Стає справжнім "наркотиком": Американські дослідники пояснили причини любові людей до піци

Американські вчені провели дослідження, в якому спробували розібратися, чому ж нам так подобається піца. На їхню думку, справа тут у своєрідній залежності, що виникає у людей від смаку і запаху цієї страви, передають Патріоти України.

Трохи передісторії

Напевно, багато хто чув, що піца — це їжа простолюдинів в Італії. І навіть по виду страви можна здогадатися, чому. Шар тіста для ситності і начинка зверху, що складається практично з всього того, що знайдеться під рукою. Головне — красиво нарізати інгредієнти і не змішувати непоєднуване. В іншому ж обмежень немає.

Однак властивостей, якими піца не догодила дворянству, було все-таки більше. Найважливіше, що простолюдини не особливо морочилися, коли готували піцу. І якщо тиснути виноград ногами, щоб зробити з нього спиртний напій, ще куди не йшло, то ось з тістом так не вийде. Це вже пряме порушення санітарних норм. Простіше кажучи, багаті гидувалися їсти піцу. Проблема вирішилася тільки після того, як винайшли товкач для вимішування тіста.

Також піца погано підходила до італійської моди того часу. Поки звичайні люди їли її руками, як і ми зараз, у вищому світі це вважалося неприпустимим. Використовувати прилади необхідно було для всього, але вилки з трьома зубцями на піцу не вистачало. І знову рішення виявилося простим і витонченим. Дженнаро Спадаччіні додав четвертий зубець і зробив можливим їсти страву за допомогою окремого інструменту, створеного спеціально для нього. В результаті після тріумфального потрапляння на королівський стіл популярність піци почала зростати. І на питання, чому вона змогла домогтися такого успіху, відповіли вчені з Університету Мічигану.

У чому суть дослідження

Основна ідея роботи вчених проста: піца має таке поєднання білків, вуглеводів і жирів, яке пробуджує нервову систему і активує всередині нас механізм, що відповідає за винагороду. Паралельно ж під час перетравлення цієї страви наш організм отримує казеїн — білок з молока. Він впливає на дофамін і збільшує задоволення від піци.

При цьому дослідники вважають, що причини її популярності лежать ще й в психологічних аспектах. Крім карколомних запахів, вплив надає і те, як саме ми їмо піцу. Зазвичай це не лише гастрономічна насолода, але і веселе проведення часу в компанії друзів або в довгоочікуваній самоті після важкого робочого дня.

На думку американців, саме піца стоїть на першому місці в рейтингу їжі, що викликає залежність. Якоюсь мірою ми навіть можемо назвати її продуктовим наркотиком. Далі за списком йдуть чипси, сухарики, шоколад і багато інших видів шкідливої їжі.

Джерело: Ukr.Media

Перевірте себе! Тест у картинці визначить, чого вам не вистачає для щастя

четвер, 18 квітень 2024, 18:12

Кожна людина постійно чогось хоче і прагне нових цілей. Однак не всім вдається зрозуміти, що саме нам потрібно для того, щоб відчути щастя, легкість та гармонію у собі, передають Патріоти України. Психологічний тест у картинці визначить, чого потребує ...

Що підготувала вам доля? Цей тест у картинці визначить ваше майбутнє

четвер, 18 квітень 2024, 17:12

Якщо ви намагалися дізнатися, що на вас чекає у найближче майбутнє, тоді цей тест якраз для вас. Психологічний тест у картинці допоможе знайти відповідь на болючі питання. Можливо, доля приготувала сюрпризи, проте варто знати, чи вони приємні, передают...