Жир необхідний для організму, оскільки забезпечує енергією та допомагає засвоювати вітаміни. У раціоні жири мають складати 20–35% від добового калоражу, з них насичені не мають перевищувати понад 10%, передають Патріоти України.
Споживати корисні жири важливо з горіхів, насіння, жирної риби та авокадо, але слід дотримуватись балансу, оскільки навіть корисна їжа у великій кількості може зашкодити здоров’ю у довгостроковій перспективі. Як жири впливають на організм, розповіли в Eat This, Not That.
Підвищення рівня холестерину
Насичені жири з незбираного молока та червоного м’яса слід обмежити у раціоні, адже вони збільшують "поганий" холестерин ЛПНЩ. Транс-жири в смаженій їжі, випічці та напівфабрикатах також провокують накопичення холестерину, який звужує судини. Це може порушувати кровообіг і негативно впливати на здоров’я.
Набір зайвої ваги
Вживання занадто великої кількості жирів може призвести до набору ваги, оскільки жир містить 9 калорій на грам, що вдвічі більше, ніж білки та вуглеводи (по 4 калорії на грам). Однак важливо пам'ятати, що не лише кількість калорій впливає на вагу, але й тип жиру та вуглеводів. Наприклад, дослідження показують, що надмірне споживання оброблених вуглеводів і насичених жирів може збільшити ризик ожиріння, а споживання здорових жирів (наприклад, оливкової олії) не має такого негативного ефекту.
Крім того, споживання тваринних, насичених та транс-жирів, пов’язане зі збільшенням ваги більше, ніж споживання полі- та мононенасичених жирів. Таким чином, не всі жири однаково впливають на організм, а здорові жири можуть бути частиною збалансованої дієти. Проте, надмірне споживання разом з обробленими вуглеводами все ж варто обмежувати.
Ризик розвитку серцевих захворювань
Обмежуйте споживання червоного м’яса, сиру, масла та тропічних олій (пальмова та кокосова) через вміст в них насичених жирів. Крім того, вони можуть підвищувати рівень поганого холестерину ЛПНЩ, що збільшує ризик серцевих захворювань. Збалансоване харчування з низьким вмістом насичених жирів, а також більш здорові альтернативи (оливкова олія) підтримує здоров'я серця.
Небезпека появи інсульту
Інсульт, як і серцевий напад, виникає через блокування кровопостачання, через що страждає мозок. Дієта відіграє важливу роль у ризику розвитку інсульту або серцевого нападу. Зокрема, заміна тваринних жирів на здорові рослинні олії може допомогти знизити ризик інсульту.
Загроза від неалкогольної жирової хвороби печінки
Переїдання насичених жирів може призвести до пошкодження печінки, спричиняючи розвиток неалкогольної жирової хвороби (NAFLD). Це захворювання викликає накопичення жиру в печінці, що веде до запалення і може спричинити рубцювання тканин. Причиною для цього може слугувати не лише алкоголь, а й раціон з високою концентрацією жиру.
Розвиток діабету
Цукровий діабет — це серйозне захворювання, яке може призвести до сліпоти, ампутацій та навіть смерті. Багато людей не знають, що мають переддіабет, що збільшує ризик розвитку діабету 2 типу. Хоча солодкі продукти з високим вмістом вуглеводів часто асоціюються з цією хворобою, дієта, багата насиченими жирами, також може сприяти її розвитку.
Дослідження показують, що навіть один день переїдання їжею з високим вмістом жиру може спричинити інсулінорезистентність, що порушує метаболізм глюкози. Це є частиною "метаболічного синдрому", що включає надмірну вагу та високий тиск, і суттєво підвищує ризик діабету 2 типу.
Проблеми з травленням
Якщо ви зазвичай не їсте багато жиру, будьте обережні з такою їжею. Жирні страви можуть спричинити проблеми з травленням, зокрема здуття живота, нудоту та діарею. А тому важливо не перевантажувати організм, особливо якщо ваша дієта зазвичай більш легка. Споживайте жирні страви поступово, щоб дати організму час на адаптацію.
Розвиток певних видів раку
Надмірне споживання жиру може бути пов’язане з підвищеним ризиком деяких видів раку. Крім того, дієта з високим вмістом жиру може спричинити запалення та резистентність до інсуліну, що збільшує ризик раку. Дослідження показують, що така дієта стимулює утворення пухлин у кишечнику, що може призвести до колоректального раку.
Ослаблений розум
Занадто велика кількість жиру в раціоні може збільшити ризик хронічного запалення низького ступеня, що веде до проблем зі здоров’ям. Запалення, викликане неправильним харчуванням, може пошкоджувати клітини організму і впливати на мозок, що підтверджують дослідження на гризунах. Крім того, люди, які вживали багато жирної їжі зазнавали проблем з пам’яттю та настроєм.
Висновки
Важливо пам'ятати, що тип жиру грає ключову роль у здоров’ї. Насичені та трансжири мають більш шкідливий вплив на організм, ніж мононенасичені та поліненасичені жири. Тому варто обирати здорові жири, щоб зменшити ризик виникнення запалень і пов’язаних з ними захворювань.
Куряче м’ясо входить до раціону багатьох людей практично щодня, тому має сенс навчитися готувати його ідеально, передають Патріоти України. М’ясо птиці здається надто простим, тому не всі господині приділяють належну увагу технічним моментам та хитроща...
Запечене куряче філе – корисна та поживна страва. Гурмани прагнуть ще й того, щоб страва вийшла смачною і з рум’яною скоринкою. При цьому бажано, щоб внутрішня частина філе зберегла м’якість та соковитість, передають Патріоти України. Однак особливість...