Ще й дуже смачний! Названо горіх, що покращує здоров'я очей і рятує від вікових змін

Нещодавнє дослідження, проведене вченими зі Школи науки та політики харчування імені Фрідмана при Університеті Тафтса, показує, що щоденне вживання фісташок може принести користь здоров’ю очей. Це покращення пов’язане зі збільшенням оптичної щільності макулярного пігменту (MPOD) завдяки лютеїну, рослинному пігменту, який відіграє вирішальну роль у захисті очей від синього світла та вікових пошкоджень, передають Патріоти України.

Рандомізоване контрольоване дослідження показало, що порівняно зі звичайною дієтою, вживання 57 грамів фісташок на день протягом 12 тижнів як частини звичайної дієти призвело до значного збільшення MPOD у здорових людей середнього та старшого віку. MPOD є важливим індикатором здоров’я очей, оскільки він захищає сітківку і пов’язаний із зниженням ризику вікової дегенерації жовтої плями (ВМД), основної причини сліпоти у літніх людей.

Ключові висновки

- Збільшення MPOD: Учасники, які щодня споживали фісташки, спостерігали значне підвищення лише через 6 тижнів, при цьому ефект зберігався протягом 12-тижневого дослідження.

- Природне джерело лютеїну: фісташки є єдиним горіхом, який є джерелом лютеїну, потужного антиоксиданту, що допомагає захистити очі.

- Потенціал профілактики ВМД: дослідження показує, що регулярне вживання фісташок може запропонувати природний дієтичний підхід до зниження ризику ВМД.

«Наші результати вказують на те, що фісташки є не тільки поживною закускою, але вони також можуть принести значні переваги для здоров’я очей», — сказала доктор Теммі Скотт, дослідницька і клінічна нейропсихологиня і провідна авторка дослідження. «Це особливо важливо, оскільки люди старіють і стикаються з підвищеним ризиком погіршення зору».

Унікальна роль лютеїну з фісташок для здоров’я очей

Лютеїн, що міститься в фісташках, відіграє важливу роль у підтримці здоров’я очей, фільтруючи синє світло та діючи як антиоксидант. Дослідження показало, що їх споживання майже подвоїло щоденне споживання лютеїну, і значно підвищило його рівень в плазмі.

Доктор Скотт пояснює, що учасники були відібрані з низьким звичайним базовим споживанням лютеїну в своєму раціоні, і лише 57 грамів на день швидко підвищили рівень в крові за 6 тижнів. «Просто включивши жменю фісташок у свій раціон, ви зможете покращити споживання лютеїну, який має вирішальне значення для захисту ваших очей», — зазначає доктор Скотт. Вона додає, що фісташки є джерелом здорового жиру, потенційно покращуючи засвоєння лютеїну в організмі.

У дослідженні близько 1,6 мг лютеїну було отримано з фісташок, чого було б достатньо, щоб подвоїти середньодобове споживання лютеїну, який відноситься до класу рослинних пігментів, відомих як ксантофіли, у дорослих.

Більш широкі переваги лютеїну для здоров’я

Окрім підтримки здоров’я очей, лютеїн, що міститься у фісташках, також може сприяти роботі мозку. Він долає гематоенцефалічний бар'єр, де може допомогти зменшити окислювальний стрес і запалення. Як і в оці, лютеїн вибірково накопичується в мозку і може відігравати важливу роль у зниженні когнітивних здібностей. Але пам’ятайте, що горіхи дуже калорійні, тому не варто споживати більше рекомендованої норми через ризик набрати вагу.

Це може здивувати! Вчені визначили, жінки якого зросту та якої ваги найпривабливіші для чоловіків

субота, 18 січень 2025, 10:26

Жінки у бажанні стати привабливими для чоловіків сідають на дієти, роблять купу косметичних процедур і намагаються досягти параметрів моделей. Однак насправді, чоловіків приваблюють зовсім інші жінки, передають Патріоти України з посиланням на дослідже...

Це може здивувати! Що відбудеться з організмом, якщо відмовитися від білого хліба

субота, 18 січень 2025, 8:52

Білий хліб має репутацію не зовсім корисного продукту, оскільки його виготовляють з очищеного борошна, позбавленого корисних частин, таких як висівки та зародки. Хоча інколи такий хліб може бути збагачений вітамінами групи В, його споживання все ж варт...