Мед - досить популярний продукт. Тому існує чимало міфів про нього. Наприклад, що нагрітий мед перетворюється на отруту, передають Патріоти України.
Хоча, за словами рав медичних наук Петра Карпенка, під час нагрівання до 60 градусів і вище мед втрачає свої ферменти. А вони є його найвищою біологічною цінністю. Проте, на отруту він не перетворюється. Тому можете сміливо класти улюблений підсолоджувач в чай.
Кристалізація меду — природний процес. Тобто цей продукт не може постійно перебувати у рідкому стані. Найдовше рідким залишається травневий мед, який вважають найдорожчим та найкориснішим. А ще кристалізація меду — це доказ його високої якості. На думку Петра Карпенка, під час його дозрівання (тобто кристалізації) підвищується біологічна активність продукту.
Мед вважається природним консервантом. Він довгий час не псується і може використовуватися впродовж 10 років за зберігання в правильних умовах. З часом відбувається кристалізація меду, тому він довго залишається в хорошому стані.
Проте це не означає, що мед не має терміну придатності. За словами Петра Карпенка, мед може окислятися. Особливо, якщо в банці буде міститися багато повітря. В такому разі він втратить всі свої корисні властивості.
Тобто, якщо повністю ізолювати ласощі від впливу повітря, термін придатності може бути дійсно довгим (до 2 тисяч років). Наприклад, саме стільки мед зберігався у гробниці Тутанхамона. Вченими було виявлено, що цей продукт залишився повністю придатним до вживання.
Існує чимало способів, як виявити, чи перед вами підроблений мед, чи ні. Наприклад, взяти шматок чорного хліба і розтерти на поверхні трішки меду. Якщо це справжній мед, буде відчутно невелике дряпання.
Однак, на око зрозуміти, що продукт підроблений, неможливо. Потрібно спробувати його на смак. Якщо відчутна гіркуватість — перед вами справжній продукт.
Бджолині продукти досить корисні, але лише як добавлення. Лікувальні властивості були виявлені лише у прополісі, який навіть використовували під час війни. Також в лікуванні інколи використовують віск. А ось всі інші продукти, включаючи мед, мають лише профілактичну дію.
Хоча, за словами Петра Карпенка, в меді є чимало мінералів та вітамінів, проте вони не можуть стати повноцінним замінником медичних препаратів.
Православне свято 22 листопада за новим календарем (5 грудня за старим) - день пам'яті святителя Прокопія, який володів даром чудотворення і привів у християнську віру чимало людей (У народі - Прокоп'єв день, - Патріоти України). Українські віряни тако...
Печінка — це важливий орган, який легко пошкодити певною їжею та нездоровим раціоном. Зокрема, алкоголь може спричинити жирову хворобу, а шкідлива їжа часто призводить до неалкогольної жирової хвороби печінки, яка може вплинути на її функцію, передають...