
Статус "найважливішого прийому їжі" сніданок отримав у 1960-х, коли американська дієтологиня Адель Девіс сформулювала відоме правило: “снідай як король, обідай як принц, вечеряй як жебрак”. Попри те, що сьогодні 15% дорослих регулярно пропускають перший прийом їжі, сніданок і досі вважають ключовим для здоров’я,
«УП. Життя» поспілкувалася з лікаркою-терапевткою, кандидаткою медичних наук Тетяною Антофійчук і зібрала дані з Medical News Today, The BMJ, ScienceDaily, Nutrients, Cambridge University Press та National Library of Medicine.
Після нічної паузи організм буквально «вмикається».
Ранковий прийом їжі:
За словами Антофійчук, сніданок відновлює запаси глюкози, глікогену, покращує чутливість до інсуліну та синхронізує добові ритми. Це підтримує енергетичний баланс, когнітивні функції та здоров’я серця.
Лікарка виділяє такі ефекти:
Після ночі печінка витрачає частину глікогену. Вуглеводи зранку швидко його поповнюють і дають стабільне живлення мозку. Дослідження показують: регулярний сніданок покращує концентрацію й навчальні результати.
Чутливість до інсуліну найвища саме вранці. Тому вуглеводи з ранкового прийому їжі підвищують глюкозу менше, ніж у інший час.
Пропуск сніданку підвищує рівень греліну — гормону голоду, а реакція на лептин — гормон ситості — знижується. Це збільшує ризик переїдання ввечері.
Їжа — важливий сигнал для біологічних годинників печінки та підшлункової. Коли сніданок пропускати часто, може виникати метаболічний дисбаланс.
Дані китайських досліджень: у людей, які снідають щодня, нижчий ризик серцево-судинних хвороб, діабету, ожиріння, гіпертензії та високого холестерину.
Аналіз понад 30 000 людей у Північній Америці показав: ті, хто пропускає перший прийом їжі, частіше мають дефіцит:
Метааналіз Nutrients показав: відмова від сніданку може підвищувати ризик метаболічного синдрому.
Втім, загальна кількість калорій за добу у «снідальників» і «неснідальників» майже однакова.
Окреме дослідження серед 309 людей із зайвою вагою показало: пропуск сніданку не пришвидшує схуднення.
Антофійчук радить починати ранок зі склянки води — вона активує метаболізм, стимулює роботу кишківника та покращує гідратацію.
А для сніданку найкраще обирати:
Статус "найважливішого прийому їжі" сніданок отримав у 1960-х, коли американська дієтологиня Адель Девіс сформулювала відоме правило: “снідай як король, обідай як принц, вечеряй як жебрак”. Попри те, що сьогодні 15% дорослих регулярно пропускають перши...
Зі зростанням кількості різних електроприладів у наших оселях ми починаємо відчувати дефіцит розеток. І в такому разі на допомогу приходять подовжувачі. Вони дають змогу зручніше розташовувати різні пристрої, але при цьому становлять і певну небезпеку,...