Для підтримки фізичного та ментального здоров'я людині необхідне повноцінне харчування, яке включає білки, жири, вуглеводи та різні вітаміни. Однак багато хто воліє жертвувати здоровим харчуванням заради схуднення, передають Патріоти України.
Нерідко люди вибирають дієту, яка передбачає дефіцит або навіть повне вилучення вуглеводів зі свого раціону. ЖурналHealth Digest з'ясував, що відбувається з організмом при відмові вживання вуглеводів і які зміни можуть бути небезпечними.
Низьковуглеводна дієта називається кетогенною, яка має тенденцію обмежувати споживання вуглеводів всього до 20-50 грамів на день при тому, що середньостатистична денна норма вуглеводів для чоловіків варіюється від 155 до 185 грамів на день, а для жінок – 120-170 грамів день.
Без вживання вуглеводів організм звернеться до резервних запасів у печінці, що називається глікогеном. Але згодом цей запас закінчиться і людське тіло вибере альтернативне джерело енергії.
Різке зниження ваги
Незалежно від того, на скільки буде скорочено споживання вуглеводів, людина, ймовірно, побачить суттєву зміну ваги. Низьковуглеводні дієти, як правило, призводять до швидкої втрати ваги за рахунок води поряд з деякою втратою жиру. Причина швидкої втрати води полягає в тому, що організм звертається до запасів глікогену при виключенні вуглеводів.
Однак ця втрата ваги зазвичай не зберігається протягом тривалого часу, особливо якщо людина не побудує довгострокову дієту з низьким споживанням вуглеводів. Тому після закінчення дієти може наступити протилежний результат – стрімкий набір ваги.
Часті походи до туалету
Низьковуглеводна дієта може по-різному впливати на травлення людини. Тому реакцією на відмову від вуглеводів може стати надто часте відвідування туалету. Дієтологи відзначають, що кожного разу, коли людина виключає зі свого раціону певні групи продуктів, виникає дисбаланс.
У зв'язку з цим мікрофлора кишечника харчується коротколанцюжковими жирними кислотами, що містяться в зернових, фруктах та овочах, які на кетодієті обмежені. Коли люди уникають вуглеводів, вони часто споживають більшу кількість білків та жирів. Тому для розщеплення жиру організму потрібно більше зусиль, і якщо він не може використовувати весь з'їдений жир, настає розлад травлення.
Крім того, крім збільшення споживання жирів, багато людей, які сидять на дієті з низьким вмістом вуглеводів, звертаються до штучних підсолоджувачів, щоб замінити вуглеводи. Певні види, такі як сорбіт, ксиліт та мальтит, погано всмоктуються в кишечнику та викликають послаблюючий ефект.
Дієта може призвести до "грипу"
Поширеним побічним ефектом, що виникає при обмеженні вуглеводів, може стати так званий "кетогрип". Приблизно через тиждень після початку дієти у людини можуть проявитися такі симптоми, як втома, головний біль, дратівливість, нудота, проблеми зі сном та запор. Важливо, що цей "грип" ніколи не супроводжується лихоманкою, і його не слід плутати зі справжнім грипом.
Вченими було виявлено, що такі симптоми досягли піку у 300 осіб у перший тиждень, а потім почали зменшуватись через чотири тижні. За даними Harvard Health Blog, хоч його і називають "грипом", медичним експертам невідомо, чому виникають такі симптоми. Також дієтологи не впевнені, що побічні ефекти можуть бути пов'язані виключно із зміною дієти.
Найбільш популярні методи "лікування" включають збільшення споживання натрію, додавання електролітів, вживання бульйону (наприклад, кісткового бульйону) і збільшення споживання магнію і калію.Авітаміноз
Виключення або зменшення кількості вуглеводів з раціону означає, що людина ризикує упустити вітаміни та мінерали, які вони постачають. За даними Академії харчування та дієтології, коли люди дотримуються низьковуглеводної дієти, вони часто ставлять собі за мету зберегти загальне споживання вуглеводів на день на рівні менше 50 грамів.
З цієї причини вони зазвичай не вживають таких продуктів, як хліб, крупи, молоко і навіть фрукти та деякі овочі, оскільки вони містять вуглеводи. Однак багато з цих продуктів містять поживні речовини, яких немає в продуктах з низьким вмістом вуглеводів.Порушення сну
Дорослій людині необхідно від 7 до 9 годин сну на добу. Без цієї здорової дози мозок не зможе нормально функціонувати, і тіло зношується. Дієта та спосіб життя, включаючи обмеження вуглеводів, можуть суттєво вплинути на тривалість та якість сну.
Дослідження, опубліковане у журналі Nutrition Neuroscience, показало, що кетогенна дієта з дуже низьким вмістом вуглеводів значно знижує сон зі швидким рухом очей, але значно збільшує повільний сон. Національний фонд сну пояснив, що обидва ці етапи важливі, і їхня недостатня кількість може вплинути на мислення, емоції та фізичне здоров'я людини.
Порушення пам'яті
Людський мозок – це один із найенерговитратніших органів. Зазвичай перевагу надають вуглеводам, але ситуація, очевидно, зміниться, коли вуглеводи будуть виключені з раціону. Дослідження 2009 року, опубліковане в журналі Appetite, вивчало когнітивні здібності у жінок, які дотримувалися дієти з низьким вмістом вуглеводів, або дієти зі зниженим вмістом калорій.
Результати показали, що повна відмова від вуглеводів призводила до погіршення завдань, пов'язаних з пам'яттю, які потім вирішувалися після повторного введення вуглеводів. З іншого боку, те ж дослідження показало, що група з низьким вмістом вуглеводів повідомляла про меншу плутанину і швидше реагувала на завдання підвищення пильності, ніж група з низьким вмістом калорій.
Порушення рівня цукру в крові
Коли людина споживає вуглеводи, вони перетравлюються і потрапляють у кров у вигляді глюкози, яка використовується як паливо для організму. Однак коли людина відмовляється від вуглеводів, в організмі починає закінчуватися глюкоза, і їй необхідно перейти на кетони.
Цей процес потенційно може призвести до падіння рівня цукру в крові, також відомому як гіпоглікемія, доки тіло не адаптується до нового джерела живлення. Це станеться не з усіма, але людям, які страждають на діабет або переддіабет, слід бути обережними.
Вживати алкоголь під час дотримання низьковуглеводної дієти слід з обережністю. Після вживання алкоголю 69-річну жінку, яка протягом року сиділа на кетодієті, госпіталізували з гіпоглікемією. Алкоголь може порушити баланс глюкози, викликаючи цим гіпоглікемію. Можуть виникнути такі симптоми, як слабкість, потяг до солодкого та затуманеність свідомості.
Порушення роботи серця та нирок
Коли людина відмовляється від вуглеводів, дефіцит зазвичай компенсується іншими макронутрієнтами: жирами та білками. Обидва є важливими аспектами дієти, але вони можуть викликати проблеми. Ендрю Фріман, лікар і директор з профілактики серцево-судинних захворювань та оздоровлення в National Jewish Health, розповів, що через кетодієти та голодування, популярні ЗМІ були наповнені заявами, обіцянками та попередженнями, які неперевірені та неактуальні.
Частково проблема полягає у типі жирів, які їдять на кетодієті. Високе споживання насичених жирів може призвести до підвищеного ризику серцево-судинних захворювань та підвищення рівня ліпідів у крові.
Крім того, високе споживання білка з їжею може викликати внутрішньоклубочкову гіпертензію, що може призвести до гіперфільтрації нирок, пошкодження клубочків та протеїнурії. По суті всі ці стани негативно впливають на нирки і можуть призвести до хронічного захворювання нирок.
Важливим етапом святкування Нового року завжди було позбавлення від усього непотрібного. Ще наші предки вірили, що так ви ніби "звільняєте" місце для добробту та щастя, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Новий рік для багатьох людей є не п...
Осіння посадка редиски має безліч переваг, які принесуть гарний урожай та міцні рослини. Як саме треба правильно саджати редиску під зиму та які нюанси треба знати? РБК-Україна (проект Styler) пояснює, чому посадка редиски восени може стати ідеальним в...