Солодка отрута: Учені виявили зв'язок між напоями з цукром і ризиком розвитку деменції

У нещодавно опублікованому дослідженні, в якому аналізувалися дані когорти UK Biobank, вченими було виявлено зв'язок між споживанням цукровмісних напоїв і підвищеним ризиком розвитку деменції. Дослідження було присвячене вивченню впливу на ризик розвитку деменції вільних цукрів (що додаються до харчових продуктів і напоїв) і власних цукрів (що зустрічаються в природі), пише Medical News, передають Патріоти України.

Деменція, від якої страждають 55 млн осіб в усьому світі і число випадків якої щорічно збільшується на 10 млн осіб, являє собою зниження когнітивних здібностей, не пов'язане зі звичайним старінням. Фактори ризику включають вік і ожиріння або надлишкову масу тіла в середньому віці, проте ефективних методів лікування не існує, і основним методом втручання є зміна раціону харчування, заявили вчені.

У цьому дослідженні спеціально вивчалося питання про те, чи пов'язане споживання вільних цукрів, особливо з напоїв, з підвищеним ризиком розвитку деменції. Автори проаналізували дієтичні звички учасників UK Biobank, виключивши тих, хто вже страждав на деменцію або діабет, і не маючи повних даних про спосіб життя і стан здоров'я.

Дослідження виявило пряму лінійну залежність між споживанням вільних цукрів у напоях (фруктових, газованих і молочних) і ризиком розвитку деменції. Водночас вільні цукри, що містяться у твердих продуктах харчування, такого зв'язку не показали. Серед напоїв фруктові напої, газовані напої та напої на основі молока мали помітну позитивну кореляцію з ризиком розвитку деменції, фруктові соки були менш значущі, а чай і кава не показали значущого зв'язку.

На закінчення автори вкотре підкреслили, що споживання вільних цукрів, особливо з деяких напоїв, підвищує ризик розвитку деменції. Цей зв'язок не спостерігався щодо вільних цукрів, які містяться у твердих продуктах харчування, що вказує на те, що джерело споживання цукру відіграє вирішальну роль у ризику розвитку деменції.

Їжа, яка посилює стрес: Чим замінити ТОП-6 найнебезпечніших "антидепресантів" з холодильника

середа, 30 липень 2025, 18:44

Під час стресу ми тягнемося до знайомих "заспокійливих" продуктів: шоколад, чіпси, морозиво чи солодка газована. Проте така їжа лише поглиблює нервове напруження та шкодить здоров’ю. Видання eatthis.com пропонує корисні альтернативи - продукти, які дій...

Забудьте про плями: Простий інгредієнт з кухні зробить постільну білизну чистою та свіжою

середа, 30 липень 2025, 18:13

У спекотну пору року прання постільної білизни потребує особливої уваги - через підвищене потовиділення тканини швидко вбирають запахи, жир і забруднення. Це не лише створює дискомфорт, а й робить ліжко середовищем для пилових кліщів та бактерій. Але е...