Що буде, якщо пити по п’ять чашок кави щодня

Пити по п’ять чашок кави щодня може мати як позитивні, так і негативні наслідки — усе залежить від індивідуальної реакції організму, загального стану здоров’я та розміру чашок.передають Патріоти України.


Можливі переваги:

  1. Покращення когнітивних функцій
    Кофеїн стимулює центральну нервову систему, підвищує увагу, концентрацію й знижує відчуття втоми.
  2. Зменшення ризику деяких захворювань
    Помірне споживання кави (до 3–5 чашок) пов'язують із меншим ризиком:
    • діабету 2 типу,
    • хвороби Паркінсона,
    • деяких видів раку (печінки, товстої кишки),
    • серцево-судинних хвороб.
  3. Антиоксиданти
    Кава містить багато антиоксидантів, які допомагають боротися зі старінням клітин.

Можливі ризики:

  1. Перевантаження кофеїном
    П’ять чашок можуть містити 400–600 мг кофеїну, що є верхньою межею рекомендованої денної норми:
    • ➤ Може викликати безсоння, тривожність, дратівливість.
    • ➤ Підвищення частоти серцебиття (тахікардія).
    • ➤ Тремтіння рук або голови.
  2. Залежність
    Регулярне споживання у великих дозах може викликати кофеїнову залежність: при скасуванні з’являється головний біль, втома, поганий настрій.
  3. Шлунково-кишкові проблеми
    Надлишок кави може спричинити:
    • подразнення слизової шлунка (печія, гастрит),
    • прискорену дефекацію або діарею.
  4. Виведення кальцію та магнію
    Велика кількість кави може сприяти вимиванню важливих мінералів, що знижує щільність кісток.
  5. Підвищення артеріального тиску
    Особливо у людей з гіпертонією.

Рекомендації:

  • Якщо ви почуваєтесь добре й не маєте негативних симптомів — 5 чашок (по ~200 мл) можуть бути прийнятними.
  • Важливо не перевищувати 400 мг кофеїну на день (приблизно стільки в 4–5 чашках звичайної кави).
  • Краще уникати кави за 6 годин до сну.
  • Пийте більше води, щоб уникнути зневоднення.

Господиням на замітку! Які продукти небезпечно консервувати вдома

п’ятниця, 22 серпень 2025, 12:35

Сезон закруток у самому розпалі: українські господині активно готують банки з овочами, фруктами та соусами, аби взимку мати домашні запаси. Проте не всі продукти підходять для консервації, а деякі можуть швидко зіпсуватися, вибухнути у банках або стати...

Дачникам на замітку! Чому груші гниють просто на дереві і що з цим робити

п’ятниця, 22 серпень 2025, 12:07

Дачники, які вирощують на своїх ділянках овочі, ягоди та фрукти, знають про небезпечні для майбутнього врожаю захворювання культур, в першу чергу грибкові. Виникненню захворювань, зокрема, сприяє зайва волога, як це буває, наприклад із полуницею, на як...