Великий піст – найдовший і найсуворіший у році, він готує вірян до найбільшого християнського свята – Воскресіння Христового. У 2025 році піст розпочався 3 березня, а закінчиться 19 квітня. Великдень святкують 20 квітня, і саме цього дня після служби віряни розговляються – вперше після посту куштують святкові страви, передають Патріоти України.
Розговіння традиційно починається після освячення великоднього кошика, яке відбувається або вночі після богослужіння, або зранку на Великдень – 20 квітня. Саме після освячення можна починати святкову трапезу.
За традиціями, першою після посту потрібно з'їсти крашанку – варене освячене яйце. Яйце символізує нове життя, воскресіння, оновлення, тому саме з нього розпочинали розговіння. Вважалося, що перше освячене яйце має цілющу силу і захищає людину на цілий рік.
Перед тим як з’їсти яйце, прийнято "битися" крашанками – кожен учасник обирає яйце й по черзі стукається ним з іншим. У кого шкаралупа залишиться цілою – той буде здоровий і щасливий увесь рік.
Лише після крашанки куштували паску – символ духовної радості, благословення й Божої любові. Потім вже переходили до інших страв – ковбас, сиру, м’яса, масла тощо
Препарати для лікування ожиріння та діабету 2-го типу семаглутид і тірзепатид, які продаються під торговельними назвами Ozempic, Wegovy та Mounjaro, можуть вдвічі знизити ризик тяжкого перебігу захворювання або передчасної смерті пацієнтів із серцевими...
Фахівці з Саутгемптонського університету попереджають, що звичка постійно дивитися у телефон під час спілкування з партнером - так званий фаббінг - може серйозно зашкодити стосункам, передають Патріоти України. У новому дослідженні 196 дорослих, що пер...