Почнемо неодмінною класикою - різновидом олів'є, продовжимо оригінальними ідеями закусок, випічки, десертів.
Класичний олів'є
Інгредієнти:
7 картоплин
5 морквин
6 маринованих огірків
1 банка зеленого горошку
6 курячих яєць
300 г вареної ковбаси
100 г сметани
200 г майонезу
Приготування:
Відваріть картоплю, моркву і яйця, все наріжте дрібними кубиками. Всі інгредієнти перемішайте і заправте майонезом і сметаною. Додайте сіль і перець за смаком.
Пиріг зі шпинатом і фетою
Інгредієнти:
340 г свіжого або замороженого шпинату
170 г вершкового сиру
1 цибулина
70 г сиру фета
2 ст. л. оливкового масла
гранульований часник
1 ч. л. італійських трав
1 яйце
1 ст. л. води
2 рулони готового листкового тіста
Приготування:
Промийте і поріжте шпинат, якщо використовуэте заморожений — необхідно розморозити і злити зайву рідину. Наріжте цибулю півкільцями. У сковороді розігрійте 2 столові ложки оливкової олії, злегка обсмажте цибулю. Додайте шпинат, щіпку часнику, суміш італійських трав. Обсмажуйте шпинат з цибулею пару хвилин. Якщо буде зайва рідина, злийте. Викладіть шпинат в глибоку миску, додайте вершковий сир і перемішайте до об'єднання інгредієнтів.
На папері для випічки розкачайте листкове тісто в квадрат розміром 33 Х 33 см. Виріжте трикутники: у вас вийде один великий трикутник і два маленьких. Перенесіть менші трикутники на іншу частину паперу, з'єднайте їх в один великий. Це буде основа пирога. Викладіть начинку поверх основи пирога, рівномірно розрівняйте і додайте фету.
Закрийте пиріг великим трикутником. Зробіть надрізи ножем, так щоб відстань між ними було 3 см, скрутіть їх в напрямку від себе. Збийте яйце з невеликою кількістю води і пензликом змастіть весь пиріг.
Курячі шашлички в соєво-медовому соусі
Інгредієнти:
12 філе з курячих стегон
125 мл меду
125 мл соєвого соусу
60 мл устричного соусу
2 зубчики часнику
1 ст. л. дрібно тертого імбиру
½ ч. л. китайської приправи п’ять спецій
2 ч. л. кунжутної олії
1 ст. л. підсмаженого кунжуту
Приготування:
Змішайте курку, мед, соєвий соус, устричний соус, часник, імбир, китайські п’ять спецій і масло у великій мисці. Накрийте поліетиленовою плівкою і поставте в холодильник на 1 годину. Процідіть курку з маринаду. Нанизуйте її рівномірно на вимочені у воді бамбукові шпажки.
Нагрійте антипригарну сковороду на середньому вогні. Готуйте шашлички, періодично перевертаючи, протягом 8 хвилин або до готовності. Покладіть шампури на блюдо. Посипте кунжутом.
Тости з анчоусами і маслом з пастернаку
(ностальгія за бутербродами із шпротами)
Інгредієнти:
500 г пастернаку, очищеного і нарізаного
60 г вершкового масла
1/3 склянки суміші молока і вершків
½ склянки базиліка
¼ склянки петрушки
1 зубчик часнику
¼ склянки оливкової олії
24 скибочки багета, нарізані по діагоналі
24 філе анчоуса
Приготування:
У великій каструлі з підсоленою водою варіть пастернак до готовності, 8 -10 хвилин. Злийте воду і перемістіть його в кухонний комбайн. Додайте вершкове масло, суміш молока і вершків, і пюріруйте до однорідної маси. Помістіть пюре в каструлю і готуйте на помірно слабкому вогні, часто помішуючи, до густоти, приблизно 15 хвилин. Приправте сіллю і перцем. Перекладіть в середню миску і накрийте харчовою плівкою прямо поверх масла. Дайте охолонути повністю, потім охолодіть протягом 30 хвилин.
У комбайні змішайте базилік, петрушку і часник і подрібніть. Додайте оливкову олію до однорідної маси. Приправте сіллю і перцем.
Розігрійте духовку до 400 °C. Покладіть скибочки багета на деко і змастіть обидві сторони оливковою олією. Запікайте протягом 8−10 хвилин, поки вони не стануть золотистими, охолодіть.
Намажте тости маслом з пастернаку і викладіть на блюдо. Покладіть зверху анчоуси, збризніть базиліковим маслом і подавайте.
Білі трюфелі з горгонзолою
Інгредієнти:
180 г білого шоколаду
50 мл вершків 33%
100 г сиру горгондзола
1 ч. л. лимонного соку
подрібнена сушена полуниця, горіхи, вафлі для посипання
Приготування:
Вершки довести до кипіння і вилити на подрібнений шоколад, розмішати до однорідності. Додати розкрошену горгондзолу і лимонний сік, все перемішати і поставити в холодильник на 2 години. Скачати трюфелі, розміром приблизно з волоський горіх, обваляти в посипці. До подачі на стіл зберігати в закритому контейнері в холодильнику.
Оладки з кольорової капусти з червоною ікрою
Інгредієнти:
3 яєчні білки
¼ ч. л. свіжомеленогу перцю
6 ст. л. цільномолочного йогурту
½ ч. л. розпушувачу
лососева ікра
¼ ч. л. меленого кмину
¼ ч. л. меленого коріандру
½ великої головки цвітної капусти, дрібно нарізаною на суцвіття
1,5 ч. л. оливкової олії
Приготування:
Розігрійте духовку до 350 °C. Закип’ятіть підсолену воду, зваріть в ній цвітну капусту (2 хвилини). Злийте всю воду, викладіть капусту на деко, вистелений паперовим рушником, остудіть і просушіть рушниками.
У маленькій мисці змішайте ½ чайної ложки солі з розпушувачем, кмином, коріандром, перцем. У великій мисці збийте міксером яєчні білки з дрібкою солі на високій швидкості до утворення твердих піків. Додайте цвітну капусту і суміш спецій.
Нагрійте велику антипригарним сковороду, злегка змастіть її маслом. Викладайте по столовій ложці рідкого тіста в сковороду і готуйте на помірно сильному вогні, поки вони не підрум'яняться, по 2 хвилини з кожного боку. Перекладіть оладки на великий лист. Повторіть з рештою рідким тестом.
У маленькій мисці змішайте йогурт з 1,5 чайної ложки оливкової олії і приправити сіллю. Розігрійте оладки в духовці близько 2 хвилин. Прикрасьте кожну ½ чайної ложки йогуртового соусу й ікрою. Перекладіть на блюдо і подавайте.
Міні-чизкейки в баночках
Інгредієнти:
85 г білого шоколаду
60 мл вершків 20%
250 г вершкового сиру
100 г цукру
125 мл сметани
2 яйця
ваніль
Для основи:
2 ст. л. розтопленого вершкового масла
150 г печива
журавловий джем
Приготування:
Для пісочної основи подрібнити печиво в крихту, додати масло, перемішати. Викласти основу на дно баночок, утрамбувати ложкою. Зверху викласти по пару столових ложок джему.
Білий шоколад розтопити. У великій мисці змішати вершковий сир, розтоплений шоколад, сметану, вершки, цукор, яйця, ваніль. Перемішати віночком до однорідності і викласти шар отриманої маси поверх джему.
Баночки ставимо в деко, наливаємо туди воду, щоб дно баночок знаходилося у воді. Випікаємо в розігрітій до 180° духовці близько 25 хвилин.