Святвечір - один з найбільш шанованих днів православних християн, який випадає на 6 січня. У цю різдвяну ніч в церквах і храмах проводяться божественні літургії. Також вона ознаменовується закінченням Різдвяного посту, зазначають Патріоти України.
Напередодні Різдва, коли на небі з'являється перша зірка, всі члени сім'ї збираються за одним столом. Згідно з традицією, на святковому столі має бути 12 страв, по числу апостолів. На стіл подають вареники з капустою, борщ з грибами, голубці, тушковану капусту і квасолю, заливну рибу. Головна страва Святвечора, з якого починають трапезу – кутя. У пшоно додають мак, мед, родзинки і волоські горіхи.
У ніч на Різдво потрібно надіти нову річ або предмет білого кольору. Згідно з повір'ями, це принесе удачу в новому році. У різдвяну ніч дівчата ворожили на судженого. Коли молодиця хотіла дізнатися яким буде її майбутній чоловік, вона йшла в хлів і дивилася на свиней. Якщо тварини спали - до хорошого чоловіка, який буде допомагати по господарству. Неспокійні тварини могли передвіщати сварки і скандали.
Передбачити швидке заміжжя могли і собаки. Дівчата мили посуд і виносили його у двір, постукуючи в миски. Звідки донесеться гавкіт - там і суджений буде. Також прислухалися як сусіди гукають пса. Якщо говорили йому "сядь" - сватів цього року можна не очікувати. "Йди" - можна готуватися до змін.
Наші предки суворо дотримувалися заборон в різдвяну ніч, боячись накликати на свою голову біди і нещастя. Напередодні Різдва не можна:
До настання Різдва прийнято розрахуватися з боргами, щоб не довелося жити в борг весь наступний рік. Також потрібно навести в будинку порядок. Добре пробачити своїх недоброзичливців і попросити вибачення у людей, яких могли образити.
Є такі види картоплі, які експерти в жодному разі не рекомендують садити, бо врожаю можна де дочекатися, передають Патріоти України з посиланням на РБК. Не рекомендовано висівати картоплю, яка дала мало урожаю минулого сезону. Перед висаджуванням бульб...
Лавровий лист – одна з найпопулярніших спецій, яку додають у супи, тушковані страви та соуси. Його аромат глибокий і насичений, але неправильне використання може зіпсувати смак страви, зробивши її гіркою. Варто розібратись, коли саме слід додавати лавр...