Що вибрати: лінолеум або ламінат? 10 пунктів для порівняння

Покриття для підлоги хочеться вибрати таким, щоб було сучасним, практичним і змогло прослужити тривалий час. При порівнянні лінолеуму і ламінату виділимо 10 основних характеристик.

1. Що являє собою матеріал

Ламінат це плита HDF з елементами деревини. Нижній шар становить крафт-папір, просочений для міцності смолами. Вона прибирає залишкові напруги, оберігає від дії вологи з боку чорнової підлоги. Поверх основи розташовується папір з текстурним малюнком. Останній шар зроблений зносостійким, представлений меламіновою плівкою.

Лінолеум представлений полістирольними варіантами і в натуральному виконанні. Виробляється гомогенним (одношаровим) і гетерогенним (продукція складається з основи, армуючого, несучого, художнього і захисного шарів).

2. Дизайн

Більш дорогі версії лінолеуму мають дуже точно подобу паркету.
Лінолеум має найширшу лінійку відтінків серед матеріалів для підлоги.

3. Водостійкість

Ламінат боїться води, яка хоча б пів години пробуде на поверхні. Його "замки" оброблені слабо, а торці зовсім не захищені від вологи. Після потопу потрібно перестилати всю квадратуру підлоги на висушену основу.

Лінолеум клейовий витримає калюжі. Той, що покладений у вигляді «плаваючої підлоги», доводиться знімати і висушувати при значному попаданні рідкого середовища.

4. Теплопровідність і звукоізоляція

Ламінат не є сам по собі теплою підлогою. Він видає досить гучного шуму при падінні предметів.
Лінолеум з утепленням має більше шансів, ніж просто одношаровий. Якщо щось тверде випало з рук, звук від удару вийде приглушеним.

5. Чорнова підлога

Обидва покриття потребують вирівнювання основи.

Допускається нерівність підготовленої підлоги не більше 2 мм /2 м довжини. Ламінат обов'язково укладається на підкладку.

Лінолеум менш вимогливий до рівності поверхні.

6. Укладання

Вартість виконання робіт при виборі ламінату в 1,5-2,5 рази дорожче, ніж коли використовувати лінолеум. Деревний матеріал має кілька видів укладання. Детальніше про укладку ламінату ви дізнаєтеся тут https://kiev.kabanchik.ua/category/ukladka-laminata у фахівців сервісу Кабанчик.

7. Зміна рівня підлоги

Це важливо враховувати в будівлі, де планується розміщувати вбудовані меблі, а також при проведенні ремонту в приміщеннях, де раніше були встановлені двері.

Після монтажу підлоги з ламінату висота приміщення зменшиться на 0,8-1,5 см.
Лінолеуму досить "забрати" 0,2-0,4 см висотного простору.

8. Неякісно виконана робота

Відсутність гідроізоляції, невідповідна підкладка, наслідки від невисушеної стяжки дадуть про себе знати, але лише через час. Цим користуються недобросовісні майстри.

У лінолеумі відразу після висихання клею видно горби, загальна нерівність і халтура на стиках. Виправляється тільки переклеюванням.

9. Ремонтопридатність

Здуття усувається перестиланням ламінату із з'єднаннями "шип-паз". Коли пошкоджується аналог з клейовим способом укладання, вирізають пошкоджений сегмент і акуратно замінюють його новим. Подряпини замазуються коригуючими крейдою з вмістом воску.

Заміна виконується і невеликими фрагментами, і цілими декоративними смужками.

10. Безпека та гігієнічність

На відміну від ламінату, лінолеум хорошої якості має сертифікати, згідно з якими підлоги можна укладати в медустановах.

Вартість матеріалів навіть в межах одного виду відрізняється в рази. Вибираючи в будівельному маркеті обробку для підлоги, враховуйте ті характеристики, про які ми згадували вище.

Матеріал підготовлено за підтримки сервісу Kabanchik.ua

Врожаю не буде! Названо сорти картоплі, які не рекомендують садити українцям

субота, 22 лютий 2025, 19:06

Є такі види картоплі, які експерти в жодному разі не рекомендують садити, бо врожаю можна де дочекатися, передають Патріоти України з посиланням на РБК. Не рекомендовано висівати картоплю, яка дала мало урожаю минулого сезону. Перед висаджуванням бульб...

Не робіть помилок! Коли лаврове листя може зіпсувати страву

субота, 22 лютий 2025, 17:28

Лавровий лист – одна з найпопулярніших спецій, яку додають у супи, тушковані страви та соуси. Його аромат глибокий і насичений, але неправильне використання може зіпсувати смак страви, зробивши її гіркою. Варто розібратись, коли саме слід додавати лавр...