Що вибрати: лінолеум або ламінат? 10 пунктів для порівняння

Покриття для підлоги хочеться вибрати таким, щоб було сучасним, практичним і змогло прослужити тривалий час. При порівнянні лінолеуму і ламінату виділимо 10 основних характеристик.

1. Що являє собою матеріал

Ламінат це плита HDF з елементами деревини. Нижній шар становить крафт-папір, просочений для міцності смолами. Вона прибирає залишкові напруги, оберігає від дії вологи з боку чорнової підлоги. Поверх основи розташовується папір з текстурним малюнком. Останній шар зроблений зносостійким, представлений меламіновою плівкою.

Лінолеум представлений полістирольними варіантами і в натуральному виконанні. Виробляється гомогенним (одношаровим) і гетерогенним (продукція складається з основи, армуючого, несучого, художнього і захисного шарів).

2. Дизайн

Більш дорогі версії лінолеуму мають дуже точно подобу паркету.
Лінолеум має найширшу лінійку відтінків серед матеріалів для підлоги.

3. Водостійкість

Ламінат боїться води, яка хоча б пів години пробуде на поверхні. Його "замки" оброблені слабо, а торці зовсім не захищені від вологи. Після потопу потрібно перестилати всю квадратуру підлоги на висушену основу.

Лінолеум клейовий витримає калюжі. Той, що покладений у вигляді «плаваючої підлоги», доводиться знімати і висушувати при значному попаданні рідкого середовища.

4. Теплопровідність і звукоізоляція

Ламінат не є сам по собі теплою підлогою. Він видає досить гучного шуму при падінні предметів.
Лінолеум з утепленням має більше шансів, ніж просто одношаровий. Якщо щось тверде випало з рук, звук від удару вийде приглушеним.

5. Чорнова підлога

Обидва покриття потребують вирівнювання основи.

Допускається нерівність підготовленої підлоги не більше 2 мм /2 м довжини. Ламінат обов'язково укладається на підкладку.

Лінолеум менш вимогливий до рівності поверхні.

6. Укладання

Вартість виконання робіт при виборі ламінату в 1,5-2,5 рази дорожче, ніж коли використовувати лінолеум. Деревний матеріал має кілька видів укладання. Детальніше про укладку ламінату ви дізнаєтеся тут https://kiev.kabanchik.ua/category/ukladka-laminata у фахівців сервісу Кабанчик.

7. Зміна рівня підлоги

Це важливо враховувати в будівлі, де планується розміщувати вбудовані меблі, а також при проведенні ремонту в приміщеннях, де раніше були встановлені двері.

Після монтажу підлоги з ламінату висота приміщення зменшиться на 0,8-1,5 см.
Лінолеуму досить "забрати" 0,2-0,4 см висотного простору.

8. Неякісно виконана робота

Відсутність гідроізоляції, невідповідна підкладка, наслідки від невисушеної стяжки дадуть про себе знати, але лише через час. Цим користуються недобросовісні майстри.

У лінолеумі відразу після висихання клею видно горби, загальна нерівність і халтура на стиках. Виправляється тільки переклеюванням.

9. Ремонтопридатність

Здуття усувається перестиланням ламінату із з'єднаннями "шип-паз". Коли пошкоджується аналог з клейовим способом укладання, вирізають пошкоджений сегмент і акуратно замінюють його новим. Подряпини замазуються коригуючими крейдою з вмістом воску.

Заміна виконується і невеликими фрагментами, і цілими декоративними смужками.

10. Безпека та гігієнічність

На відміну від ламінату, лінолеум хорошої якості має сертифікати, згідно з якими підлоги можна укладати в медустановах.

Вартість матеріалів навіть в межах одного виду відрізняється в рази. Вибираючи в будівельному маркеті обробку для підлоги, враховуйте ті характеристики, про які ми згадували вище.

Матеріал підготовлено за підтримки сервісу Kabanchik.ua

Родина буде у захваті! Що додати в терту картоплю для дерунів, щоб отримати смачнішу страву

четвер, 28 березень 2024, 14:12

Деруни - це страва, за приготування якої господині беруться досить часто. Багато професійних кулінарів не бояться експериментувати з цією стравою і часом знаходять настільки вдалі інгредієнти, що використовують їх і надалі. Існує один несподіваний комп...

От у чому секрет! Як зберігати банани, щоб вони не темніли

четвер, 28 березень 2024, 11:12

Ділимося корисними лайфхаками, які допоможуть довше зберегти банани свіжими та смачними. Багатьом знайома проблема бананів, коли вони швидко чорніють і стають м’якими (навіть якщо ви купили їх зеленими). Щоб улюблений фрукт був придатний до вживання я...