А ви це знали? Що буде, якщо пити багато чаю: Скільки чашок можна на день і яка смертельна доза

Чай здатен м'яко бадьорити. Різним чаям приписують різні корисні властивості, і навіть рідко виникає питання, чи можна чаювати кожен день, оскільки цей напій став невід'ємною частиною життя багатьох людей, передають Патріоти України.

У чаї є кофеїн, але він пов'язаний з танінами (фенольні сполуки, мають дубильні властивості), тому напій м'якше впливає на організм людини, ніж кава, пояснювала дієтолог Світлана Фус.

Експерт зазначала, що цей напій не варто вважати нешкідливим – таніни зв'язують залізо. Також дієтолог повідомляла, що чай стимулює сечовиділення.

Педіатр Євген Комаровський також вказував на негативний вплив кофеїну в чаї на організм людини. Лікар говорив, що кофеїн реально перешкоджає всмоктуванню заліза зі шлунку.

Ось чому не можна пити багато чаю в день – необхідно знати міру. Фус говорила, що безпечно в день пити не більше ніж три чашки чаю, і це в тому разі, якщо людина не буде пити каву. Експерт зазначала, що краще пити чай після їжі, оскільки сам по собі цей напій вважають перекусом.

Яка смертельна доза чашок чаю

У чашці чорного чаю об'ємом 200 мл може містяться до 60 мг кофеїну, а в зеленому – до 50 мг. Людині в день можна споживати 400 мг кофеїну, а смертельною для дорослої людини вважається доза об'ємом близько 10 г. Таким чином, можна підрахувати, що смертельна кількість чаю – це понад 160 чашок в день.

Що буде, якщо пити багато чаю в день

Найдрібніша проблема, яку можна отримати, – безсоння. Випитий ввечері зелений чи чорний чай можуть підбадьорити і заснути вже не вдасться. Якщо хочеться чогось теплого ввечері, можна випити трохи трав'яного чаю.

Якщо постійно запивати їжу чаєм, може виникнути серйозніша проблема – дефіцит заліза. У 2011 році в Каліфорнійському університеті було проведенодослідження, в результаті якого доведено, що чай серйозно заважає поглинанню заліза організмом.

Якщо регулярно запивати їжу чаєм, можна "догратися" до дефіциту заліза, через що може погіршитися стан волосся, шкіри, можливе виникнення млявості і навіть анемії (недокрів'я). За словами експертів, щоб чай не нашкодив, найкраще його пити мінімум через 20 хв після їжі.Що буде, якщо пити багато трав'яного чаю

Комаровський підкреслював, що всі трави містять поліфеноли – це особливі хімічні речовини, які заважають всмоктуванню заліза. Таким чином, надмірне споживання трав'яного чаю може призвести до залізодефіциту.

Медик також попереджав, що трав'яні чаї не можна пити людям, у яких низький гемоглобін. В американському журналі Food Chemistry у 2015-му з'явилися відомості про дослідження понад 40 різних чаїв з трав, які призначалися для вагітних жінок, мам, які годують, і для малюків до року. У майже 90% зразків дослідники знайшли токсини, які виробляють деякі види квіткових рослин (наприклад, мати-й-мачуха) – піролізидинові алкалоїди.

Якщо такий чай пити у помірній кількості, то отримана дорослим організмом доза шкідливих речовин майже безпечна, проте для немовлят вони небезпечніші. Основна мішень токсинів – печінка.

Що буде, якщо пити багато чорного чаю

Вчені з'ясували, що через надмірне вживання як чорного, так і зеленого чаю з організму буквально вимиваються залізо, кальцій і магній – мікроелементи, які приносять користь.

Життєвий досвід також показує, що, якщо пити багато чорного, та ще й неякісного чаю, може зіпсуватися посмішка – на зубах буде залишатися осад.

Що буде, якщо пити багато чаю з цукром

Цукор є джерелом порожніх – швидких вуглеводів, які не принесуть користь вашому організму. Завдяки цукру чай просто стане смачнішим і калорійнішим, а людина може отримати проблеми зі шкірою, волоссям та зубами.

Що буде, якщо пити багато чаю з молоком

Дослідники дійшли висновку, що такий чай з будь-яким видом молока, наприклад, з коров'ячим, козячим чи соєвим, негативно впливає на організм людини, зокрема, на травну систему і може стати причиною появи в нирках каменів.

Вчені відзначили, що після чаю без добавок судини в організмі розслабляються, а ось після споживання цього ж напою з молоком такого ефекту немає. На думку дослідників, це відбувається через те, що білки і козеїн, які є в молоці, знищують корисні речовини, виявлені в чаї, в тому числі антиоксиданти.

Часто можна зустріти інформацію, що якщо пити багато чаю – можна схуднути. Завдяки кофеїну організм може спалювати більше спожитих калорій, а флавоноїди (рослинні поліфеноли) можуть допомогти розігнати обмін речовин і швидше справлятися з жирами. Тобто, якісний чай може стати хорошим помічником в схудненні, але не головною причиною втрати ваги. Щоб схуднути, потрібно зробити так, щоб в організм надходило менше калорій, ніж він використовує.

Перевірте себе! Психологічний тест за картинкою розкриє ваш темний бік

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:09

Кожна людина бажає любити й бути коханою, досягати успіху і наповнювати життя приємними емоціями. Однак наші стосунки з іншими людьми можуть змінюватися під владою темної підсвідомості. Цей психологічний тест за картинкою вкаже на проблемну зону і допо...

Психологічний тест! Морозиво підкаже, яких стосунків ви потребуєте

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:09

Часто стосунки закінчуються тому, що партнери не розуміють, чи готові вони до серйозного кроку, чи ще не "нагулялися". За допомогою цього тесту перевірте, які стосунки ви шукаєте наразі, передають Патріоти України. Подивіться на картинку і оберіть моро...