Що готують на Масляну: Список страв і корисні рецепти до свята весни

8 березня, крім Міжнародного жіночого дня, починається масляний тиждень, яка закінчиться 14 березня, передають Патріоти України.

Масляний тиждень - це останній тиждень перед Великим постом, коли в їжу ще дозволяється вживати різні продукти. Наші предки протягом цього тижня ходили один до одного в гості, щоб проводити зиму і скуштувати смачних млинців. Природно, на святковому столі, крім млинців, були й інші страви, особливо любили в ці дні робити різноманітну випічку до чаю: ватрушки, пряники, кулеб'яки, печені яблука, булочки з дріжджового тіста, сирники.

Як відомо, кожен день Масляної мав свою назву, традиції і обряди. Стосувалося це і їжі, яку господині подавали на стіл. У понеділок готували ситну гречану кашу, у вівторок - тушковану капусту з м'ясом, у середу пекли пиріжки з солодкими начинками, у четвер - запечену свинину, у п'ятницю - страви з риби, а в суботу готували наваристий борщ або суп. У неділю накривали багатий стіл, на якому стояли картопляні деруни, вареники, ватрушки, звичайно ж, млинці, а також омлет з додаванням борошна - драчена.

Багато істориків і етнографів вважають, що символом Масляної в Україні вважаються не млинці, а вареники. На свято кожна господиня готувала вареники з сиром, сметаною чи олією - тому і Масляна, Масниця.

  • Вареники з сиром

Інгредієнти: борошно (400 г), вода гаряча (250 мл), олія соняшникова (2 ст. л.), сіль (0,5 ч. л.), сир (500 г), цукор (2 ст. л.) , ванільний цукор (1 пакетик).

Приготування:

Просіваємо борошно через сито, додаємо до нього сіль.

Поступово вливаємо дуже гарячу воду, розмішуємо, потім додаємо соняшникову олію.

Замішуємо тісто, потім залишаємо його хвилин на 15-20.

У сир додаємо цукор і ванільний цукор.

Ділимо тісто на 2-3 частини, тонко розкачуємо одну з них і вирізаємо кружечки за допомогою склянки.

У кожен кружечок кладемо одну чайну ложку начинки, потім скріплюємо тісто, формуючи вареник. Проробляємо те ж саме з усіма порціями тіста.

Підігріваємо воду, солимо, варимо наші вареники 3-5 хвилин після закипання.

Подаємо з вершковим маслом і сметаною.

  • Деруни

Інгредієнти: картопля (5 шт.), яйце (1 шт.), цибуля ріпчаста (1 шт.), борошно пшеничне (1-1,5 ст. л.), часник (2 зубчики), сіль (1 ч. л.), суміш перців, сметана (для подачі), олія рослинна (для смаження).

Приготування:

Картоплю і цибулю миємо, чистимо, натираємо на терці або подрібнюємо за допомогою блендера.

Відразу ж змішуємо натерту цибулю і картоплю, щоб остання не почорніла.

Віджимаємо отриману масу і зливаємо зайву рідину.

Просіюємо борошно і додаємо до натертих овочів разом із яйцем, солимо, перчимо до смаку.

Часник пропускаємо через прес і також додаємо в овочеву масу. Все перемішуємо.

Розігріваємо сковороду з рослинною олією, викладаємо ложкою отриману масу і обсмажуємо до золотистої скоринки з двох сторін.

Подаємо зі сметаною.

Джерело: Апостроф

От у чому секрет! Що додати до дерунів, щоб вони не вбирали багато олії при смаженні

субота, 20 квітень 2024, 17:09

Дерун - національна українська страва. У місті Коростень щорічно проводиться Міжнародний фестиваль деруна, та є пам’ятник цій чудовій страві. Та, певно, не знайдеться українця, який би не любив ласувати картопляними оладками, передають Патріоти Україн...

Господиням на замітку! Що не можна класти до великодного кошика, а що потрібно освятити

субота, 20 квітень 2024, 12:30

Що потрібно покласти у святковий кошик, аби освятити на Великдень, передають Патріоти України. Головне церковне свято — Світле Христове Воскресіння — 2024 року християни Східного обряду будуть святкувати 5 травня. З нагоди свята, напередодні у Велику ...