"Сіль електризує наше тіло і розум": Скільки її можна вживати і що буде з тілом, якщо перевищити норму

Натрій у солі потрібен для підтримки необхідної кількості води в організмі. Ще він допомагає клітинам засвоювати поживні речовини. Програма ВВС Food Chain дослідила життєво важливу роль солі в людському організмі, а також те, скільки солі - забагато, передають Патріоти України

Важливість солі

"Сіль необхідна для життя", — резюмує Пол Бреслін, професор наук про харчування Рутгерського університету в США.Підпис до фото,Британські виробники були змушені скоротити кількість солі у своїх продуктах

"Сіль особливо важлива для електрично активних клітин, до яких належать усі наші нейрони, наш мозок, наш хребет, усі наші м’язи. Це також невід’ємний компонент шкіри та кісток".

Зрештою, застерігає професор Бреслін, якщо нам не вистачатиме натрію, ми помремо.

Дефіцит натрію призводить до гіпонатріємії, яка може викликати сплутаність свідомості, дратівливість, ослаблені рефлекси, блювоту, судоми та кому.

Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує щодня споживати п'ять грамів солі, що містить два грами натрію. Це приблизно еквівалент чайній ложці.

Але середнє споживання у світі становить майже 11 грамів. Це може збільшити ризик серцево-судинних захворювань, раку шлунка, ожиріння, остеопорозу та захворювань нирокПідпис до фото,У Казахстані для консервації м'яса на зиму використовують багато солі

За оцінками ВООЗ, щороку через надмірне вживання солі помирає 1,89 мільйона людей.

Де їдять багато солі

У багатьох країнах надмірне споживання солі зумовлене її кількістю в оброблених харчах.

Але причини можуть бути й історичними. Люди в Казахстані споживають близько 17 грамів солі на день, що в три рази перевищує рекомендовану кількість.

Мар'ям живе в Астані, столиці Казахстану.

"Це пов’язано з нашою спадщиною, – каже вона. – Століттями ми блукали степом, несли з собою багато м’яса, яке треба було консервувати за допомогою солі".

"Сім’ї робили запаси на зиму, могли засолити цілу корову, вівцю і навіть половину коня".Вісім років тому у доньки Мар'ям почалися проблеми зі здоров'ям. Лікар порадив їй скоротити споживання їжі з високим вмістом цукру, жиру та солі. Сім'я відразу перестала солити їжу.

"Наступного дня, коли ми почали нову дієту, їжа була огидною на смак. Ви куштуєте їжу, але не пізнаєте її".

Але відраза тривала недовго. Сім’я Мар'ям звикла до життя без солі.

Як організм реагує на сіль

Коли ми їмо сіль, її сприймають смакові рецептори на язику та м’якому небі в горлі.

"Сіль електризує наше тіло і розум", — каже професор Бреслін.

"Іони натрію, що утворюють кристали солі, розчиняються у слині".

Потім ці іони потрапляють у клітини смакових рецепторів і безпосередньо активують клітину.

"Це створює невелику електричну іскру", - пояснює Бреслін.

Сіль передає електричні сигнали, які лежать в основі думок і відчуттів. Таким чином, наше тіло і розум збуджуються.

Забагато солі - це скільки

Точний вплив рівня солі на організм залежить від генетики людини.

Понад мільярд людей у всьому світі страждають від високого артеріального тиску. Зменшення споживання солі може допомогти запобігти чи вилікувати його.

"Коли у вас занадто багато солі, перше, що робить ваше тіло, це розбавляє її. Ваше тіло утримує воду, тому ваш кров’яний тиск підвищується, щоб перекачати зайву рідину", – пояснює Клер Коллінз, професорка дієтології в Університеті Ньюкасла в Австралії.

Ці наслідки є потенційно руйнівними.

"Якщо у вас є якісь слабкі місця в кровоносних судинах, наприклад у мозку, вони можуть лопнути та спричинити інсульт".

За даними досліджень, майже 90% українців споживають удвічі більше солі, ніж рекомендує ВООЗ, – 12 г на добу замість рекомендованих 5 г.

У Британії середнє споживання солі впало приблизно до восьми грамів на день, але все ще перевищує рекомендовані шість грамів. Зниженню сприяли правила, які змусили виробників харчів зменшити кількість солі.

Аналіз сечі може виявити, чи у вашому організмі занадто багато або занадто мало солі.

Щоб оцінити споживання солі, ви можете скористатися харчовим щоденником чи додатком, який обчислює вміст натрію, вказаний на етикетках продуктів. Жоден метод не є особливо точним, каже Коллінз, але може бути корисним показником.

Як зменшити споживання солі

Навіть якщо у вашому раціоні багато солі, зменшити її кількість може бути не так просто.

В Астані Мар’ям досі не може протистояти спокусі казахстанської національної страви бешбармак - варене м’ясо з макаронами. Її літні батьки також без ентузіазму відмовляються від солі, хоча і знають про ризики.

Професорка Коллінз закликає шукати хліб, макарони або будь-які інші продукти з найменшим вмістом солі.

"Якщо ви готуєте їжу самі, додайте замість солі трави та спеції", - радить вона.

Джерело: ВВС

Як вибрати чоловічий гаманець: найпопулярніші моделі

вівторок, 15 жовтень 2024, 13:21

Пошук ідеального гаманця може збентежити. Скільки моделей чоловічих гаманців існує? Яку вибрати модель відповідно до ваших потреб? Дотримуйтесь наших порад, щоб вибрати найкращий аксесуар для себе або в подарунок. . Основні стилі таких виробів відрізн...

Господиням на замітку! Чи можна прати пухові подушки в пралці

вівторок, 15 жовтень 2024, 12:05

Прання будь-якої постільної білизни — це важка праця. Навіть, якщо використовується пральна машина. А пухові подушки перуться рідше за простирадла. Тому важливо знати, як правильно це робити, передають Патріоти України з посиланням на ТСН. Якщо вам под...