Що робити, щоб яйця не тріскалися під час варіння


У приготуванні яєць на перший погляд здається немає нічого складного.

У яєць дуже ніжна шкаралупа.

Занадто різка зміна температури може призвести до того, що шкаралупа трісне і вміст яйця виллється в киплячу воду.

Подробиці

Після цього яйце виглядає неапетитно, і нам зазвичай не хочеться його їсти. На щастя, цьому можна запобігти.

Що можна зробити, щоб шкаралупа яйця не тріснула під час приготування

Існує два способи приготування яєць. Можна покласти їх у холодну воду, довести до кипіння та відрахувати час приготування з цього моменту.

Можна покласти їх у киплячу воду і відварити. У такому випадку оболонка часто лопається. Хоча насправді це відбувається й у першому випадку.

Але якщо ви нагрієте яйця до кімнатної температури, перш ніж опустити їх у воду, ризик того, що трісне шкаралупа, буде менше. Однак це не завжди допомагає.

Лимонний сік або щіпка лимонної кислоти, додані у воду, завжди допомагають в даній ситуації. Це пов’язано з тим, що лимонна кислота робить оболонку еластичнішою, що оберігає її від розтріскування. Вона також має зміцнюючу дію на оболонку.

Завдяки цій добавці шкаралупа не лопається навіть під високим тиском, який виникає всередині яйця під час приготування. І що важливо, лимонна кислота не проникає всередину яйця, тому не змінює його смаку.

Як довго варити яйця

Тривалість варіння яєць залежить від того, чи ви хочете, щоб вони були м’якими або твердими. Розмір яєць також має значення – варіть дрібні яйця трохи менше часу, ніж великі.

При приготуванні яєць некруто необхідно обережно опустити їх у киплячу воду і варити 4-5 хвилин. Якщо ви хочете зварити круто яйця, покладіть їх у холодну воду і варіть близько 8 хвилин з моменту закипання води.

Їжте щодня: ТОП-5 найпотужніших антиоксидантів для здоров’я та молодості

субота, 12 липень 2025, 18:05

Антиоксиданти - це природні сполуки, які нейтралізують вільні радикали, захищаючи наші клітини від пошкоджень. Надлишок вільних радикалів може спричинити запалення, передчасне старіння та розвиток хронічних хвороб, таких як серцево-судинні захворювання...

Цей продукт може вбити собаку - не додавайте його до раціону улюбленця

субота, 12 липень 2025, 17:30

Літо, пікніки та ароматне барбекю - те, що приносить задоволення людям, може серйозно нашкодити собакам. Одним із найбільш ризикованих продуктів, який часто потрапляє до миски чотирилапих, є звичайна ковбаса, передають Патріоти України. За словами експ...