
Кава - це не лише ритуал бадьорості чи спосіб підняти настрій, а й один із найпоширеніших напоїв у світі, який може суттєво підтримувати здоров’я в довгостроковій перспективі, передають Патріоти України.
Новий огляд, опублікований у журналі Nutrients, об’єднав дані за десятиліття про вплив кави на здоров’я та захворювання.
Що показали масштабні дослідження:
-
Уживання кави знижує загальну смертність, а метааналіз 40 досліджень із участю 3,8 млн людей показав, що оптимальною дозою для довголіття є близько 3,5 чашок на день.
-
Серцево-судинні захворювання: 3–5 чашок на день знижують ризик серцевих хвороб і інсульту приблизно на 15%.
-
Діабет 2 типу: ризик знижується майже на 30%, кожна додаткова чашка ще більше захищає серце.
-
Рак: регулярне споживання кави знижує ризик раку печінки, матки та легень.
-
Хронічні респіраторні хвороби: любителі кави менше схильні до ризику.
-
Здоров’я печінки і нирок: кава зменшує ризик фіброзу печінки та хронічних захворювань нирок.
-
Когнітивні порушення: ризик розвитку проблем із пам’яттю та хвороби Альцгеймера зменшується на 25%.
-
Хвороба Паркінсона: кава пов’язана з більш низькою захворюваністю і повільнішим прогресуванням хвороби.
Механізми користі кави:
Кавові зерна багаті на кофеїн та полифеноли (хлорогенова, ферулова, розмаринова кислоти), які:
-
Балансують рівень цукру в крові.
-
Підвищують фізичну активність (у середньому на 1000 кроків на день).
-
Сприяють окисленню жирів під час тренувань.
-
Знижують рівень системного запалення, зменшуючи ризик хронічних хвороб.
Як правильно пити каву:
-
Вибирайте каву без цукру або з мінімальною кількістю підсолоджувачів.
-
Користь є як від кави з кофеїном, так і без кофеїну.
-
Для максимального ефекту обирайте зерна з високим вмістом антиоксидантів і перевірені на плесень та важкі метали.
Висновок:
Уживання кави навіть 3–5 чашок на день — корисна звичка, яка може захистити від хронічних захворювань і підтримати загальне здоров’я.
Цей тест допоможе відволіктися від буденності та зазирнути у власний внутрішній світ. Оберіть один з весняних кольорів на зображенні - і ви дізнаєтесь, що він говорить про вашу особистість, сильні сторони та прагнення, передають Патріоти України. Цей п...
Щоб зробити гречку смачнішою, кулінари радять експериментувати зі спеціями, а також олією та в'яленими томатами. Ще потрібно бути обережними з сіллю, вона може як розкрити смак каші, так і зіпсувати її, передають Патріоти України.Редакція FoodOboz діли...