Сир - один із найулюбленіших продуктів у світі. Та нещодавнє дослідження викликало серйозне занепокоєння: вчені вперше виявили, що він може містити тисячі частинок мікропластику, передають Патріоти України.
Міжнародна група дослідників з Університетського коледжу Дубліна (Ірландія) та Падуанського університету (Італія) виявила, що витриманий сир містить в середньому 1857 частинок пластику на кілограм, тоді як у свіжому — 1280 частинок. Для порівняння, у бутильованій воді цей показник у 45 разів менший.
Навіть звичайне молоко, з якого виготовляється сир, містить близько 350 частинок мікропластику на кілограм.
Дослідники вважають, що мікропластик може проникати в молочні продукти на різних етапах — від обробки молока до пакування готового продукту. Особливо ризикованим є виробництво витриманих сирів: при зменшенні вологи тверді частинки, зокрема і мікропластик, концентруються у готовому сирі.
Найпоширенішими забруднювачами виявилися:
Ці полімери могли потрапити з лабораторного або виробничого одягу, пакування, фільтрів або навіть з повітря на підприємстві.
Більшість частинок, знайдених у сирі, мали розмір менше 100 мікрометрів, а майже 20% — менше 50 мікрометрів. Це надзвичайно небезпечно, адже такі частинки можуть проникати крізь клітинні мембрани та накопичуватись в органах.
Попередні дослідження на тваринах показали, що великі дози мікропластику викликають пошкодження кишечника, печінки, легень і навіть репродуктивної системи. У людей мікропластик вже виявляли в крові, плаценті, грудному молоці.
Поки вплив мікропластику на організм людини вивчений недостатньо, але зростає кількість доказів його потенційної токсичності.
Вчені наголошують: «Розуміння того, як мікропластик потрапляє в молочну продукцію, критично важливе для забезпечення безпеки харчових продуктів».
Нові дослідження доводять, що регулярна їзда на велосипеді може значно знизити ризик розвитку деменції, зокрема хвороби Альцгеймера. Вчені спостерігали за майже півмільйоном дорослих протягом 13 років і виявили, що у велосипедистів ризик старечого недо...
Відомий британський лікар Ранган Чаттерджі, зірка телепрограми "Лікар у будинку", розповів, чому він принципово не вживає їжу під час перельотів. У своєму подкасті Feel Better Live More він поспілкувався з хірургом і фахівцем зі здорового способу життя...