Котлета по-київськи - національна страва української кухні, найчастіше її називають київською котлетою, передають Патріоти України.
Класичну м’ясну страву подають у різних варіантах, але спочатку вона складалась тільки з панірованої курячої грудки та вершкового масла.
Котлета по-київськи – це, як випливає з назви, страва, батьківщиною якої є Україна.
У Франції вперше з’явилася котлета de volaille, або «зроблена з птаха». Її подала на стіл для царя Олександра І кухар Марія-Антуан Карім, яка жила на рубежі XVIII та XIX століття. Спочатку страва складалась з хрусткої курячої грудки та вершкового масла, яке надає м’ясу ніжного смаку, чудового аромату та соковитості.
Як готується котлета по-київськи?
Щоб приготувати класичний варіант страви, використовуйте якісну курячу грудку (приправлену сіллю та перцем) та охолоджене нарізане вершкове масло. Після того, як м’ясо акуратно відбито, в нього кладеться вершкове масло і загортається рулет.
Веретеноподібна котлета, що вийшла, обмазується яйцем і панірувальними сухарями.
Потім на топленому маслі обсмажується з усіх боків до рум’яної скоринки.
Важливим доповненням до цієї української страви є зелень (особливо кріп, петрушка) та часник, які можна додати до вершкового масла. Деякі кухарі також використовують лимонний сік.
Котлета з твердим сиром набула популярності у Польщі. Тут у м’ясо загортають гриби, шпинат чи шинку.
Ці страви можна вважати варіантом котлети по-київськи, але до традиційного рецепту такі гарніри не входять. Також можна зустріти рецепти зі свинячої корейки, але кухарі ніколи б не дозволили собі запропонувати таку страву своїм гостям.
Спосіб подачі та з чим поєднувати котлету по-київськи
У рецептах української кухні котлета по-київськи найчастіше зустрічається з відвареною картоплею (цілком або у вигляді пюре) та глазурованою морквою. Страва також має приємний смак, коли подається із зеленим горошком.
Ці добавки обрані не випадково – вони м’які та гармонійно поєднуються з м’ясом птиці, не порушуючи його смакових якостей. Сьогодні котлету по-київськи можна замовити з картоплею фрі та салатом.
Це, звичайно, не робить страву менш смачною, але щоб повною мірою насолодитися її якостями, варто спробувати її в традиційному варіанті.
Схожі страви
Смачні котлети з птиці можна приготувати різними способами, найпростіший з яких куряча грудка а-ля свинячі відбивні.
Однак це більш вдосконалена та здорова версія. Шанувальникам котлет, фаршированих сиром чи шинкою, варто спробувати кордон блю – швейцарську котлету. Спочатку її готували з телятини, але часто замість неї використовують м’ясо птаха.
Цікаві факти про котлети по-київськи
Токсичні люди часто маскуються під друзів або колег, але їх видають певні слова та фрази, передають Патріоти України. 1. «Це твоя вина» Вони перекладають відповідальність на інших, аби маніпулювати ситуацією. 2. «Я просто жартую» Це виправдання для о...
Мікрохвильова піч - зручний пристрій, але деякі продукти і матеріали небезпечно нагрівати, передають Патріоти України. 1. Яйця у шкаралупі Нагрівання цілого яйця у мікрохвильовці може призвести до вибуху через накопичення пари всередині. 2. Металевий ...