Слабкість і сонливість: Чому в дощову погоду ми погано почуваємося та як із цим упоратися

Дослідження показали, що через екстремальну зміну погоди дійсно може погіршуватися фізичне і психічне здоров'я. Наприклад, за аномальної спеки з'являється стрес, а за різкого зниження температури хочеться їсти, передають Патріоти України.

А що ж із дощовою погодою?

Наукові дослідження показали, що безпосередньо сама дощова погода не пов'язана із сонливістю чи слабкістю. Такий стан експерти пов'язують радше із загальною атмосферою навколо.

Існує кількапричин, чому ви можете відчувати сонливість і слабкість у дощові дні. Одна з них — нестача сонячного світла. Коли наше тіло піддається впливу ультрафіолету, воно виділяє менше мелатоніну і більше серотоніну. Тому люди стають пильнішими, бадьорішими. А ось відсутність світла в дощовий день впливає навпаки: ви можете відчувати слабкість, сонливість, загальну втому.

Ще одна причина полягає у вологості. Коли на вулиці йде дощ, повітря ніби стає "важчим". Як результат, тіло працює більше, щоб підтримувати гомеостаз. А це може бути доволі виснажливо, тому декому хочеться просто заплющити очі на кілька хвилин і відпочити.

Свою роль відіграє і шум дощу. Дощ вважається так званим "рожевим шумом", тобто він, як "білий шум", містить всі частоти, які здатні почути люди. Однак від білого шуму рожевий відрізняється тим, що енергія в ньому розподіляється на всіх частотах нерівномірно.

Згідно з дослідженнями 2012 року, рожевий шум зменшує мозкові хвилі, що допомагає людині швидше заснути. Дощ — це не єдиний приклад рожевого шуму, який існує в природі. Також до переліку входять: шелест листя, звук серцебиття, вітер.

Як боротися із сонливістю під час дощу: вісім способів

З фізіологічної точки зору людям потрібне сонячне світло, щоб отримувати вітамін D та почуватися менш пригніченими. Психіатр Бейлор Скотт пропонує кілька способів, як підтримати свій організм під час дощу:

  • увімкніть світло — для вашого настрою та підтримання бадьорості це найкраща порада;
  • складіть перелік справ, які можна зробити вдома (якщо це дощові вихідні): читання, перегляд фільму, прибирання тощо;
  • більше рухайтеся — не варто пропускати тренування, адже фізична активність допоможе почуватися бадьорішими;
  • готуйте свої улюблені страви — це утримає вас від непотрібних перекусів і покращить настрій;
  • зателефонуйте близьким — дощовий день найкращий час, щоб поговорити з рідними і друзями, адже вони допоможуть позбутися сонливості;
  • подрімайте — якщо ви відчуваєте сильну сонливість і маєте можливість, краще подрімати 30 хвилин - 1 годину;
  • робіть розумові перерви — на роботі можна пройтися під час таких перерв, поговорити з колегою чи випити склянку чаю.

Врешті, потрібно зрозуміти, що дощові дні — це не привід залишатися в поганому настрої. Спостерігайте за дощем, медитуйте, прислухайтеся до звуку крапель. Так ви зможете відчути полегшення, розберетеся в собі.

Все дуже просто! Як приготувати натуральний дезодорант для чутливої шкіри

четвер, 26 вересень 2024, 23:10

Існує безліч рецептів приготування натурального дезодоранту, але цей цікавий тим, що в ньому, на відміну від інших, взагалі не використовується харчова сода, яка може викликати подразнення шкіри, передають Патріоти України. На сторінці Herbal Academy р...

А ви це знали? Скільки потрібно рухатися, якщо у вас сидяча робота - дослідження вчених

четвер, 26 вересень 2024, 18:48

Вчені підрахували, скільки вправ потрібно робити в день, щоб "компенсувати" сидячу роботу. Згідно з дослідженнями, до 40 хвилин фізичної активності щодня є правильним обсягом, щоб збалансувати 10 годин сидіння на місці, передають Патріоти України. Щопр...