У нещодавно опублікованому дослідженні, в якому аналізувалися дані когорти UK Biobank, вченими було виявлено зв'язок між споживанням цукровмісних напоїв і підвищеним ризиком розвитку деменції. Дослідження було присвячене вивченню впливу на ризик розвитку деменції вільних цукрів (що додаються до харчових продуктів і напоїв) і власних цукрів (що зустрічаються в природі), пише Medical News, передають Патріоти України.
Деменція, від якої страждають 55 млн осіб в усьому світі і число випадків якої щорічно збільшується на 10 млн осіб, являє собою зниження когнітивних здібностей, не пов'язане зі звичайним старінням. Фактори ризику включають вік і ожиріння або надлишкову масу тіла в середньому віці, проте ефективних методів лікування не існує, і основним методом втручання є зміна раціону харчування, заявили вчені.
У цьому дослідженні спеціально вивчалося питання про те, чи пов'язане споживання вільних цукрів, особливо з напоїв, з підвищеним ризиком розвитку деменції. Автори проаналізували дієтичні звички учасників UK Biobank, виключивши тих, хто вже страждав на деменцію або діабет, і не маючи повних даних про спосіб життя і стан здоров'я.
Дослідження виявило пряму лінійну залежність між споживанням вільних цукрів у напоях (фруктових, газованих і молочних) і ризиком розвитку деменції. Водночас вільні цукри, що містяться у твердих продуктах харчування, такого зв'язку не показали. Серед напоїв фруктові напої, газовані напої та напої на основі молока мали помітну позитивну кореляцію з ризиком розвитку деменції, фруктові соки були менш значущі, а чай і кава не показали значущого зв'язку.
На закінчення автори вкотре підкреслили, що споживання вільних цукрів, особливо з деяких напоїв, підвищує ризик розвитку деменції. Цей зв'язок не спостерігався щодо вільних цукрів, які містяться у твердих продуктах харчування, що вказує на те, що джерело споживання цукру відіграє вирішальну роль у ризику розвитку деменції.
Незалежно від того, чи це теплий шматочок бананового хліба, корисний смузі чи просто перекус перед тренуванням, банани можуть стати смачним і поживним доповненням до вашого раціону. Вони багаті на важливі речовини, такі як харчові волокна, вітаміни B6 ...
Звичайні рибні котлети всі добре знають. І те що їх можна подати з рисом на гарнір теж. А от рецепт приготування, де все це разом поєднано, знають не всі. Пропонуємо спробувати приготувати рибні котлети з рисом та морквою, бо котлети виходять ніжні та ...