"Сімейна реліквія": Відомий кулінар поділився рецептом торта "Наполеон"

"В кожній родині був власний наполеон — в мене досить вологий, але зі щільними коржами. Рецепт мені перейшов від мами, я звичайно його трохи переробив з часом, а от мамі дістався від її тітки, так що можна вважати, що це вже сімейна реліквія", - написав суддя шоу "МастерШеф" у своєму блозі, передають Патріоти України, та порадив своїм фанам спробувати приготувати популярний торт. Пропонуємо і ми вам скуштувати цей смаколик.

Коржі (на 7−8 шт, потрібні дуже тонкі):

  • яйце — 3 шт
  • сметана — 70 г
  • цукор — 70 г
  • масло вершкове розтоплене — 70 г
  • молоко — 30 г
  • коньяк — 15 г
  • сіль — 2 г
  • борошно — 450 г

Усе замішую разом. Тісто має бути м’яке, але не липнути до рук. Розкочую на борошні круглим млинцем, вирізаю круг, протикаю виделкою і випікаю при температурі 180 градусів до карамельної рум’яності разом із рештками тіста.

Крем:

  • молоко — 800−900 г
  • цукор — 200 г

Довести до кипіння і ввести суміш з:

  • 100 г борошні
  • 4 яєць
  • 50−60 г цукру
  • 200 г молока

Можна додати ванільний цукор — 10 г

Заварюю крем у великому сотейнику на плиті, дуже інтенсивно перемішуючи віночком, щоб не пригоріло, і охолоджую.

Тільки після охолдження додаю 300 г вершкового масла кімнатної температури і збиваю до повного розчинення масла — повинен вийти ароматний, шовковистий, однорідний крем.

Далі промазую коржі, розділивши крем на шість частин, залишаю на ніч в холодильнику під плівкою, а вранці відправляю під прес — плівка/дошка/каструля с водою — на годину-другу.

Печені рештки тіста подрібнюю в блендері і потім посипаю ними вже готовий наполеон.

Діаметр коржа — 26−28 см, вага готового торта приблизно 1,4−1,5 кг. Коньяк тут як розпушувач — можете додавати інший алкоголь.

Такого ви ще не куштували! Намазка-асорті із сала - усі будуть у захваті

неділя, 21 грудень 2025, 5:40

Чи траплялося вам купити сало не таке смачне, як хотілося б? Не варто засмучуватися. Мало того, що є способи тверде сало зробити делікатесним, так його можна легко перетворити на гастрономічний шедевр, передають Патріоти України. Рецепт кулінарки Елли ...

Не сміття, а скарб: Чим корисна горіхова шкаралупа

субота, 20 грудень 2025, 23:10

Більшість людей після очищення горіхів просто викидають шкаралупу. Займайтеся нею інакше - вона може стати корисною у саду, вдома та навіть для догляду за собою, передають Патріоти України. Перед використанням шкаралупу слід ретельно промити та висушит...