Розставлено крапки над "і": Чи можна їсти рибу щодня

Медики зазначають, що риба — це універсальне джерело якісного білка, він містить усі необхідні амінокислотні сполуки, які є незамінними для організму. Особливо багаті на корисні речовини лосось і тунець. Ці види риби містять поліненасичені жирні кислоти омега-3, йод і холін, які вкрай необхідні для належної роботи серцево-судинної системи, передають Патріоти України.

Лікарі зазначають, що регулярне вживання риби захищає серце й судини від хронічних захворювань, а також зміцнює нервову систему.

Однак медики наголошують, що харчування має бути збалансованим і включати в себе різноманітні продукти, а не лише рибу. Хоча щоденне вживання риби допустиме для людей, які не мають протипоказань за здоров’ям, все ж таки надмірне споживання одних і тих самих видів продукту може призвести до накопичення забруднювачів, зокрема — ртуті.

Як зазначають експерти, ртуть особливо небезпечна для центральної нервової системи і мозку, що розвивається. Тому вагітним жінкам і тим, які годують грудним молоком, краще уникати риби з високим вмістом ртуті, наприклад, популярного тунця.

Безпечними видами риби для щоденного вживання вважаються:

  • лосось;
  • чорний морський окунь;
  • тріска;
  • сардини;
  • морепродукти — гребінці, креветки, лобстер.

Що стосується вибору між дикою та вирощеною рибою — обидва варіанти однаково корисні для здоров’я. Головне, наголошують фахівці, купувати рибу у надійного продавця і стежити за дотриманням умов зберігання: вона має бути охолодженою або замороженою.

Господиням на замітку! Які продукти небезпечно консервувати вдома

п’ятниця, 22 серпень 2025, 12:35

Сезон закруток у самому розпалі: українські господині активно готують банки з овочами, фруктами та соусами, аби взимку мати домашні запаси. Проте не всі продукти підходять для консервації, а деякі можуть швидко зіпсуватися, вибухнути у банках або стати...

Дачникам на замітку! Чому груші гниють просто на дереві і що з цим робити

п’ятниця, 22 серпень 2025, 12:07

Дачники, які вирощують на своїх ділянках овочі, ягоди та фрукти, знають про небезпечні для майбутнього врожаю захворювання культур, в першу чергу грибкові. Виникненню захворювань, зокрема, сприяє зайва волога, як це буває, наприклад із полуницею, на як...