Науковці з Каліфорнійського університету з’ясували, що жири, які містяться в авокадо, збільшують засвоюваність лікопіну з томатів у чотири рази, роблячи звичайний перекус справжнім "еліксиром молодості", передають Патріоти України з посиланням на ТСН.
Але що зробило ці два прості продукти справжньою сенсацією в сучасній нутрігеномиці?
Лікопін — сильний антиоксидант, присутній у томатах, що допомагає зменшити ризик розвитку раку та хвороб серця. Проте без жирів організм засвоює лише 4% лікопіну.
Авокадо, насичене мононенасиченими кислотами, виконує роль природного підсилювача: його жири формують міцели, які "обгортають" лікопін і сприяють його проникненню в кров і тканини.
Дослідження виявило: у людей, які поєднували авокадо з томатами, рівень лікопіну в крові був у 4,2 раза вищим, ніж у тих, хто їв лише томати. Гарвардські генетики зробили ще один крок уперед і з’ясували, що така комбінація активує гени SIRT1 і FOXO3, які відповідають за довголіття.
Ці гени сповільнюють процеси старіння клітин і покращують відновлення ДНК.
"Це подібно до перепрограмування організму на клітинному рівні", — пояснює доктор Френк Ху, професор епідеміології Гарвардської школи громадського здоров’я.
Серцево-судинні захворювання спричиняють 31% смертей у світі. Однак поєднання авокадо й томатів допомагає знизити цей ризик одразу двома шляхами:
Дослідники з Гуельфського університету з’ясували, що авокатин В — унікальна сполука, яка міститься в авокадо — разом із лікопіном здатна блокувати фермент VLCAD, необхідний для живлення ракових клітин. Під час експерименту на лейкемічних культурах ця комбінація знизила їхню активність на 65%.
Хоча поєднання авокадо й томатів має безліч корисних властивостей, воно не підходить усім:
Генетикиня Карен Роуз попереджає: "Лікопін має властивість накопичуватися в організмі. Якщо щодня споживати понад 300 г томатів разом із авокадо, можливе тимчасове забарвлення шкіри".
Літо, пікніки та ароматне барбекю - те, що приносить задоволення людям, може серйозно нашкодити собакам. Одним із найбільш ризикованих продуктів, який часто потрапляє до миски чотирилапих, є звичайна ковбаса, передають Патріоти України. За словами експ...
Мільйони людей починають день з кави ще до сніданку. Але чи така звичка дійсно корисна для шлунково-кишкового тракту? Експерти розповідають, коли кава на голодний шлунок . це стимул, а коли - шкода, передають Патріоти України. Кава стимулює вироблення ...