Великий піст – найдовший і найсуворіший у році, він готує вірян до найбільшого християнського свята – Воскресіння Христового. У 2025 році піст розпочався 3 березня, а закінчиться 19 квітня. Великдень святкують 20 квітня, і саме цього дня після служби віряни розговляються – вперше після посту куштують святкові страви, передають Патріоти України.
Розговіння традиційно починається після освячення великоднього кошика, яке відбувається або вночі після богослужіння, або зранку на Великдень – 20 квітня. Саме після освячення можна починати святкову трапезу.
За традиціями, першою після посту потрібно з'їсти крашанку – варене освячене яйце. Яйце символізує нове життя, воскресіння, оновлення, тому саме з нього розпочинали розговіння. Вважалося, що перше освячене яйце має цілющу силу і захищає людину на цілий рік.
Перед тим як з’їсти яйце, прийнято "битися" крашанками – кожен учасник обирає яйце й по черзі стукається ним з іншим. У кого шкаралупа залишиться цілою – той буде здоровий і щасливий увесь рік.
Лише після крашанки куштували паску – символ духовної радості, благословення й Божої любові. Потім вже переходили до інших страв – ковбас, сиру, м’яса, масла тощо
Впоратись з плямами на кухонних рушниках та повернути їм стан нових допоможуть не тільки спеціальні хімічні засоби, а й звичайна кам'яна сіль, передають Патріоти України. Відомо, що кам’яна сіль чудово розщеплює білкові та жирові плями. Вона приходить ...
Дослідження показали, що домашні улюбленці дуже чутливо реагують на емоції своїх господарів. Стрес, сварки та конфлікти в родині можуть спричиняти у тварин тривогу та навіть хронічні хвороби, передають Патріоти України. Коти особливо вразливі — під впл...