Скільки кави на день можна випити без шкоди для організму - думка науковців

Ви обожнюєте каву та випиваете по чотири, п’ять або навіть більше чашок цього напою на день? Певно вас хвилює питання "А чи не забагато кави я споживаю? Чи не позначиться це на моєму здоров’ї?" Дослідження показують, що люди, які п’ють каву, живуть довше і мають менший ризик розвитку діабету другого типу, хвороби Паркінсона, серцево-судинних захворювань і деяких видів раку, передають Патріоти України.

"Загалом кава приносить більше користі, ніж шкоди", — каже Роб ван Дам, професор фізичних вправ і дієтології Школи громадської охорони здоров’я Інституту Мілкена при Університеті Джорджа Вашингтона.

Але дійсно усьому є межа, і навіть корисного може бути забагато. Газета The New York Times звернулася до низки експертів, щоб вони пояснили, коли саме корисні пара філіжанок кави перетворюються на токсичне отруєння від зловживання цим напоєм.

Науковці зазначають, що кава містить тисячі хімічних сполук, багато з яких можуть впливати на здоров’я. І чи не головним серед них є саме кофеїн. Його надлишок в організмі може спричинити прискорене серцебиття, нервове збудження, тривогу, нудоту або проблеми зі сном, каже професор фізичних вправ і дієтології в Університеті Буффало Дженніфер Темпл.

Отруєння кофеїном також може проявляти себе у вигляді головного болю, кислотного рефлюксу, а при досить високих дозах - тремтіння або блювоти, сказала доктор Едрієнн Х’юз, медичний токсиколог і доцент кафедри невідкладної медицини Орегонського університету охорони здоров’я та науки.

Втім науковці констатують, що більшість людей "добре налаштовані" на свою реакцію на кофеїн і самостійно коригують рівень споживання кави залежно від свого самопочуття. Тож поява важких побічних ефектів від вживання кави є вкрай рідкісним явищем, каже доктор Х’юз.

Управління з контролю за якістю харчових продуктів і медикаментів США стверджує, що для здорової дорослої людини цілком безпечним є споживання 400 міліграмів кофеїну на день – це приблизно 4-6 чашок кави залежно від міцності. Американський коледж акушерів і гінекологів рекомендує під час вагітності вживати не більше 200 міліграмів кофеїну на день.

Інша справа, що організм деяких людей може досить повільно розщеплювати кофеїн, тож випита під вечір чашка кави може спричинити безсоння. Тут варто зважати на реакцію власного організму.

Примітно, що куріння тютюну може значно пришвидшити метаболізм кофеїну, тому курцям може знадобитися більше кофеїну, щоб відчувати себе бадьорими.

А ви це знали? Чи справді банани допомагають схуднути

субота, 27 липень 2024, 13:15

Незалежно від того, чи це теплий шматочок бананового хліба, корисний смузі чи просто перекус перед тренуванням, банани можуть стати смачним і поживним доповненням до вашого раціону. Вони багаті на важливі речовини, такі як харчові волокна, вітаміни B6 ...

Лише спробуйте! Такі котлети ви ще не готували - з риби, рису та моркви

субота, 27 липень 2024, 12:12

Звичайні рибні котлети всі добре знають. І те що їх можна подати з рисом на гарнір теж. А от рецепт приготування, де все це разом поєднано, знають не всі. Пропонуємо спробувати приготувати рибні котлети з рисом та морквою, бо котлети виходять ніжні та ...