Ризик небезпечної хвороби можна розпізнати за складками на руках: Що показали дослідження

Багато людей не знають, що у них остеопороз, який послаблює кістки, доки вони не травмуються, передають Патріоти України.

Нове дослідження, представлене на Європейському ендокринологічному конгресі в Стокгольмі, Швеція, показало, що вимірювання жиру на руках може допомогти передбачити ризик розвитку остеопорозу - крихкості кісток, що призводить та перелому хребців - у людей віком понад 50 років. Про це повідомило видання Health.

“Підшкірний жир на руці, який можна легко оцінити навіть простим і недорогим методом вимірювання шкірної складки, може стати корисним індексом якості кісток хребта, можливо, прогнозуючи ризик перелому хребців”, - стверджує старша авторка дослідження Єва Кассі, докторка медицини та професорка Національного і Каподистрійського університету Афін.

Дослідники обстежили 115 людей — 14 чоловіків і 101 жінку — без остеопорозу із середнім віком 62 роки, щоб визначити їх жирові відкладення та якість кісток хребта.

Було виявлено, що у людей з надлишковим жиром - незалежно від індексу маси тіла - якість кісток у хребті була нижчою. Це особливо стосувалося вісцерального жиру (внутрішнього глибокого жирового прошарку, який оточує внутрішні органи) і жиру під шкірою на руках.

Переломи хребців є найпоширенішими при остеопорозі - захворюванні, яке спричиняє втрату кісткової маси та мінеральної щільності кісткової тканини. Багато людей не знають, що у них остеопороз, який послаблює кістки, доки вони не травмуються.

“Ми вперше виявили, що жирова маса рук негативно пов’язана з якістю кісток і міцністю хребців”, — зауважила докторка Кассі. Результати цього дослідження можуть допомогти краще виявляти людей із високим ризиком розвитку цієї небезпечної хвороби, контролюючи кількість жиру на руках.

Успіння Пресвятої Богородиці: Що обов'язково потрібно зробити 15 серпня, а що народна традиція категорично забороняє

четвер, 15 серпень 2024, 1:01

Православні християни 15 серпня за новим церковним календарем (28 серпня за старим) відзначають Успіння Пресвятої Богородиці. Це велике церковне свято належить до дванадесятих - найважливіших після Пасхи в православ'ї, передають Патріоти України. Що не...

Дачникам на замітку! Коли копати картоплю 2024 року, щоб добре збереглася: найкращі дати

середа, 14 серпень 2024, 22:00

Коли і як цього року копати картоплю: поради та дати за місячним календарем, передають Патріоти України. Термін початку викопування картоплі залежить від багатьох факторів. Зокрема, від сорту, погоди, часу посадки, догляду тощо. Ранні сорти картоплі дл...