Солодка отрута: Учені виявили зв'язок між напоями з цукром і ризиком розвитку деменції

У нещодавно опублікованому дослідженні, в якому аналізувалися дані когорти UK Biobank, вченими було виявлено зв'язок між споживанням цукровмісних напоїв і підвищеним ризиком розвитку деменції. Дослідження було присвячене вивченню впливу на ризик розвитку деменції вільних цукрів (що додаються до харчових продуктів і напоїв) і власних цукрів (що зустрічаються в природі), пише Medical News, передають Патріоти України.

Деменція, від якої страждають 55 млн осіб в усьому світі і число випадків якої щорічно збільшується на 10 млн осіб, являє собою зниження когнітивних здібностей, не пов'язане зі звичайним старінням. Фактори ризику включають вік і ожиріння або надлишкову масу тіла в середньому віці, проте ефективних методів лікування не існує, і основним методом втручання є зміна раціону харчування, заявили вчені.

У цьому дослідженні спеціально вивчалося питання про те, чи пов'язане споживання вільних цукрів, особливо з напоїв, з підвищеним ризиком розвитку деменції. Автори проаналізували дієтичні звички учасників UK Biobank, виключивши тих, хто вже страждав на деменцію або діабет, і не маючи повних даних про спосіб життя і стан здоров'я.

Дослідження виявило пряму лінійну залежність між споживанням вільних цукрів у напоях (фруктових, газованих і молочних) і ризиком розвитку деменції. Водночас вільні цукри, що містяться у твердих продуктах харчування, такого зв'язку не показали. Серед напоїв фруктові напої, газовані напої та напої на основі молока мали помітну позитивну кореляцію з ризиком розвитку деменції, фруктові соки були менш значущі, а чай і кава не показали значущого зв'язку.

На закінчення автори вкотре підкреслили, що споживання вільних цукрів, особливо з деяких напоїв, підвищує ризик розвитку деменції. Цей зв'язок не спостерігався щодо вільних цукрів, які містяться у твердих продуктах харчування, що вказує на те, що джерело споживання цукру відіграє вирішальну роль у ризику розвитку деменції.

Легко та смачно! Ідеальне тісто на сухих дріжджах для домашньої піци

середа, 2 липень 2025, 23:10

Якщо ви давно мріяли приготувати смачну піцу вдома, але не знали, з чого почати, ми готові поділитися з вами секретом ідеального тіста на сухих дріжджах. Цей рецепт ідеально підійде навіть для початківців, а результат вас приємно здивує, передають Патр...

Вчені знайшли "споживачів" хімікатів: Які бактерії вбивають рак і виводять токсини з організму

середа, 2 липень 2025, 18:30

Університет Кембриджа зробив справжній прорив у боротьбі з вічними хімікатами - PFAS, які роками накопичуються в організмі, провокують рак, безпліддя й вроджені вади, передають Патріоти України. Дослідники виявили, що певні кишкові бактерії «витягують»...