Справа не в дієтах? Вчені зрозуміли, що змушує організм спалювати жир

Боротьба із зайвою вагою може бути більш або менш успішною залежно від обраної дієти й режиму фізичних навантажень. Однак різні люди, які сидять на однаковій дієті та виконують однакові фізичні навантаження, можуть втрачати вагу з дуже різною швидкістю, передають Патріоти України.

Тривалий час вчені намагалися зрозуміти, чому конкретно індивідуальний метаболізм може мати настільки значний ефект. Нова наукова робота, опублікована в журналі Molecular Metabolism, проливає світло на можливі причини цього.

У минулому вчені вже з'ясували, що організм виробляє молекули білка PGC-1 як реакцію на фізичну активність. Ймовірно, вони якось стимулюють енергетичний обмін, проте досі були сумніви, що збільшення кількості цього білка може прискорити схуднення.

Група японських дослідників з Університету Кобе з'ясувала, що у молекул PGC-1 буває кілька варіацій. Ті ж молекули у варіації b і c під час тренування виробляються набагато активніше. Але не у всіх. І це ключовий момент.

Експеримент, поставлений японцями на мишах, виявив, що тварини, у яких не вироблялися молекули типів b і c, під час фізичної активності споживали менше кисню і спалювали менше жиру.

Потім японські дослідники повторили свій експеримент на групі з 10 людей. Результати виявилися такими ж, як і у тварин: менша кількість сигнальних молекул типів b і c означала менше споживання кисню, меншу витрату енергії та, відповідно, менш ефективне спалювання жиру.

Автори дослідження вважають, що це відкриття може мати велике значення, оскільки вказує шлях розробникам препаратів для схуднення.

"Останнім часом були розроблені препарати проти ожиріння, які пригнічують апетит, і їх все частіше призначають у багатьох країнах світу. Однак не існує ліків, які лікували б ожиріння, збільшуючи витрату енергії. Якщо вдасться знайти речовину, що підвищує рівень сигнальних молекул типів b і с, це може призвести до розробки ліків, які збільшують витрату енергії під час фізичних навантажень або навіть без них", - кажуть дослідники.

ТОП-3 секрети ідеальних дерунів - хитрощі досвідчених кулінарів

четвер, 21 листопад 2024, 18:14

Ознакою ідеальних дерунів служить рум’яна скоринка зовні, яка приховує м’яку та соковиту основу, передають Патріоти України. Досвідчені кухарі розповіли про кілька секретів ідеальних дерунів, які не встигнуть навіть затриматись на столі. Важливо не пер...

А ви це знали? Чи потрібно знімати пінку з м'яса під час варіння

четвер, 21 листопад 2024, 16:56

Якщо ви хоча б раз готували бульйон з м'ясом, ви помічали, що на поверхні води з'являється пінка. Одні її знімають, інші залишають як є. Тож давайте розбиратися, чи потрібно прибирати пінку з м'яса під час варіння, передають Патріоти України з посиланн...