Секрет здорової спини - без пігулок і масажу: Скільки треба ходити щодня

Хронічний біль у попереку давно став хворобою століття, і щодня ця проблема зачіпає мільйони людей. Винна - переважно сидяча робота, брак фізичної активності і неправильна постава. Але, як виявилося, навіть звичайна ходьба може бути ефективнішим рішенням, ніж дорогі крісла, ліки чи масажі, передають Патріоти України.

Згідно з дослідженням, опублікованим у ScienceAlert, регулярні пішохідні прогулянки значно знижують ризик розвитку хронічного болю в спині. Дані зібрані в межах масштабного національного дослідження в Норвегії за участю понад 11 тисяч дорослих.

Що показали результати?

▪ Люди, які ходили від 78 до 100 хвилин на день, мали на 13% менший ризик виникнення хронічного болю в попереку.
▪ Ті, хто ходив понад 100 хвилин на день, — знизили ризик уже на 23%.
▪ Цікаво, що швидкість ходьби мала менше значення, ніж її тривалість.

Дослідники вказують: саме загальна кількість хвилин руху протягом дня є ключовою для збереження здоров'я спини. Особливо це актуально для тих, хто багато сидить або працює в офісі.

Прогулянка — це не просто “кардіо”

Окрім того, ходьба:

  • покращує роботу серця
  • зменшує ризик депресії
  • активує творчість
  • допомагає контролювати вагу
  • подовжує життя

Автори дослідження підкреслюють, що регулярна ходьба має стати частиною щоденної рутини. А ще це — повністю безкоштовно.

І як казав Гіппократ ще понад 2 тисячі років тому: “Ходьба — найкращі ліки для людини”. Сучасна наука, схоже, повністю з ним згодна.

Психологічний тест. У якій позі ви спите? Це багато говорить про вашу особистість

неділя, 9 листопад 2025, 5:38

Поза, яку ви займаєте під час сну, не випадкова. Це несвідомий вибір, що розкриває приховані риси вашої особистості, страхи та бажання. Виберіть одну з шести поз і дізнайтеся, що вона говорить про вас, передають Патріоти України. Як з’ясував британськи...

Яке м’ясо найшкідливіше для здоров’я: Дієтологи пояснили, чому варто обмежити його споживання

субота, 8 листопад 2025, 23:10

М’ясо - важливе джерело білка, заліза та вітамінів групи B, але не всі його види однаково корисні. Деякі сорти й способи приготування можуть підвищувати ризик серцевих захворювань, онкології та проблем із травленням, передають Патріоти України. Це — на...