Смак буде неймовірним: Шеф-кухар розповів, як приготувати варення із айви

Фрукт цей дуже осінній і трохи відсунутий на другий план у плані гастрономії. Причини — щільна і суха м’якоть, терпкий смак і взагалі айва досить швидко псується. Але є одна головна перевага — смак. І за правильного приготування цей смак розкривається просто неймовірно. Звичайний фрукт може перетворитися на винятковий гарнір до м’яса або птиці, стати основою паштету з печінки, ну а виступити традиційною начинкою для пісочних рогаликів — так і поготів! Але перший рецепт для айви — це варення з горіхами. Вам обов’язково варто почати з нього знайомство з цим фруктом, зазначає кухар Андрій Величко. Патріоти України радять вашій увазі його рецепт.

Інгредієнти:

  • 1 кг айви
  • 1 лимон
  • 600−800 г цукру
  • 100 г волоських горіхів (очищених)

Крок 1

Необхідно підготувати айву. Ретельно вимити й нарізати. Я ріжу спочатку на дольки, а потім на шматочки 7−10 мм. Не дуже дрібно, але це на любителя. Важливо залишити шкірку — так дольки залишиться цілими і не розваряться. Важливий нюанс: підготуйте миску з водою і вичавіть туди пів-лимона. Нарізану айву складайте в підкислену воду — так вона не буде темніти, і ми отримаємо більш світле варення.

Крок 2

Необхідно 2 хвилини проварити айву. Я роблю просто — закладаю нарізану айву в каструлю, заливаю тією підкисленою водою, в якій вона була до цього, щоб покрила її на 2−3 пальці, ставлю на сильний вогонь і швидко доводжу до кипіння. Після закипання вогонь потрібно зменшити й дати можливість 2 хвилини спокійно покипіти. А потім дістати шумівкою та перекласти в ємність, у якій ви збираєтеся варити варення. У мене це широкий сотейник з товстим дном. Збережіть трохи води, в якій варилася айва — я беру до 500 мл, оскільки не люблю багато рідини у варенні.

Крок 3

Айву, відварену впродовж 2 хвилин і перекладену в сотейник, необхідно засипати цукром. Накрити кришкою або рушником і залишити на якийсь час. Рекомендую забути про неї на ніч.

Крок 4

Пам’ятаєте про рідину, яку потрібно було зберегти? Так от зараз саме час її використовувати. Додайте її в айву з цукром і на повільному вогні доведіть все це до кипіння і повного розчинення цукру. Закипіло — вимикайте. Як і будь-яке варення, це теж необхідно варити в кілька підходів — закипіло-охололо. Накрийте рушником або кришкою, і нехай охолоне.

Крок 5

Додаємо волоські горіхи та повторюємо попередній крок. Доводимо до кипіння — прибираємо з вогню і даємо охолонути.

Крок 6

Повторюємо попередній крок, але з тим коригуванням, що даємо варенню покипіти доти, доки не випарується зайва рідина — у мене це хвилин 6−8. Після цього ви самі зрозумієте, скільки рідини у вас залишилося і як вчинити: буває айва соковита, і тоді в кроці 2 необхідно трохи менше води. Буває солодка, і тоді в кроці 3 необхідно зменшити цукор на 20%-30%.

Загалом, це базове співвідношення інгредієнтів і найпростіша та найбільш зрозуміла технологія приготування варення з айви. Завжди можна доповнювати або покращувати, але база має залишатися саме такою. Зберігаємо варення в холодильнику, або можна простерилізувати банки та законсервувати на зиму.

Джерело: НВ

А ви це знали? Скільки років можна зберігати консервацію

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:28

Напевно, у кожної української господині стоїть кількадесят баночок домашніх заготовок у погребі. Адже консервація - це чудовий спосіб зберегти смак та користь продуктів упродовж кількох років, передають Патріоти України. Втім, варто бути обачними і сл...

Просто оберіть картинку! Яким словом вас можна описати - тест на визначення особистості

п’ятниця, 29 березень 2024, 11:12

У світі немає двох ідентичних особистостей, кожна людина неповторна і унікальна. Однак часто деякі риси характеру йдуть в парі. Тому уподобання людини можуть розповісти про її характер, передають Патріоти України. Цей простий тест визначить, яким слово...