Після приготування смачних страв завжди настає не найприємніший етап кулінарії - миття посуду, і готування на багатті або грилі не є винятком. Тому ми розповімо, як легко відмити решітки для барбекю, щоб вони завжди були в хорошому стані, і наступного разу ви могли без зайвих проблем знову смажити м'ясо й овочі, передають Патріоти Україн
Як і в будь-якій іншій справі, найкращий спосіб чогось уникнути - спробувати запобігти виникненню проблеми. І в нашому випадку це правило теж працює.
Щоб уникнути появи нагару, решітку для гриля слід натерти рослинною олією або шматочком сала перед приготуванням страв. Це повинно перешкодити їжі приставати до решітці й обгорати, і дозволить уникнути застосування додаткових зусиль при чищенні.
Є кілька способів, як очистити чавунну решітку для гриля (і з інших матеріалів теж):
До речі, існують спеціальні металеві щіточки для цих цілей, і в незалежності від способу чищення рекомендуємо такою обзавестися. А у випадку з чавунними гратами, покритими емаллю (такі зазвичай використовуються в газових грилях) взагалі потрібно використовувати тільки їх. Адже інші металеві пристосування (той же ніж) можуть пошкодити емаль, що сильно зменшить термін служби решітки
Один із способів чищення будь-якої решітки - розжарити її на вогні. Якщо мова про газовий гриль, тоді розігрійте його до сильного жару й залиште із закритою кришкою на якийсь час. 10-15 хвилин достатньо, щоб їжа, котра прилипла, "висушилася" до стану золи, і її легко можна було вичистити спеціальною металевою щіткою.
А якщо ви використовували звичайні решітки на багатті - такий спосіб теж підійде. Потримайте її на вогні ще раз (тільки без їжі, звісно ж), залишки харчів обгорять, і ви зможете легко їх зішкребти за допомогою щітки.
Але коли розвести багаття вам уже нічим, та й газ у грилі скінчився, тоді відправте решітку у воду (або хоча б накрийте мокрим рушником). Нагар та інші забруднення розмокнуть, і ви зможете без особливих зусиль помити потім решітку.
До речі, головний лайфхак у всій цій історії полягає в тому, щоб починати чистку шампурів і решіток відразу після приготування страв. І не забувайте їх насухо витирати, щоб не з'являлася іржа.
До підручних методів боротьби з нагаром можна віднести соду та лимон (або столовий оцет). Щоб приготувати розчин, візьміть:
Змішуємо всі інгредієнти, заливаємо решітку цим розчином і залишаємо на кілька годин (на ніч було б ідеально). Після цього протираємо її губкою, а залишки нагару зчищають за допомогою металевої щіточки.
Соду допустимо використовувати і без лимонного соку - просто насипте її на решітку, злегка змочіть водою і тріть губкою, поки та не заблищить.
Також окремо ефективний і оцет. Змішайте його з водою в пропорціях один до одного, нанесіть на решітку, залиште на 10-15 хвилин, а потім протріть.
Якщо ви тільки-тільки закінчили готувати, і гриль ще не охолов, можна використовувати цибулю. Розрізаємо навпіл і натираємо решітку. Її сік відносно легко розчинить жир. Але це варіант не допоможе для боротьби зі старими забрудненнями.
В якості альтернативи спробуйте залити решітку кока-колою. Ортофосфорна кислота в її складі добре бореться із забрудненнями, і раніше ми вже розповідали,як очистити кока-колою унітаз. Для гриля вона теж чудово підійде. Помістіть решітку в напій на дві години, після чого трохи потріть металевою щіткою і змийте водою.
І, наостанок, якщо ви не довіряєте "дідівським" методам, у магазинах можна купити засіб для чищення решітки гриль, і дотримуючись інструкції, почистити її від забруднень. Ціни на них різні, можна знайти і за 200 грн, і за 1200. Усе залежить від виробника, об'єму та матеріалу решітки.
Червоний буряк – корисний та смачний овоч. Однак, поряд з корисними властивостями буряк має серйозні протипоказання, може завдати шкоди людям з певними проблемами зі здоров’ям, передають Патріоти України. Кому не можна їсти буряк . - Людям із сечокам...
Омлет найчастіше готують на сніданок. Він легкий та поживний. Готувати його на всю родину, тож страва досить вигідна для ранку. Кулінарне питання полягає в збиванні яєць. Яким чином вони будуть об’єднані з іншими компонентами. Поговоримо про це детальн...