Щоб не було цвілі й конденсату! Ось коли треба відчинити вікна на провітрювання

Слабке опалення у зимовий період є головною причиною появи у наших оселях плісняви. Коли батареї недостатньо гарячі, вони не справляються з осушенням повітря і спори грибів починають інтенсивно розмножуватись. Зарадити проблемі може допомогти провітрювання, передають Патріоти України.

Експерти радять у вологі періоди якомога частіше відчиняти вікна. Це допомагає освіжити атмосферу в приміщенні, вберігає від утворення конденсату та захищає від цвілі. А видання Express розповіло, провітрювання в який час доби принесе найбільшу користь.

За даними окружної ради Південного Оксфордшира, є критично важливі періоди часу, коли слід відчиняти вікна, щоб запобігти утворенню конденсату. Важливо їх не пропускати, навіть якщо за вікном дуже холодно. У такому разі зведіть провітрювання до 5-15 хвилин, але не втрачайте відповідний момент.

Точний час, коли настає потрібний період, залежить від вашого особистого графіку та способу життя. Але провітрювання потрібно проводити під час приготування їжі та після того, як ви прийняли ванну або душ.

Справа в тому, що гаряча пара від каструлі чи у санвузлі лише посилює проблему. Саме тому цієї пари потрібно позбутись. Якусь частину може видалити витяжка – кухонна або та, що розташована у ванній кімнаті. Але притік свіжого повітря з вулиці допоможе суттєво підвищити їхню ефективність.

Тому, коли ви готуєте їсти чи після водних процедур, вдягніться тепліше, але відчиніть вікна на кілька хвилин. Це допоможе вилучити з атмосфери помешкання надмір водяної пари і осушити повітря.

І не забувайте про кілька корисних лайфхаків. Коли готуєте, накривайте каструлі та сковорідки кришками, щоб зменшити випаровування. А коли збираєтесь прийняти ванну, спочатку наберіть у неї трохи холодної води, а потім додавайте гарячу. Це теж скоротить кількість пари.

Доступний всім! Вчені назвали продукт, який може зменшити ризик деменції

субота, 20 грудень 2025, 12:45

Шведські науковці зафіксували зв’язок між регулярним споживанням жирного сиру та нижчим ризиком розвитку деменції. За результатами довгострокового дослідження, люди, які щодня з’їдали щонайменше 50 грамів сиру з вмістом жиру понад 20%, рідше стикалися ...

Бережіться! Вчені виявили фактори, які пришвидшують "старіння" серця

субота, 20 грудень 2025, 11:49

Головними ворогами серця є жирна їжа, сидячий спосіб життя, куріння та алкоголь. Однак нові наукові дані свідчать, що фінансові труднощі - страх не мати можливості купити продукти або оплатити рахунки – "зношують" серце швидше, ніж шкідливі звички, пер...