Що ховається у вашій чашці чаю? Вчені б’ють на сполох!

Команда науковців з Університету Барселони виявила, що чай у найпопулярнішій формі - у пакетиках - може мати катастрофічні наслідки для здоров’я людини. І це незалежно від того, чи це ромашка, ерл грей чи зелений чай, передають Патріоти України.

Проблема саме у пакетиках, в яких знаходиться чайне листя. Саме вони, за результатами дослідження, опублікованого у журналі Chemosphere, виділяють у воду при заливанні окропом мільярди часточок мікропластику.

Неспокійні результати досліджень

Які саме пакетики є найбільшою загрозою? Виявилось, що це як чай у пакетиках з нейлону, поліпропілену, так і целюлозні пакетики. Вчені встановили, що:

  • поліпропілен виділяє близько 1,2 мільярда часточок на мілілітр, розміром близько 136,7 нанометрів;
  • целюлоза — близько 135 мільйонів часточок на мілілітр, розміром 244 нанометри;
  • нейлон-6 — 8,18 мільйона часточок на мілілітр, розміром 138,4 нанометрів.

Краще обирати чай у листках

Ці забруднювачі були ізольовані і піддані дії людських клітин кишечника. Виявилось, що клітини, що продукують слиз, поглинають найбільше мікро- і нанопластику, а ці часточки проникали навіть у ядро клітини, де міститься генетичний матеріал. Це свідчить про ключову роль слизу кишечника у поглинанні цих забруднень і підкреслює необхідність подальших досліджень щодо впливу хронічної експозиції на здоров’я людини.

Який чай безпечніший?

Хоча наслідки вживання мікропластику ще вивчаються, вже відомо, що він потенційно може впливати на різні системи організму: травну, дихальну, гормональну, репродуктивну, імунну.

Тому для безпеки варто обирати чай у біорозкладних пакетиках або… листковий чай. Заварювання його у металевому сітчастому фільтрі — найкращий спосіб зменшити кількість шкідливого пластику, що потрапляє в організм.

Шведи додають це в каву - користь для печінки вас здивує!

середа, 24 грудень 2025, 1:52

Кава по-різному подається у різних країнах, і в Швеції існує незвичайна традиція - додавати у каву яйце. Це роблять для особливого смаку: кава стає м’якшою та ніжнішою. Але крім кулінарної користі, цей напій сприяє здоров’ю печінки, передають Патріоти ...

Варто включити в раціон! ТОП-11 продуктів, які роблять мозок гострішим

вівторок, 23 грудень 2025, 19:06

Наш мозок - це найпотужніший "м’яз" нашого тіла, який потребує не лише тренувань, а й правильного харчування. Те, що ми їмо щодня, безпосередньо впливає на концентрацію, пам’ять, швидкість мислення та емоційний стан, передають Патріоти України. Деякі п...