Сир, який небезпечно їсти: Нове дослідження приголомшило навіть експертів

Сир - один із найулюбленіших продуктів у світі. Та нещодавнє дослідження викликало серйозне занепокоєння: вчені вперше виявили, що він може містити тисячі частинок мікропластику, передають Патріоти України.

Міжнародна група дослідників з Університетського коледжу Дубліна (Ірландія) та Падуанського університету (Італія) виявила, що витриманий сир містить в середньому 1857 частинок пластику на кілограм, тоді як у свіжому — 1280 частинок. Для порівняння, у бутильованій воді цей показник у 45 разів менший.

Навіть звичайне молоко, з якого виготовляється сир, містить близько 350 частинок мікропластику на кілограм.

Як пластик потрапляє в сир?

Дослідники вважають, що мікропластик може проникати в молочні продукти на різних етапах — від обробки молока до пакування готового продукту. Особливо ризикованим є виробництво витриманих сирів: при зменшенні вологи тверді частинки, зокрема і мікропластик, концентруються у готовому сирі.

Найпоширенішими забруднювачами виявилися:

  • поліетилентерефталат (ПЕТ)
  • поліетилен
  • поліпропілен

Ці полімери могли потрапити з лабораторного або виробничого одягу, пакування, фільтрів або навіть з повітря на підприємстві.

Що відомо про вплив на здоров’я?

Більшість частинок, знайдених у сирі, мали розмір менше 100 мікрометрів, а майже 20% — менше 50 мікрометрів. Це надзвичайно небезпечно, адже такі частинки можуть проникати крізь клітинні мембрани та накопичуватись в органах.

Попередні дослідження на тваринах показали, що великі дози мікропластику викликають пошкодження кишечника, печінки, легень і навіть репродуктивної системи. У людей мікропластик вже виявляли в крові, плаценті, грудному молоці.

Поки вплив мікропластику на організм людини вивчений недостатньо, але зростає кількість доказів його потенційної токсичності.


Скільки пластику в молочних продуктах (на кг):

  • Витриманий сир: 1857 частинок
  • Свіжий сир: 1280 частинок
  • Молоко: 350 частинок

Вчені наголошують: «Розуміння того, як мікропластик потрапляє в молочну продукцію, критично важливе для забезпечення безпеки харчових продуктів».

Варто знати! Що покласти під ялинку, щоб притягнути удач

вівторок, 16 грудень 2025, 0:30

Новий 2026 рік уже близько, тому багато хто вже почав прикрашати ялинку та наповнювати дім символами удачі. За давніми традиціями, певні предмети під новорічним деревом здатні привабити процвітання, здоров’я та гармонію, передають Патріоти України. Екс...

Манікюр на Новий рік 2026: Три кольори, які можуть принести невдачі

понеділок, 15 грудень 2025, 23:55

Наближається Новий 2026 рік, і багато дівчат уже активно обирають дизайн святкового манікюру. Проте астрологи радять не поспішати з вибором: за їхніми словами, саме колір нігтів на перетині двох років може вплинути на те, що принесе вам наступний рік -...