Що готувати з синьої капусти: ТОП-7 простих рецептів на кожен день

Взимку, коли ринки не балують нас великою кількістю сезонних овочів, на ринках і в супермаркетах тішать лише дві речі: гарбуз і синя капуста, передають Патріоти України.

І якщо про гарбуз ми вам вже розповідали (за посиланням можна почитати рецепти страв із гарбуза на сніданок, обід і вечерю), то сьогодні хочемо поговорити про синю капусту. Або, як її ще називають, червону.

Голубці з синьої капусти

  • синя капуста – 1 качан
  • фарш – 300 г
  • рис – 50 г
  • олія – 3 ст. л.
  • томатний сік – 1 л
  • сіль, перець – на смак
  1. Рис відварити до напівготовності. Змішати його з фаршем, посолити, поперчити і добре вимішати.
  2. У капусті вирізати качан і опустити у велику каструлю з киплячою водою. Варити, поки листя не будуть легко зніматися.
  3. На дно каструлі викласти трохи сирої шинкованной капусти і додати олію.
  4. Фарш загорнути в листя, згорнути конвертиками і щільно скласти в каструлю. Залити томатним соком, довести до кипіння. Потім зменшити вогонь до мінімуму, накрити кришкою і тушкувати на повільному вогні хвилин 30-40.

Салат з моркви та синьої капусти

  • синя капуста – четвертинка
  • біла капуста – четвертинка
  • морква – 1 шт.
  • лимон – четвертинка
  • олія – 3 ст. л.
  • сіль, перець – на смак
  1. Капусту помити, тонко нашаткувати. Моркву почистити, нарізати тонкою соломкою або натерти на крупній тертушці.
  2. Скласти в миску, посолити, поперчити, добре перемішати.
  3. Масло змішати з лимонним соком і заправити отриманою сумішшю салат.

Тушкована синя капуста

  • синя капуста – 1 кг
  • яблуко – 1-2 шт.
  • цибуля – 1 шт.
  • вершкове масло – 2 ст. л.
  • олія – 2 ст. л.
  • винний оцет – 3 ст.л.
  • мед – 3 ст.л.
  • сіль – 1 ч.л.
  1. Капусту помити, тонко нашаткувати. Цибулю почистити, дрібно порубати ножем.
  2. У глибокій сковороді розтопити вершкове масло. Потім додати олію та цибулю. Смажити, помішуючи, поки цибуля не стане м'якою.
  3. Додати капусту та нарізане невеликими шматочками яблуко.
  4. Приправити оцтом, сіллю і медом. Добре перемішати.
  5. Накрити кришкою і готувати, періодично помішуючи, півтори години на слабкому вогні.

Стейки з синьої капусти

  • синя капуста – 1 шт.
  • сіль, перець – на смак
  • олія – 3 ст. л.
  • часник – 2-3 зубчики
  1. Капусту помити, витерти насухо, нарізати кільцями.
  2. Часник почистити, вичавити в олію, помішати. Змастити олійно-часниковою сумішшю капусту з усіх боків, посипати сіллю і перцем.
  3. Викласти на застелену пергаментом або фольгою деко, поставити в нагріту до 200 градусів духовку і запікати 20-25 хвилин.

Маринована синя капуста

  • капуста – 1 шт.
  • лавровий лист – 3 шт.
  • перець чорний (горошком) – 15 шт.
  • перець духмяний (горошком) – 7 шт.
  • гвоздика – 7 шт.
  • кориця – 0,5 ч.л
  • сіль – 1,5 ст. л.
  • цукор – 3 ст. л.
  • оцет – 250 мл
  • вода – 0,75 л
  • олія – 50 мл
  1. Капусту нашаткувати, утрамбувати в банку.
  2. Зварити маринад. Для цього всі інгредієнти скласти в каструлю, довести до кипіння і варити, помішуючи, близько 5 хвилин.
  3. Маринадом залити капусту, дати настоятися пару днів. Зберігати в холодильнику.

Салат із синьої капусти і солодкої кукурудзи

  • синя капуста – половинка
  • консервована кукурудза – 0,5 банки
  • невелика червона цибулина – 1 шт.
  • сіль, перець – за смаком
  • домашній майонез – 2 ст. л.
  1. Капусту тонко нашаткувати. Скласти в миску, посипати сіллю, пом'яти руками, щоб вона дала сік.
  2. Цибулю почистити, нарізати тонкими півкільцями, додати до капусти.
  3. Додати кукурудзу, поперчити і заправити домашнім майонезом.

Рецепти домашнього майонезу можна подивитися тут.

Крем-суп з синьої капусти

  • синя капуста – половинка
  • картопля – 2-3 шт.
  • цибуля – 1 шт.
  • бульйон – 1 л
  • олія – 3 ст. л.
  • сіль – на смак
  1. Овочі помити і почистити. Цибулю та картоплю нарізати кубиками, капусту нашаткувати.
  2. Цибулю обсмажити в олії до золотистого кольору.
  3. Картопля і капусту покласти в каструлю, залити бульйоном, посолити і довести до кипіння.
  4. Додати пасеровану цибулю і готувати 15-20 хвилин, поки картопля і капуста не стануть м'якими.
  5. Готовий суп пюрирувати блендером.

Доступні всім! Названо продукти, які зберігають молодість тіла

неділя, 19 січень 2025, 19:09

Бобові (квасоля, сочевиця, арахіс, нут, горох) багаті білками, що допомагають шкірі регенерувати і довше залишатися молодою. Про користь бобових у раціоні розповіла дієтологиня Оксана Скіталінська, передають Патріоти України. За її словами, бобові мают...

А ви це знали? Чому варто вивертати одяг перед пранням в машинці

неділя, 19 січень 2025, 17:38

Якщо вивертати одяг перед пранням, це збереже довше життя улюбленому вбранню, передають Патріоти України. Чи потрібно вивертати речі навиворіт перед пранням у пральній машинці? Хтось це робить, хтось - не вважає необхідним. Втім, експерти радять не пол...