8 березня, крім Міжнародного жіночого дня, починається масляний тиждень, яка закінчиться 14 березня, передають Патріоти України.
Масляний тиждень - це останній тиждень перед Великим постом, коли в їжу ще дозволяється вживати різні продукти. Наші предки протягом цього тижня ходили один до одного в гості, щоб проводити зиму і скуштувати смачних млинців. Природно, на святковому столі, крім млинців, були й інші страви, особливо любили в ці дні робити різноманітну випічку до чаю: ватрушки, пряники, кулеб'яки, печені яблука, булочки з дріжджового тіста, сирники.
Як відомо, кожен день Масляної мав свою назву, традиції і обряди. Стосувалося це і їжі, яку господині подавали на стіл. У понеділок готували ситну гречану кашу, у вівторок - тушковану капусту з м'ясом, у середу пекли пиріжки з солодкими начинками, у четвер - запечену свинину, у п'ятницю - страви з риби, а в суботу готували наваристий борщ або суп. У неділю накривали багатий стіл, на якому стояли картопляні деруни, вареники, ватрушки, звичайно ж, млинці, а також омлет з додаванням борошна - драчена.
Багато істориків і етнографів вважають, що символом Масляної в Україні вважаються не млинці, а вареники. На свято кожна господиня готувала вареники з сиром, сметаною чи олією - тому і Масляна, Масниця.
Інгредієнти: борошно (400 г), вода гаряча (250 мл), олія соняшникова (2 ст. л.), сіль (0,5 ч. л.), сир (500 г), цукор (2 ст. л.) , ванільний цукор (1 пакетик).
Приготування:
Просіваємо борошно через сито, додаємо до нього сіль.
Поступово вливаємо дуже гарячу воду, розмішуємо, потім додаємо соняшникову олію.
Замішуємо тісто, потім залишаємо його хвилин на 15-20.
У сир додаємо цукор і ванільний цукор.
Ділимо тісто на 2-3 частини, тонко розкачуємо одну з них і вирізаємо кружечки за допомогою склянки.
У кожен кружечок кладемо одну чайну ложку начинки, потім скріплюємо тісто, формуючи вареник. Проробляємо те ж саме з усіма порціями тіста.
Підігріваємо воду, солимо, варимо наші вареники 3-5 хвилин після закипання.
Подаємо з вершковим маслом і сметаною.
Інгредієнти: картопля (5 шт.), яйце (1 шт.), цибуля ріпчаста (1 шт.), борошно пшеничне (1-1,5 ст. л.), часник (2 зубчики), сіль (1 ч. л.), суміш перців, сметана (для подачі), олія рослинна (для смаження).
Приготування:
Картоплю і цибулю миємо, чистимо, натираємо на терці або подрібнюємо за допомогою блендера.
Відразу ж змішуємо натерту цибулю і картоплю, щоб остання не почорніла.
Віджимаємо отриману масу і зливаємо зайву рідину.
Просіюємо борошно і додаємо до натертих овочів разом із яйцем, солимо, перчимо до смаку.
Часник пропускаємо через прес і також додаємо в овочеву масу. Все перемішуємо.
Розігріваємо сковороду з рослинною олією, викладаємо ложкою отриману масу і обсмажуємо до золотистої скоринки з двох сторін.
Подаємо зі сметаною.
Здорове та доглянуте волосся потребує правильного догляду не лише вдень, а й уночі. Деякі звички, які здаються безпечними, насправді шкодять структурі пасом, роблячи їх ламкими й слабкими, передають Патріоти України. Особливо важливо правильно доглядат...
Існує думка, що людина повинна проходити 10 000 кроків щодня, щоб не мати проблем зі здоров'ям, жити довше і залишатися в формі, передають Патріоти України. Та чи дійсно це так? Насправді норму про 10 тисяч кроків вигадали зовсім не лікарі, а маркетоло...