;
  • вишня;
  • малина;
  • ожина;
  • абрикоси.

А ще – цукор та міцний алкоголь - горілка, або самогонка.

наливка різдвяник

Рецепт приготування наливки "Різдвяник"

Залежно від того скільки буде ягід – обираємо бутель. Краще взяти побільше і по черзі досипати ягоди по мірі їх дозрівання.

На кожен 100 грам ягід додаємо 50 грам цукру і 100 грам алкоголю. Якщо ягоди достигають одна за одною (тиждень-два), то алкоголь заливаємо наприкінці, коли засиплемо останню порцію ягід, пересипаючи кожен шар цукром. Бутиль з ягодами і цукром, накритий марлею, весь час має стояти на світлі. Після засипання останнього сорту ягід бутиль тримаємо на сонці ще два тижні.

Потім заливаємо горілкою/самогоном з розрахунку 1 л на 1 кг ягід, щільно закриваємо і ще витримуємо місяць, але вже в холодному місці. Після цього треба процідити, розлити в пляшки, закупорити. А вже на Різдвяні свята можна частуватися ароматною наливочкою власного виробництва.

Крафтові тонкощі наливки

Поповнювати букет наливки можна до пізньої осені, додаючи яблука, обліпиху, виноград, сливу чи будь-які фрукти й ягоди, що смакують кожному найбільше. Аромату можна й додати м'ятою, корицею чи чебрецем - виходить дивовижний напій: ароматом нагадує хороше вино, за смаком – лікер, а за міцністю – коньячок чи горілку.

Зберігається ягідна наливка "Різдвяник" близько семи місяців.


Хочете мозок, як у 20 років? Дослідження дає простий рецепт

вівторок, 26 серпень 2025, 17:15

Вчені з Медичного коледжу штату Пенсильванія показали: для когнітивної молодості мозку зовсім не потрібні складні вправи чи високотехнологічні методи - достатньо звичайного руху, передають Патріоти України. 204 дорослі віком 40–65 років протягом 9 днів...

Не робіть помилок! Як правильно варити рис, щоб він не злипався і не горів

вівторок, 26 серпень 2025, 16:56

Варений гарячий рис - найкраща страва для обіду, вечері. Але дуже часто при приготуванні рис стає як каша, злипається і втрачає приємний смак, передають Патріоти України. Кулінар розповів в Instagram, як правильно варити рис, щоб він був розсипчастим і...