Що відбувається із тілом, якщо їсти хот-доги - наукові факти, які лякають

Популярні хот-доги можуть призвести до серйозних проблем зі здоров’ям – і мова не лише про високу калорійність та ризик ожиріння. Вчені довели, що з’їдання навіть одного хот-дога може вплинути на ваше здоров’я в короткостроковій і довгостроковій перспективі, передають Патріоти України.

Булочка, сосиска, майонез, кетчуп, гірчиця – традиційні інгредієнти хот-дога. Варіацій приготування є безліч: іноді додають квашену капусту, солоні огірки, бекон, моркву по-корейськи та загалом будь-який продукт, що за смаковими якостями гармоніює з класичною основою. Що відбувається із тілом, коли ви їсте хот-доги, розповіло видання Eat This Not That.

Як хот-доги можуть скоротити ваше життя

Говорячи про шкідливий вплив хот-догів, зазвичай мають на увазі насамперед якість м’яса та сосисок. Згідно з дослідженням, проведеним Мічиганським університетом та опубліковим в науковому журналі Nature, з’їдання лише одного хот-дога може відняти 36 хвилин вашого життя – це навіть при умові, що зазвичай ви дотримуєтеся правильного харчування.

Тож фраза "хот-доги можуть скоротити ваше життя" – це не гіперболічне твердження, а науково доведений факт. Звісно ж, не варто сприймати все так буквально: скорочення життя на 36 хвилин – це лише прогнози, а не гарантія. Однак ці прогнози були зроблені на основі ретельних наукових досліджень, тож ігнорувати їх точно не варто.

Хот-доги і онкологія

Хот-доги містять консерванти (нітрити та нітрати), які додають, щоб подовжити термін зберігання та мінімізувати ріст бактерій. Нітрити також відповідають за надання сосискам насиченого кольору. Однак проблема цих харчових добавок полягає в тому, що існує можливий зв’язок між споживанням нітритів і онкологією. Згідно з нещодавнім дослідженням, опублікованим на Foods, харчові добавки, які зазвичай використовуються в багатьох видах обробленого м’яса, також можуть ставати більш концентрованими під впливом високої температури гриля, навіть перевищуючи дозволений ліміт нітратів.

Дослідження виявили, що приготування м’яса при високих температурах, особливо під час грилю або смаження на відкритому вогні, може підвищити ризик розвитку раку, викликаючи утворення хімічних речовин гетероциклічних амінів (HCA) і поліциклічних ароматичних вуглеводнів (PAH). Ці хімічні речовини пов’язують із раком молочної залози, підшлункової залози, товстої кишки та іншими формами онкології.

Проблеми з тиском від хот-догів

Надмірне споживання натрію може збільшити ризик високого кров’яного тиску, який є основною причиною інсульту та серцевих захворювань. Вчені наголошують, що у складі хот-догів міститься високий вмісто натрію (один середній хот-дог забезпечує 21% щоденної рекомендованої максимальної норми).

Ризик серцевих захворювань

У обробленому м’ясі надто багато насичених жирів, які закупорюють артерії – це одна з основних причин хвороб серця. Один яловичий хот-дог містить приблизно 189 калорій, 16,8 грама жиру та 6,8 грама насиченого жиру. Це 34% від рекомендованої добової норми насичених жирів.

Цікавий факт про квашену капусту

Вчені зазначили, що мінімізувати шкідливий вплив хот-дога може квашена капуста. Ця ферментована їжа містить живі та активні культури, які можуть діяти як пробіотики.

Все дуже просто! Як приготувати натуральний дезодорант для чутливої шкіри

четвер, 26 вересень 2024, 23:10

Існує безліч рецептів приготування натурального дезодоранту, але цей цікавий тим, що в ньому, на відміну від інших, взагалі не використовується харчова сода, яка може викликати подразнення шкіри, передають Патріоти України. На сторінці Herbal Academy р...

А ви це знали? Скільки потрібно рухатися, якщо у вас сидяча робота - дослідження вчених

четвер, 26 вересень 2024, 18:48

Вчені підрахували, скільки вправ потрібно робити в день, щоб "компенсувати" сидячу роботу. Згідно з дослідженнями, до 40 хвилин фізичної активності щодня є правильним обсягом, щоб збалансувати 10 годин сидіння на місці, передають Патріоти України. Щопр...