Сумний ефект буде всього за три тижні: Вчені розповіли про найшкідливіші продукти

Харчування є не тільки серйозним способом підзарядитися протягом доби, а й довгостроковим фундаментом нашого організму. Однак у всьому його достатку існує кілька продуктів, які здатні дуже швидко похитнути наше здоров'я, передають Патріоти України.

Як пише Mail Online, нове дослідження, проведене Оксфордським університетом, засвідчило, що вживання продуктів з високим вмістом насичених жирів, таких як тістечка, чіпси та гамбургери, може завдати шкоди організму вже через три тижні, навіть без збільшення ваги. Однак інформованість про процеси, що відбуваються в тілі, і методи балансування такого харчування може допомогти уникнути сумних наслідків.

Дослідження вчених, опубліковане в журналі Clinical Nutrition, виокремило потенційну небезпеку цих продуктів для здоров'я серця і загального самопочуття. Під час дослідження учасників розділили на дві групи: одна дотримувалася дієти з високим вмістом насичених жирів, а інша споживала корисніші поліненасичені жири, що містяться в таких продуктах, як жирна риба і горіхи.

Протягом 24 днів обидві групи підтримували свою вагу, але різниця в показниках здоров'я була разючою. У тих, хто дотримувався дієти з насиченими жирами, спостерігалося значне погіршення основних показників здоров'я, зокрема, підвищився ризик розвитку серцево-судинних захворювань, а вміст жиру в печінці збільшився на 20%, що підвищило ризик розвитку діабету 2 типу. Крім того, у цих людей приблизно на 10% підвищився рівень загального холестерину і ЛПНЩ, відомого як "поганий" холестерин.

У групі, яка споживала поліненасичені жири, навпаки, спостерігалося помітне поліпшення здоров'я. Рівень холестерину знизився приблизно на 10%, а запаси енергії в серцевому м'язі збільшилися. Нікола Срнич, провідний дослідник, підкреслив, що тип споживаних жирів, а не їхня кількість, відіграє вирішальну роль у впливі на здоров'я серцево-судинної системи. Срнич звернув увагу на швидкі негативні зміни, пов'язані з дієтами з високим вмістом насичених жирів, зазначивши, що вони можуть проявитися вже через три тижні.

Для підтримання збалансованого харчування Національна служба охорони здоров'я Великої Британії рекомендує вживати в їжу крохмалисті вуглеводи, як-от цільнозерновий хліб, рис і макарони, у поєднанні з щонайменше п'ятьма порціями фруктів і овочів щодня. Також рекомендується обмежити споживання насичених жирів до 20 г для жінок і 30 г для чоловіків на день. Споживання ненасичених жирів з таких джерел, як риба, горіхи та деякі види олій, може значно поліпшити здоров'я серця.

Роблячи усвідомлений вибір харчових продуктів, люди можуть краще контролювати рівень холестерину і знизити ризик розвитку хронічних захворювань, таких як хвороби серця і діабет 2 типу, що може врятувати мільйони життів, вважають автори.

Є секрет! Яке дерево посадити біля будинку, щоб у ньому завжди панувало щастя

середа, 4 вересень 2024, 23:10

Дерева здавна відіграють важливу роль у народних віруваннях, оточені безліччю забобонів і прикмет. Кожне дерево має свою символіку й енергетику, яка, згідно з повір'ями, може впливати на наше життя та долю, передають Патріоти України. РБК-Україна (прое...

Оцінять всі! Як зробити піцу на лаваші за 15 хвилин

середа, 4 вересень 2024, 18:13

Якщо хочете порадувати своїх рідних піцою, а часу на приготування тіста немає, то спробуйте зробити швидку піцу на лаваші. Вона готується за 15 хвилин, передають Патріоти України. Для цього вам треба купити дві упаковки круглих лавашів. Щоб їх було 4 ш...