Шалена шкода чи користь? Вчені розставили крапки над "і" щодо вживання яєць і рівня холестерину

Дослідження Каліфорнійського університету в Сан-Дієго (UCSD) надало докази того, що помірне споживання яєць може навіть мати когнітивні переваги, передають Патріоти України.

Проаналізувавши дані про стан здоров'я 890 дорослих, дослідники виявили, що вживання від двох до чотирьох яєць на тиждень призводить до зниження рівня холестерину в крові і, в деяких випадках, до поліпшення когнітивних функцій.

У дослідженні вивчали дані довгострокового дослідження старіння, розпочатого в 1988 році, під час якого вивчали показники когнітивного здоров'я дорослих у віці 40 років і старше протягом чотирьох років. Серед 531 жінки, яка вживала більше яєць, спостерігалося менше зниження рівня короткочасної та довготривалої пам'яті. У чоловіків, згідно з окремим набором даних, підвищене споживання яєць було пов'язане з кращими результатами когнітивних тестів, хоча цей зв'язок варіювався в різних когортах, що вказує на інші впливові фактори.

Дослідники в галузі громадської охорони здоров'я Донна Кріц-Сільверштейн і Рікі Беттенкорт пояснили: "Не дивлячись на високий рівень холестерину в раціоні, яйця не чинять згубного впливу та навіть можуть сприяти збереженню когнітивних функцій з плином часу". Це суперечить традиційним дієтичним рекомендаціям — вживання продуктів з високим вмістом холестерину, включно з яйцями, олією та вершками, через побоювання з приводу ризику для здоров'я серцево-судинної системи. Дані, що з'являються, свідчать про те, що насичені жири, цукор і натрій можуть бути більш значущими факторами, що сприяють утворенню бляшок в артеріях, ніж холестерин у раціоні.

сЯйця, зокрема, є винятком із загального правила, що пов'язує багаті на холестерин продукти із серцево-судинними проблемами. Вони містять мало насичених жирів, багаті на білок і насичені такими поживними речовинами, як каротиноїди, що покращують когнітивні здібності, і холін, необхідний для синтезу нейротрансмітерів. Ці властивості можуть пояснити зв'язок між споживанням яєць і когнітивним здоров'ям. Однак для повного розуміння цих зв'язків і біологічних механізмів, що лежать в їхній основі, необхідні додаткові дослідження.

Це дослідження робить внесок у ширшу переоцінку ролі холестерину в харчуванні для здоров'я, узгоджуючись із результатами інших недавніх досліджень. Наприклад, мета-аналіз, опублікований 2020 року в American Journal of Clinical Nutrition, засвідчив відсутність стійкого зв'язку між помірним споживанням яєць і серцево-судинними захворюваннями в більшості популяцій. Розуміння таких нюансів вкрай важливе, оскільки дієтичні рекомендації розвиваються з урахуванням сучасних наукових даних.

Це може здивувати! Вчені визначили, жінки якого зросту та якої ваги найпривабливіші для чоловіків

субота, 18 січень 2025, 10:26

Жінки у бажанні стати привабливими для чоловіків сідають на дієти, роблять купу косметичних процедур і намагаються досягти параметрів моделей. Однак насправді, чоловіків приваблюють зовсім інші жінки, передають Патріоти України з посиланням на дослідже...

Це може здивувати! Що відбудеться з організмом, якщо відмовитися від білого хліба

субота, 18 січень 2025, 8:52

Білий хліб має репутацію не зовсім корисного продукту, оскільки його виготовляють з очищеного борошна, позбавленого корисних частин, таких як висівки та зародки. Хоча інколи такий хліб може бути збагачений вітамінами групи В, його споживання все ж варт...