Сир, який небезпечно їсти: Нове дослідження приголомшило навіть експертів

Сир - один із найулюбленіших продуктів у світі. Та нещодавнє дослідження викликало серйозне занепокоєння: вчені вперше виявили, що він може містити тисячі частинок мікропластику, передають Патріоти України.

Міжнародна група дослідників з Університетського коледжу Дубліна (Ірландія) та Падуанського університету (Італія) виявила, що витриманий сир містить в середньому 1857 частинок пластику на кілограм, тоді як у свіжому — 1280 частинок. Для порівняння, у бутильованій воді цей показник у 45 разів менший.

Навіть звичайне молоко, з якого виготовляється сир, містить близько 350 частинок мікропластику на кілограм.

Як пластик потрапляє в сир?

Дослідники вважають, що мікропластик може проникати в молочні продукти на різних етапах — від обробки молока до пакування готового продукту. Особливо ризикованим є виробництво витриманих сирів: при зменшенні вологи тверді частинки, зокрема і мікропластик, концентруються у готовому сирі.

Найпоширенішими забруднювачами виявилися:

  • поліетилентерефталат (ПЕТ)
  • поліетилен
  • поліпропілен

Ці полімери могли потрапити з лабораторного або виробничого одягу, пакування, фільтрів або навіть з повітря на підприємстві.

Що відомо про вплив на здоров’я?

Більшість частинок, знайдених у сирі, мали розмір менше 100 мікрометрів, а майже 20% — менше 50 мікрометрів. Це надзвичайно небезпечно, адже такі частинки можуть проникати крізь клітинні мембрани та накопичуватись в органах.

Попередні дослідження на тваринах показали, що великі дози мікропластику викликають пошкодження кишечника, печінки, легень і навіть репродуктивної системи. У людей мікропластик вже виявляли в крові, плаценті, грудному молоці.

Поки вплив мікропластику на організм людини вивчений недостатньо, але зростає кількість доказів його потенційної токсичності.


Скільки пластику в молочних продуктах (на кг):

  • Витриманий сир: 1857 частинок
  • Свіжий сир: 1280 частинок
  • Молоко: 350 частинок

Вчені наголошують: «Розуміння того, як мікропластик потрапляє в молочну продукцію, критично важливе для забезпечення безпеки харчових продуктів».

А ви це знали? Що це за крихітна дірочка поруч із зарядкою на телефоні - і чому без неї не працює звук

неділя, 12 жовтень 2025, 9:55

Майже на кожному сучасному смартфоні можна помітити крихітний отвір біля роз’єму для зарядки. Багато хто думає, що це місце для виймання SIM-карти - але це зовсім не так. Насправді ця маленька дірочка має дуже важливе призначення, без якого ваш телефон...

ТОП-3 головні причини розлучень, про які мовчать пари

неділя, 12 жовтень 2025, 9:15

Навіть на перший погляд щасливі шлюби можуть розпастися. Причина часто не в любові, а в трьох ключових факторах, які поступово руйнують зв’язок між партнерами, передають Патріоти України. Це найпоширеніша проблема. Коли партнери перестають слухати один...