Що потрібно першим з'їсти на Великдень - ось як правильно розговітися після Великого посту

Великий піст – найдовший і найсуворіший у році, він готує вірян до найбільшого християнського свята – Воскресіння Христового. У 2025 році піст розпочався 3 березня, а закінчиться 19 квітня. Великдень святкують 20 квітня, і саме цього дня після служби віряни розговляються – вперше після посту куштують святкові страви, передають Патріоти України.

Коли правильно розговлятися

Розговіння традиційно починається після освячення великоднього кошика, яке відбувається або вночі після богослужіння, або зранку на Великдень – 20 квітня. Саме після освячення можна починати святкову трапезу.

Що першим їсти на Великдень

За традиціями, першою після посту потрібно з'їсти крашанку – варене освячене яйце. Яйце символізує нове життя, воскресіння, оновлення, тому саме з нього розпочинали розговіння. Вважалося, що перше освячене яйце має цілющу силу і захищає людину на цілий рік.

Перед тим як з’їсти яйце, прийнято "битися" крашанками – кожен учасник обирає яйце й по черзі стукається ним з іншим. У кого шкаралупа залишиться цілою – той буде здоровий і щасливий увесь рік.

Лише після крашанки куштували паску – символ духовної радості, благословення й Божої любові. Потім вже переходили до інших страв – ковбас, сиру, м’яса, масла тощо

Дачникам на замітку! Як зробити, щоб редиска не йшла у стрілки

понеділок, 12 травень 2025, 23:52

Редиска – одна з перших культур, які висівають навесні. Але навіть досвідчені городники нерідко стикаються з проблемою стрілкування, коли замість соковитого коренеплоду рослина витягується вгору. У такому разі редиска стає твердою, волокнистою, гіркою ...

Великий ризик? Лікар пояснив, чи справді "уколи краси" можуть призвести до сліпоти

понеділок, 12 травень 2025, 23:50

Чому ін’єкційні препарати (ботулотоксини, гіалуронова кислота, філери, біоревіталізанти тощо), потрапляють не туди, куди мали б, та чому можують призвести до незворотної втрати зору, розповів офтальмолог вищої категорії, офтальмохірург, кандидат медичн...