Справжній порятунок! Вчені виявили продукт, що виводить канцерогенні речовини з організму

Вчені виявили тип їжі, який може допомогти виводити з організму канцерогенні речовини. Дослідження, проведене в Бостоні, встановило, що вживання клітковини сприяє зниженню рівня «вічних хімікатів» (PFAS), які пов’язані з виникненням раку, передають Патріоти України.

У ході експерименту дослідники порівнювали чоловіків, які щодня протягом чотирьох тижнів перед кожним прийомом їжі приймали добавку з бета-глюканом (міститься у вівсі та грибах), з тими, хто отримував добавку на основі рису. Результати показали, що у першої групи рівень PFAS у крові зменшився. Ці хімікати не розкладаються природним шляхом і вважаються «вічними».


Чим небезпечні PFAS?

PFAS (пер- та поліфторовані алкільні речовини) не лише підвищують ризик раку, але й можуть викликати недостатність органів та безпліддя. Вчені вважають, що клітковина допомагає виводити надлишок жовчі, до якої й «чіпляються» PFAS.

Хоча раніше вважалося, що ці речовини залишаються в організмі назавжди, це дослідження стало першим доказом, що вони можуть бути частково виведені за допомогою харчових змін.


Деталі дослідження

Учасники: 72 чоловіки віком від 18 до 65 років з виявленим PFAS у крові
42 учасники отримували 1 грам вівсяного бета-глюкану за 10 хв до кожного прийому їжі
30 учасників приймали рисову добавку
Аналізи крові брали до та після експерименту

У тих, хто приймав клітковину, рівень PFOA та PFOS (найнебезпечніші PFAS) знизився приблизно на 8%.


Висновки

Дослідники з Університету Бостона наголошують:

«Незважаючи на зростаюче занепокоєння токсичністю PFAS, ефективних методів зниження їх рівня в організмі досі майже немає».

Вони додають, що не вся клітковина однаково ефективна, і потрібні додаткові дослідження, щоб з’ясувати, які типи клітковини дають найкращий результат.


Чому це важливо?

Вживання клітковини — особливо з вівса та грибів — може допомогти зменшити токсичне навантаження на організм
Нестача клітковини пов’язана з підвищеним ризиком раку кишечника
Це простий крок до захисту організму від шкідливих речовин, які накопичуються внаслідок забруднення довкілля, їжі та води

Помилка, яка псує їжу: Що не можна зберігати на дверцятах холодильника

четвер, 18 вересень 2025, 9:15

Дверцята холодильника — найзручніше місце для швидкого доступу до продуктів, але не всі продукти там зберігаються безпечно. Через постійні перепади температури вони можуть швидко псуватися або втрачати користь, передають Патріоти України. Продукти, як...

А ви це знали? Чому слід прати постільну білизну щонайменше кожні два тижні

четвер, 18 вересень 2025, 8:48

Чи знаєте ви, що ваша постільна білизна може містити до кількох мільйонів мікроскопічних мешканців? Пилові кліщі - одні з них. Для них волога, тепло та відмерла шкіра - ідеальні умови для життя. Тепер подумайте, як часто ви перете свою постільну білизн...